AndroidGoogleYleinen

Google julkaisi Android 10 -päivityksen virallisesti – Tumma teema, uusittu eleohjaus ja parannusta yksityisyyteen sekä tietoturvaan

Android Q on Android 10.

Google on tänään julkaissut virallisesti uuden Android 10 -version, joka tuo mukanaan toivottuja ominaisuuksia sekä erityisesti parannuksia yksityisyyteen ja tietoturvaan. Elokuussa Google ilmoitti, että Android-versioiden nimeämisessä tullaan luopumaan herkuista ja nyt uusi päivitys kantaa nimeä Android 10. Aikaisemmin Google on hyödyntänyt erilaisia herkkuja lisäniminä (Pie, Oreo, Nougat…).

Googlen mukaan aakkosjärjestyksessä herkuilla nimeäminen on ollut hauska osa päivityksien julkaisua, mutta siitä on ollut myös haittaa ja kaikki eivät ole ymmärtäneet nimeämiskäytäntöä. Googlen mukaan L ja R eivät ole selvästi erotettavissa, kun niistä puhutaan eri kielillä ja jos puhuttiin Android Lollipopista, niin ei ollut aina selvää, että viitattiin Android-versioon KitKatin jälkeen. Lisäksi herkkujen nimillä leikittely ei ole ollut helppoa uusille Android-käyttäjille, jotka eivät entuudestaan tunne käytäntöä. Tämän takia uudessa Android-versiossa käytetään vain versionumeroa ja sitä kutsutaan nimellä Android 10.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Android 10 tuo mukanaan lukuisia uusia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia. Uusia ominaisuuksia ovat muun muassa livekuvatekstit, päivitetty älykäsvastaus ja pitkälti kokonaan uusittu eleohjattavuus. Myös koko käyttöjärjestelmän kattava tumma teema on toivottu ominaisuus. Tummaa teemaa tukevat myös lukuisat Googlen omat sovellukset. Yksityisyyden osalta yksi suurimmista uudistuksista on muun muassa sijainnin helpompi hallinnointi ja käyttäjä voi valita tarkemmin, miten sovellukset saavat sijaintitietoja hyödyntää. Android 10:ssä on myös uusi Google Play -järjestelmäpäivitysominaisuus, jonka avulla tärkeät tietoturva- ja tietosuojakorjaukset voidaan asentaa puhelimeen Google Playn kautta.

Android 10 -päivityksen kohokohdat:

  • Livekuvatekstit

Yksi Android 10 -päivityksen uusista ominaisuuksista on livekuvatekstit (Live Caption), joka tarjoaa erittäin hyödyllisen toiminnallisuuden myös ilman yhteyttä verkkoon. Livekuvatekstit mahdollistavat yhdellä painalluksella automaattisen tekstityksen muun muassa videoille, podcasteille, ääniviesteille ja myös puhelimilla kuvatuille videoille. Ominaisuus ei tarvitse Wi-Fi- tai mobiilidatayhteyksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  • Älykäsvastaus

Älykäsvastaus mahdollistaa Android 10 -version myötä myös selvästi enemmän toiminnallisuuksia. Jos esimerkiksi saapuneessa viestissä pyydetään mukaan illalliselle, niin puhelin osaa ehdottaa automaattisia vastauksia sekä hakee samalla reittiohjeet viestissä olevaan osoitteeseen Google Mapsin avustuksella.

  • Uusittu eleohjaus

Jo Android 9.0 Pie toi mukanaan eleisiin perustuvan ohjauksen, mutta nyt Android 10:ssä on pitkälti uusittu eleohjaus. Eleillä on nyt mahdollista vaihtaa sovelluksien välillä pyyhkäisemällä näytön alareunassa olevaa painiketta. Lisäksi pyyhkäisemällä näytön vasemmalta tai oikealta reunalta voidaan palata edelliseen näkymään ja pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin päästään takaisin aloitusnäytölle. Google pyrkii siis luopumaan tutuista Android-tyylisistä painikkeista ja esimerkiksi legendaarinen takaisin-painike on kadotettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  • Tumma teema

Tumma teema on yksi Android 10:n näkyvimmistä uudistuksista. Googlen mukaan tumma teema mahdollistaa akulle pidemmän käyttöiän ja se muuttaa lukuisien Googlen sovelluksien teeman automaattisesti tummaksi. Esimerkiksi tällä hetkellä tummaa teemaa tukevat kalenteri, valokuvat, Google Maps ja Gmail.

  • Yksityisyyden ja sijainnin hallinta

Google on panostanut Android 10:ssä myös käyttäjien yksityisyyteen sekä tietoturvaa. Android 10:ssä on uusia, älykkäämpiä säätömahdollisuuksia, joiden avulla käyttäjä voi päättää miten ja milloin laitteen tietoja jaetaan. Käyttäjä voi päättää mitkä tiedot tallennetaan esimerkiksi verkko tai sovellustoiminnasta. Käyttäjä voi myös päättää erikseen kuinka pitkäksi aikaa tiedot ovat muistissa. Android 10 antaa mahdollisuuden kontrolloida sijainnin jakamista ja käyttäjä voi päättää milloin kukin sovellus voi nähdä sijainnin. Myös mainosten uudelleenkohdistaminen ja personointi on mahdollista ottaa pois käytöstä.

  • Tietoturvapäivitykset

Jo aikaisemmin Google on julkaissut Androidille joka kuukausi tietoturvapäivityksiä, mutta riippuen valmistajasta päivityksien saaminen laitteeseen on saattanut kestää varsin kauan. Nyt Android 10 mahdollistaa entistä nopeammat tietoturvapäivitykset. Uusien Google Play -järjestelmäpäivityksien avulla tärkeät tietoturva- ja tietosuojakorjaukset voidaan asentaa puhelimeen Google Playn kautta. Google lupaa, että korjaukset tulevat Android 10 -puhelimiin siis heti kun ne ovat saatavilla.

  • Digitaalinen hyvinvointi -ominaisuudelle uusia toiminnallisuuksia

Digitaalinen hyvinvointi on tuttu jo Android 9.0 Pie -versiosta, mutta nyt Android 10:ssa Google on tuonut mukaan uusia toiminnallisuuksia. Yksi ominaisuuksista on Focus Mode, jonka tarkoituksena on estää häiriötekijöitä. Focus Mode on tällä hetkellä beetatestissä ja se antaa mahdollisuuden estää tiettyjä sovelluksia häiritsemästä. Lisäksi toinen uutuusominaisuus on Family Link ja sen tarkoituksena on antaa vanhemmille mahdollisuus ohjata lapsien puhelimen käyttöä. Family Linkin avulla on mahdollista muun muassa asettaa lapsille aikarajoituksia, tarkastella sovelluksien käyttöä, hallita sovelluksia sekä asettaa sisältörajoituksia. Lisäksi ominaisuus mahdollista lapsien sijainnin näkemisen.

Android 10 sisältää myös lukuisia muita uusia ominaisuuksia eri osa-alueille. Päivityksen myötä on saatavilla tuki muun muassa kuulolaitteille ja äänenvahvistimelle. Lisäksi kamerapuolella Android 10 tuo mukanaan tuen HEIF-tiedostomuodon kuvaukselle sekä mustavalkokameroille. Yrityspuolella Android 10 mahdollistaa nyt parannetut työprofiilin varmistustyökalut sekä erilliset näppäimistöt työ- ja henkilökohtaisella profiililla. Android 10 on myöskin optimoitu taittuvanäyttöisille puhelimille sekä 5G-laitteille. Android 10 sisältää myös 65 uutta emojia.

Android 10 -päivityksen jakelu on aloitettu tänään Googlen toimesta Pixel-puhelimille ja Google tekee yhteistyötä laitevalmistajien kanssa päivityksen saamiseksi myös laajemmin jakeluun myöhemmin tänä vuonna.

Lähde: Google, Android 10 -esittelysivu

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android