OnePlus on tänään esitellyt Intiassa uuden OnePlus 7T -älypuhelimen ja se on ollut testattavana SuomiMobiilissa reilun viikon ajan. Tässä artikkelissa tulemme ottamaan siis ensituntumat OnePlus 7T -puhelimesta ja laajempi arvostelu tulee luettavaksi lokakuussa heti, kun OnePlus on ilmoittanut uutuuspuhelimen Suomi-hinnat.
Suurimmat muutokset OnePlus on tehnyt erityisesti puhelimen rakenteeseen, kameraan sekä näyttöön. Kameroita on nyt kahden sijasta kolme ja designista on tehty hyvin kamerakeskeinen. Näytön OnePlus on laittanut kokonaan uusiksi ja tehnyt siitä hieman eri mallisen, kasvattanut virkistystaajuutta sekä pienentänyt selvästi lovea. OnePlus on tehnyt myös muutoksia akkuun, lataukseen sekä käyttöjärjestelmään.
Toistaiseksi puhelimen hinnoittelua Euroopassa ei ole vahvistettu, mutta todennäköisesti lähtöhinta tulee nousemaan verrattuna keväällä julkaistuun OnePlus 7 -malliin, joka maksoi halvimmillaan 549 euroa ja kalleimmillaan 599 euroa. Verrattuna muutoksiin, joita OnePlus on tehnyt, niin OnePlus 7T:n lähtöhinta voi nousta jopa yli 600 euron Euroopassa. Intiassa puhelimen lähtöhinta on 37999 Intian rupiaa, joka on suoraan muutettuna 488 euroa.
Päivitetty design keskittyy kameraan
Tällä kertaa OnePlus 7T -mallissa on keskitytty erityisesti päivittämään ulkoista designia ja se näkyy vahvasti puhelimen takaosan toteutuksessa. OnePlus on laittanut käytännössä koko rakenteen uusiksi, mutta OnePlus 7T:ssä on silti tuttuja OnePlus-vivahteita, jotka löytyvät myös edeltäjäversiosta.
Nyt OnePlus on luopunut muun muassa jo varsin tutusta Horizon Line -muotoilusta, joka on löytynyt jo OnePlus 5 -puhelimesta lähtien. OnePlus 7T -mallissa alumiinikehyksestä on tehty pyöristetympi, mikä tuo designin lähemmäksi OnePlus 7 Pro -puhelinta. Takaosassa on mattapintainen lasi, joka kaartuu mukavasti joka reunalta. Takaosassa katse kiinnittyy pyöreään kamera-alueeseen, jossa on kolme kamerasensoria sekä pyöreä kaksois-LED-salama. Uudella kameradesignilla OnePlus on hakenut hieman DSLR-kameroiden tyylittelyä, mikä myös vahvistaa mielikuvia siitä, että OnePlus 7T on kameroihin keskittynyt älypuhelin.
Pyöreä kamera-alue ulkonee selvästi muusta puhelimen rungosta, mutta siitä ei ole haittaa käytössä ja OnePlus 7T ei pääse suuremmin keikkumaan pöydällä. Mielestäni OnePlus on onnistunut OnePlus 7T:n muotoilun osalta varsin hyvin ja mattapintainen Gorilla Glass 5 -lasi tuottaa yhdessä alumiinikehyksen kanssa mukavan premium-tuntuman. Testissä käynyt väriversio on Glacier Blue ja se on hienoisesti liukuvärjätty.
Valitettavasti tuttuun OnePlus-tyyliin ei myöskään OnePlus 7T ole IP-luokituksen mukaisesti vedenkestävä.
Kolme kameraa – Kolme kertaa enemmän mahdollisuuksia
Keväällä esitelty OnePlus 7 oli kameroiden osalta varsinainen pettymys ja selvästi jäljessä OnePlus 7 Pron kameraominaisuuksia. Nyt kaksoiskamerat ovat saaneet jäädä historiaan ja OnePlus on ottanut käyttöön kolmoiskameraratkaisun. OnePlus 7T:n kolmoiskamera rakentuu 48 megapikselin pääkamerasta, 16 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 12 megapikselin teleobjektiivista. Kaikki kolme kameraa mahdollistavat siis yhdessä aikaisempaa enemmän ominaisuuksia.
48 megapikselin Sony IMX586 -sensoriin pohjautuva pääkamera mahdollistaa tutut 12 megapikselin laadukkaat kuvat sekä täyden resoluution 48 megapikselin kuvat. Pääkamerassa on muun muassa f/1.6-aukko, 0,8 µm pikselikoko sekä optinen kuvanvakautus yhdessä elektronisen vakautuksen kanssa. Muutamien testien perusteella OnePlus 7T:n pääkamera tuottaa erittäin vaikuttavaa jälkeä ja alapuolella on muutama kuva, jotka ovat taltioitu pääkameralla.
16 megapikselin ultralaajakulmakamera mahdollistaa tutut 117 asteen näkökentällä varustellut kuvat. Ultralaajakulmakameraan ei ensituntumissa keretty syvällisemmin tutustumaan, joten sitä tarkastellaan laajemmassa arvostelussa tarkemmin. Kolmas kamera on 12 megapikselin telekamera, jossa on f/2.4-aukko sekä 1,0 µm pikselikoko. Telekamera mahdollistaa 2x optisen zoomauksen, joka on hieman pienempi kuin OnePlus 7 Pron vastaava 3x optinen zoomaus. Telakamera on mielestäni erittäin hyödyllinen ominaisuus, sillä se mahdollista kaukana olevien kohteiden kuvaamisen täydellä resoluutiolla myös hieman lähempää. Alapuolella on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on ilman zoomausta ja oikeanpuoleinen on 2x optisesti zoomattu.
OnePlus 7T:n kohdalla on tuotu mukaan myös muutamia uusia ominaisuuksia, joista yksi suurimmista on makrokuvaus. OnePlusin mukaan erillisen makrokuvaustilan avulla kameralla voidaan ottaa kuvia jopa 2,5 senttimetrin päästä kuvattavaa kohdetta. Testien perusteella makrokuvaus tuntui toimivalta ja muutama makrokuva on nähtävissä alapuolelta.
OnePlus on myös tuonut päivityksiä yökuvaustilaan ja mahdollistaa nyt yökuvien ottamisen myöskin ultralaajakulmakameralla. Lisäksi videoita OnePlus 7T kykenee taltioimaan ultralaajakulmakameralla korkeintaan Full HD 30 fps -tasoisena. OnePlusin mukaan parannusta on tullut myöskin videoiden kuvanvakautukseen, sillä OnePlus 7T hyödyntää optista ja elektronista kuvanvakautusta yhdistäen ne hybridikuvanvakautukseksi (HIS).
Kamerapuolella OnePlus on siis onnistunut tekemään varsin hyvää työtä ja tuonut hieman karsitumpana OnePlus 7 Prossa nähdyn kameran uuteen OnePlus 7T -malliin. Kokonaisuudessaan kolmoiskamera tuntui viikon käytön jälkeen hyvältä, mutta tarkempi käyttökokemus tulee vasta pidemmässä käytössä. Kameraan tutustutaan tarkemmin laajemmassa arvostelussa, joka julkaistaan lokakuussa.
Sulavampi näyttö ja päivitetyt sisuskalut
Näyttöön OnePlus on tehnyt mukavia muutoksia ja tuonut sen lähemmäksi OnePlus 7 Pron näyttöä. Itse näyttöpaneeli on edelleenkin tasainen, eikä reunoja ole lähdetty taivuttelemaan. Näyttö on kooltaan 6,55 tuumaa, eli hieman suurempi kuin OnePlus 7:n 6,41 tuuman näyttö. Tarkkuus on edelleen Full HD+ -tasolla, eli siinä on 2400 x 1080 pikseliä, mikä tekee 402 pikseliä tuumaa kohden.
OnePlus 7T:n näytössä on myöskin uusi 20:9-kuvasuhde sekä selvästi terävämmät kulmat, mikä tekee puhelimen yleisilmeestä selvästi kulmikkaamman kuin aikaisemmin. Suurin uudistus näytössä on tehty virkistystaajuuteen ja nyt OnePlus 7T:ssä on 90 hertsin virkistystaajuus, kun keväällä OnePlus 7 -mallissa tyydyttiin vielä 60 hertsin näyttöön. Ensituntumien perusteella eron huomaa selvästi, jos käyttää esimerkiksi OnePlus 7T- ja OnePlus 7 -puhelimia rinnakkain. OnePlus 7T -puhelimessa on myöskin tähän mennessä kirkkain näyttö, jota OnePlusin puhelimissa on koskaan nähty. Näyttö kykenee muun muassa 1000 nitin kirkkauteen, mikä helpottaa erityisesti kirkkaassa päivänvalossa luettavuutta.
Yksi mielenkiintoisista muutoksista löytyy myöskin pisaramaisesta lovesta, sillä OnePlus on tehnyt siitä jopa 31,46 prosenttia pienemmän kuin edeltäjäversiossa. Kun OnePlus 7T- ja OnePlus 7 -puhelimia verrataan rinnakkain, niin pienemmän loviratkaisun huomaa selvästi. Kovin suuresta muutoksesta näytössä ei kuitenkaan ole kyse, vaan enemmänkin OnePlus on ottanut erittäin pienen askeleen kohti OnePlus 7 Pro -mallia, jossa kameraa ei näytöltä enää löydy, vaan se on toteutettu pop-up-järjestelmällä.
Viikon testailujen perusteella OnePlus 7T:n näyttö osoittautui erittäin miellyttäväksi ja luonnollisesti yhtä sulavaksi kuin OnePlus 7 Pro -mallissakin. OnePlus 7T tarjoaa mielestäni vaikuttavan ja huippuluokan näytön sellaisille kuluttajille, ketkä eivät halua reunoilta kaartuvaa näyttöä, kuten useissa kilpailijoiden huippupuhelimissa. 90 hertsin virkistystaajuus on näytön erottuvuustekijä, joka tekee katselukokemuksen miellyttävän sulavan, mutta samalla se todennäköisesti kuluttaa hieman enemmän akkua. Jos 90 hertsin virkistystaajuus ei kuitenkaan suuremmin innosta, niin OnePlus antaa mahdollisuuden siirtyä hyödyntämään myöskin perinteisempää 60 hertsin virkistystaajuutta.
Täysin uusitun näytön ohella OnePlus on tehnyt muutoksia myös yleisesti tekniikkaan. Nyt tehoista on vastaamassa tuoreempi Snapdragon 855 Plus -järjestelmäpiiri, joka on hieman normaalia Snapdragon 855 -piiriä viritetympi. Qualcomm on nostanut Snapdragon 855 Plus -piirissä Kryo 485 -ytimen kellotaajuuden 2,96 GHz:iin, kun Snapdragon 855 -versiossa sen kellotaajuus oli 2,84 GHz. RAM-muista OnePlus 7T -puhelimessa on mukavat 8 gigatavua ja se on LPDDR4X-muistia. Sisäistä tallennustilaa löytyy 128 tai 256 gigatavua versiosta riippuen, mutta Suomessa myyntiin tulee ainoastaan 128 gigatavun versio. OnePlus hyödyntää luonnollisesti tehokasta UFS 3.0 -tallennustilaa. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei valitettavasti edelleenkään ole.
OnePlus 7T -puhelimessa on myöskin päivitetty värinämoottori. OnePlusin mukaan värinämoottori ei ole kuitenkaan täysin samanlainen kuin OnePlus 7 Prossa, mutta se on selvästi lähempänä sitä ja ensituntumien perusteella se tuottaa varsin mukavan värinäpalautteen.
Entistä isompi akku ja nopeampi lataus
Muutoksia on tehty myöskin akun suuruuteen sekä sen lataamiseen. OnePlus 7T -mallissa on kohtuullinen 3800 milliampeeritunnin akku, joka on hieman suurempi kuin OnePlus 7 -mallissa. Suuremmin akunkesto ei kuitenkaan pääse paranemaan, sillä OnePlus 7T:ssä on selvästi enemmän virtaa kuluttava näyttö sekä muita parannettuja ominaisuuksia. Akku kestää kuitenkin vähintään päivän verran.
Suurimmat muutokset ovat tulleet lataamiseen, sillä puhelimessa on optimoitu Warp Charge 30T -lataustekniikka. Itse tekniikka laturissa ja puhelimessa on sama kuin esimerkiksi OnePlus 7 Pro -mallissa, mutta OnePlus on uudistanut akkurakenteen sekä optimoinut algoritmeja. Näiden muutoksien ansiosta OnePlus 7T latautuu tyhjästä 70 prosentin varaustasoon vain puolessa tunnissa, mikä tekee siitä jopa 23 prosenttia Warp Charge 30 -toteutusta nopeamman.
OnePlus 7T -mallissa luotetaan edelleen ainoastaan USB-C-liittimen kautta tapahtuvaan lataamiseen, eikä OnePlus ole ottanut mukaan langatonta latausta.
Android 10 heti paketista otettaessa
OnePlus 7T on myös markkinoiden ensimmäinen oletuksena Android 10 -käyttöjärjestelmän saava älypuhelin, jossa on myöskin Googlen palvelut integroituna. Android 10 tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia ja niistä tarkemmat selvennykset löydät aikaisemmasta artikkelistamme.
Android 10 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa hyrrää OnePlusin oma OxygenOS 10.0 -käyttöliittymä, joka muistuttaa vahvasti puhdasta Androidia, mutta siihen OnePlus on tehnyt lukuisia parannuksia ja tuonut mukaan omia ominaisuuksiaan. OnePlusin mukaan OxygenOS -käyttöliittymään on tehty yli 370 optimointia, jotta visuaalinen ilme ja näytön 90 hertsin virkistystaajuus on saatu aikaiseksi.
Yksi parhaimmista OnePlusin lähes puhtaan Androidin hyödyistä on nopeat päivitykset. Lisäksi OnePlus on luvannut julkaista OnePlus 7T:lle kaksi suurempaa Android-ominaisuuspäivitystä kahden vuoden sisällä sekä luvannut kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. OnePlus ei ole yleisesti koskaan pettänyt päivityslupauksiaan, joten myöskin OnePlus 7T:n voidaan olettaa saavan varsin pitkän ohjelmistotuen.
Saatavuus ja hinnat Euroopassa paljastetaan vasta myöhemmin
Kokonaisuudessaan OnePlus 7T on varsin positiivinen yllätys ensituntumien perusteella. Yksi syy siihen on, että OnePlus on todella kuunnellut OnePlus 7 -puhelimen käyttäjiä ja parantanut suurimmat puutteet nyt uudistetussa versiossa. OnePlus 7T:n uusi 90 hertsin näyttö on vähintäänkin mielenkiintoinen ja laajennettu kamera mahdollistaa uusia ominaisuuksia, joita ei vielä OnePlus 7 -mallissa ollut mahdollista käyttää.
Laajempi arvostelu OnePlus 7T -puhelimesta tullaan julkaisemaan SuomiMobiilissa lokakuun alussa, kun OnePlus on vahvistanut puhelimen hinta- ja saatavuustiedot Euroopassa. Tällä hetkellä puhelimen hinnoittelusta ei ole varmaa tietoa, minkä vuoksi ei voida antaa kokonaista arviota, sillä ei ole tiedossa vastaavatko OnePlus 7T:n ominaisuudet lopullista hinnoittelua.
Toistaiseksi OnePlus 7T on julkaistu vasta Intian markkinoilla yhdessä uuden OnePlus TV:n kanssa, mutta puhelimen julkaisu tulee tapahtumaan myöskin Euroopassa myöhemmin lokakuussa. OnePlus järjestää 10. lokakuuta 2019 lehdistötilaisuuden Lontoossa, jossa OnePlus 7T -malliston hinnat- ja saatavuus tullaan Euroopan osalta paljastamaan.
Uutuuspuhelin on tulossa tarjolle globaalisti kahdessa värissä, jotka ovat Frosted Silver ja Glacier Blue. Intiassa OnePlus 7T:n lähtöhinta on 37999 Intian rupiaa, eli noin 488 euroa. Kalliimpi 8 + 256 Gt -versio maksaa 3999 Intian rupiaa, eli noin 514 euroa.
OnePlus 7T tekniset tiedot:
- Näyttö: 6,55 tuumaa, Full HD+ (2400 x 1080), Fluid AMOLED, 20:9-kuvasuhde, 90Hz
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 855 Plus
- RAM-muisti: 8 Gt (LPDDR4X)
- Tallennustila: 128 Gt tai (256 Gt Kiina ja Intia)
- Pääkamera: 48 MP (pääkamera / Sony IMX586 / f/1.6, 0.8 um, OIS + EIS) + 16 MP (ultralaajakulma / f/2.2, 117 asteen näkökenttä) + 12 MP (telekamera / f/2.4, 1.0 um, 2x optinen zoom)
- Etukamera: 16 MP (Sony IMX471 / f/2.0, 1.0 um, EIS)
- Akku: 3800 mAh, Warp Charge 30T
- Muuta: USB-C, dual-SIM, NFC, näytönalainen sormenjälkilukija
- Käyttöjärjestelmä: Android 10 (OxygenOS 10.0)
- Rakenne: lasirakenne, alumiinikehys
- Mitat: 160,94 x 74,44 x 8,13 mm
- Paino: 190 g
- Värit: Frosted Silver, Glacier Blue
Aivan, hyvä puhelin äkkitestissä.
Minulla näkyy ala-ja yläosassa näyttöä punaista ja ehkä vihreää, voi olla myös harmaata värjäytymää epätasaisesti. Näkyy selvästi kun näytössä paljon valkeaa taustaa.
Luin foorumista että näissähän ON näyttövika jonka OP on myös myöntänyt.
Tutkitteko testissä miten tarkkaan näytön, sillä näitä punavärjäytymänäyttöjä on todella paljon.
Kyseessä siis OP7T.