Samsung julkisti tällä viikolla uudet Galaxy Z Fold 3- ja Galaxy Z Flip 3 -älypuhelimet, jotka edustavat jo kolmatta taittuvanäyttöisten älypuhelimien sukupolvea. SuomiMobiilissa saatiin pian julkaisun jälkeen testattavaksi uusi Galaxy Z Fold 3 -puhelin, joka on kaksikosta kalliimpi ja hieman mielenkiintoisimmilla ominaisuuksilla varusteltu. Galaxy Z Fold 3 on perinteisen puhelimen kokoinen, mutta tarvittaessa se saadaan avattua pieneksi tabletiksi.
Tässä artikkelissa tulemme ottamaan ensituntumat Samsungin uuteen Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen parin päivän käytön perusteella, mutta kattavampi arvostelu tullaan julkaisemaan lähiviikkoina. Mistään edullisesta uutuuspuhelimesta ei ole edelleenkään kysymys, vaikka Samsung on jonkin verran alentanut hinnoittelua verrattuna edeltäjämalliin.
Suomessa Samsung on jo aloittanut Galaxy Z Fold 3 -puhelimen ennakkomyynnin ja hinnat ovat 12 + 256 gigatavun versiossa 1879 euroa ja 12 + 512 gigatavun versiossa 1979 euroa. Samsungin mukaan puhelimen toimitukset käynnistyvät 27. elokuuta. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat musta Phantom Black, vihreä Phantom Green sekä hopea Phantom Silver.
Hieman kompaktimpi ja vedenkestävä
Samsung on tehnyt Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen muutamia muutoksia rakenteeseen, joka vaikuttaa selvästi käyttökokemukseen. Galaxy Z Fold 3 on esimerkiksi hieman edeltäjäänsä kompaktimpi, mutta suurin uudistus on vedenkestävyys. Mitään merkittäviä uudistuksia Samsung ei ole kuitenkaan lähtenyt tekemään yleisilmeeseen.
Galaxy Z Fold 3 on mitoiltaan vain minimaalisesti pienempi, mutta eron huomaa, jos on aikaisemmin käyttänyt Galaxy Z Fold 2 -mallia. Myöskin painoon on tehty muutosta, sillä uutuusversiosta Samsung on saanut hieman kevyemmän ja painoa on enää 271 grammaa. Tällä hetkellä monet puhelimet painavat noin 200 grammaa, joten vieläkin Samsungilla on hieman tekemistä, jotta taittuvanäyttöinen laite saataisiin normaalin puhelimen painoon.
Rakenteeseen Samsung on tehnyt pieniä ainakin itseäni miellyttäviä parannuksia, sillä testattavaksi saatu musta väriversio on mattapintaiseksi viimeistelty. Laitteen takaosa on mattapintaista Gorilla Glass Victus -lasia ja kehys on myöskin mattapintaista alumiinia. Puhelimen viimeistely on tällä kertaa onnistunut erinomaisesti, eikä mattapintojen takia laite ole liian liukas ja sitä on erittäin mukana pidellä käsissä.
Galaxy Z Fold 3:n kohdalla huomaa myös aikaisempaa jämäkämmän saranan. Puhelimen avaamiseen täytyy käyttää hieman enemmän voimaa ja sarana tuntui jopa laadukkaammalta kuin aikaisemmin. Samsung ei ole vielä ratkaissut saranan tuottamaa pientä aukkoa puhelimen ollessa suljettuna, jonka takia pöly saattaa päästä helpommin laitteen näytön väliin.
Yleisilmeen Samsung on halunnut pitää samana kuin edeltäjämallissa, vaikka toki alumiinikehys on nyt hieman kulmikkaampi. Puhelimen ollessa taitettuna laitteen etuosassa on pienempi näyttöpaneeli ja takaosasta löytyy kamerat. Kun puhelin avataan, saadaan laitteen sisältä esille suurempi näyttöpaneeli, joka helpottaa esimerkiksi monien sovelluksien yhtäaikaista käyttöä. Galaxy Z Fold 3:n oikeassa reunassa on avattuna äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroituna sormenjälkilukija. Vasemmassa reunassa on ainoastaan SIM-korttiluukku. Puhelimen yläreunaan on asetettuna kolme mikrofonia sekä kaiutin, kun alareunasta löytyy kaiutin, mikrofoni sekä USB-C-liitin.
Itse olen Galaxy Z Fold 3 -puhelimen rakenteessa kaikista innoissani IPX8-luokituksen mukaisesta vedenkestävyydestä. Kyseessä on maailman ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin, jonka voi huoletta tiputtaa, vaikka järveen, eikä sen pitäisi ottaa siitä itseensä. IPX8 tarkoittaa, ettei Samsung lupaa puhelimelle pölynkestävyyttä, mutta vettä puhelin kestää 1,5 metrin syvyydessä noin 30 minuutin ajan. Vedenkestävyys on nyt samalla tasolla kuin monissa perinteisemmissä älypuhelimissa, joka mahdollistaa taittuvanäyttöisien laitteiden käyttämisen kuten normaaleiden puhelimien. Nyt ei tarvitse pelästyä pientä vesisadetta tai edes suurempaa vesivahinkoa. Vedenkestävyys osoittaa sen, etteivät taittuvanäyttöiset puhelimet ole enää niin herkästi hajoavia kuin aikaisemmin.
Sulavat näytöt ja ohjelmistossa selviä uudistuksia
Vaikka näytöt ovat Galaxy Z Fold 3 -puhelimen keskiössä, niin kovinkaan huomattavia muutoksia niihin ei ole tehty verrattuna viime vuoden malliin. Toki muutoksia on tullut, sillä mukaan on saatu esimerkiksi tuki S Pen -kosketusnäyttökynälle ja pikkunäyttö on aikaisempaa sulavampi. Mielestäni suurimmat valttikortit löytyvät kuitenkin uusista ohjelmistollisista parannuksista, jotka parantavat käyttökokemusta taittuvalla näytöllä.
Puhelimen tärkein ominaisuus on suuri taittuva näyttöpaneeli, joka on kooltaan 7,6 tuumaa. Näyttö perustuu Dynamic AMOLED 2X -tekniikkaan ja siinä on 2208 x 1768 pikselin tarkkuus, joka takaa 374 pikseliä tuumaa kohde. Näytössä on lisäksi korkea 120 hertsin virkistystaajuus sekä UTG-lasipinnoite (Ultra Thin Glass). Suuria muutoksia näyttöön ei ole tehty verrattuna edeltäjäversioon, mutta yhden havainnon tein parissa päivässä.
Samsung on vaihtanut näyttöpaneelin pinnoitetta, joka on nyt aikaisempaa kovemman oloinen, mutta ei kerää myöskään samalla tavalla sormenjälkiä kuin ennen. Toki pinnoite näytössä on edelleen muovia, ja se kerää edelleen sormenjälkiä, mutta kyseessä ei ole enää yhtä paha ongelma kuin aikaisemmissa malleissa. Kovempi pinnoite on toteutettuna S Pen -kynätuen takia, sillä kyseessä on ensimmäinen taittuvanäyttöinen laite, jossa on tuki S Pen -kynälle.
S Pen -kynää ei valitettavasti toimiteta oletusarvoisesti puhelimen mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen noin 80 euron lisähinnalla. Erikoisuutena Galaxy Z Fold 3:n S Pen -kynässä on sisään vetäytyvä kärki, jos kynää painaa liian kovaa näyttöön. Tarkoituksena on suojata herkkää kosketusnäyttöä. Puhelimelle suunnattu S Pen -kynä saadaan testattavaksi hieman myöhemmin, joten siihen tullaan tutustumaan tarkemmin Galaxy Z Fold 3:n kattavassa arvostelussa tulevina viikkoina.
Samsung on laittanut Galaxy Z Fold 3:n ulkopuolelle tuttuun tapaan toisen näytön, joka on perinteisempi 6,2 tuuman Super AMOLED-näyttö. Samsung on laittanut näyttöön 2270 x 832 pikselin tarkkuuden, 120 hertsin virkistystaajuuden ja näyttöä suojaa Gorilla Glass Victus -lasipinta. Suurin uudistus on tällä kertaa 120 hertsin virkistystaajuus, joka tuo kokemuksen nyt sisänäytön tasolle.
Ulkopuolen näyttö mahdollistaa jälleen puhelimen käytön kokonaisuudessaan, joten suurempaa näyttöä ei tarvitse aina käyttää. Henkilökohtaisesti olen ulkonäytön ystävä, mutta siinä on myös ensituntumien perusteella omat hankaluutensa. Esimerkiksi pitkulainen 24.5:9-kuvasuhde tekee näytöstä kapean ja korkean, jonka takia jotkin sisällöt näyttävät erikoiselta. Kapeuden takia näytöllä myöskin näppäimistön käyttäminen ei ole yhtä mukavaa kuin leveämmillä näytöillä. Näyttö mahdollistaa kuitenkin helposti viesteihin vastaamisen tai nopeat tiedonhaut ilman suuremman näytön avaamista, joka on suuri valttikortti.
Ohjelmisto on yksi osa-alue, johon Samsung on nyt tehnyt muutoksia ja näytöistä saadaan aikaisempaa paremmin kaikki hyöty irti. Aikaisemmin monetkaan Android-sovellukset eivät ole olleet optimoitu taittuville näytöille, mutta nyt Samsung on ottanut tämänkin optimoinnin tehtäväkseen.
Kaikki sovellukset voidaan nyt pakottaa toimimaan taittuvan Flex-konseptin mukaisesti, sillä ominaisuutta tukemattomatkin sovellukset voidaan pakottaa siirtymään vain näytön toiselle puolelle. Aikaisemmin esimerkiksi Netflixiä voitiin käyttää vain koko näytöllä, mutta nyt taittamalla puhelin 90 asteen kulmaan saadaan Netflix siirrettyä toimimaan vain näytön toisella puolella ja alareunassa on erilaisia säätöasetuksia. Tämä ominaisuus on kuitenkin käytettävissä vain halutessaan ja ne saadaan käyttöön laitteen asetuksista menemällä: Asetukset > Edistykselliset toiminnot > Kokeilu.
Samsung on toteuttanut ohjelmistossa myös muutaman uuden optimoinnin, joiden avulla esimerkiksi Edge-paneeli saadaan kiinnitettyä näytön sivulle ja se toimii kuten Windowsin tehtäväpalkki. Siinä on näkyvillä usein käytettävien sovelluksien kuvakkeet, joista sovelluksiin tai sovelluspareihin päästään helposti käsiksi.
Ohjelmistossa on myös muita optimointeja sekä parannuksia, mutta myös aikaisemmista taittuvanäyttöisistä puhelimista tutut ominaisuudet ovat läsnä. Esimerkiksi kamerassa voidaan esikatsella kuvia ulkopuolen näytöltä niin, että kuvattava ihminen näkee itsensä koko ajan. Lisäksi tuettuna on jopa kolmen sovelluksen yhtäaikainen avaaminen näytölle sekä sovelluksista voidaan tehdä sovelluspareja, joka helpottaa sovelluksien avaamista nopeammin. Tarkemmin taittuvan näytön optimointeihin tullaan tutustumaan arvostelussa.
Huippuluokan tekniikkaa, mutta tylsät kamerat
Tekniikka Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa on tuttuun tapaan huippuluokkaa ja parasta mitä on tarjolla. Puhelimessa on mielenkiintoisien näyttöjen ohella tehokas Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, 12 gigatavua RAM-muistia sekä jopa 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Samsung ei ole säästellyt tekniikassa, vaan Galaxy Z Fold 3 tarjoaa juuri sitä, mitä parilla tonnilla voikin odottaa saavansa.
Suurin huolenaihe puhelimessa on mielestäni akunkesto, joka on vain 4400 milliampeeritunnin varassa. Jopa monissa perinteisemmissäkin puhelimissa on suurempi akku, ja nyt suuret ja sulavat näytöt sekä huippuluokan tekniikka vievät varmasti paljon akkua. 4400 milliampeeritunnin akku voi koitua tietyissä tilanteissa ongelmaksi, mutta tämä selviä vasta pidemmän testijakson aikana. Samsung ei myöskään suuremmin ole panostanut lataukseen, sillä Galaxy Z Fold 3 tukee edelleen Samsungin perinteistä 25 watin tehoista langallista latausta, kun monissa kilpailijoiden laitteissa on selvästi tehokkaampia latauksia. Puhelimessa on toki myös langaton lataus ja käänteinen langaton lataus.
Kameroihin Samsung ei ole tällä kertaa suuresta panostanut, vaikka kyseessä onkin hieman alle 2000 euroa maksava puhelin. Kamerat ovat alue, josta on ollut helppo karsia laitteen hinnan laskemiseksi. Toki toteutus on edelleen huippuluokkaa, mutta tarjolla ei ole mitään tuoreimpia innovaatioita. Alkuvuodesta Samsung julkaisi Galaxy S21 Ultran, joka oli varsin mielenkiintoinen kameramonsteri, mutta nyt Galaxy Z Fold 3 -puhelinta ei ole tarkoitettu ihmisille, joille kameroiden kyvykkyys on tärkeä kriteeri uutuuspuhelimessa.
Galaxy Z Fold 3 tarjoaa kolmoiskameran, joka koostuu 12 megapikselin kameroista. Pääkameran rinnalla on ultralaajakulmakamera sekä telekamera. Tarjolla on kaikki tarvittavat kamerat, mutta esimerkiksi zoomauksen kyvykkyydestä joudutaan karsimaan. Alapuolella on muutamia Galaxy Z Fold 3:n kameroilla otettuja kuvia, joista kukin voi päätellä kameroiden kyvykkyyttä. Tarkemmin kameroihin tutustutaan myöhemmin arvostelussa. Lisäksi kuviin voi tutustua täydessä resoluutiossa OneDrivessa tämän linkin takaa.
Näytönalaisen etukameran huomaa heti
Teknisesti yksi merkittävä edistysaskel puhelimessa on näytönalainen etukamera, jollaista ei ole koskaan aikaisemmin Samsungin puhelimissa nähty. Näytönalainen etukamera on tällä hetkellä täysin uutta tekniikkaa, josta millään valmistajalla ei ole suurta kokemusta. Kyseessä on 4 megapikselin tasoinen kamera, jonka valitettavasti huomaa heti laitteen käyttöönotossa.
Näytönalainen etukamera löytyy Galaxy Z Fold 3 -puhelimen sisäpuolen näytön oikeasta yläreunasta. Aikaisemmin Samsung luotti näyttöön tehtyyn reikään, mutta nyt tarkoituksena on ottaa käyttöön uutta teknologiaa kamerassa, joka on varmasti vähiten käytetty. Valitettavasti aivan kokonaan Samsung ei ole kameraa pystynyt piilottamaan, sillä sen huomaa lähes jokaisessa tilanteessa. Mustalla taustalla näytössä on haaleampi kohta ja valkoisella taustalla silmiin pistää kirkkaammat ja väljemmin olevat pikselit. Toteutus näyttää aivan siltä, että etukameran eteen olisi tuotu pelkkä pikseliverho.
Etukameran kohdan havaitsee helposti, kun puhelin katsotaan normaalilta etäisyydeltä. Toisinaan ainakin itseäni selvästi enemmän esillä olevat pikselit hieman häiritsivät, sillä ne erottuvat todella vahvasti muusta näytöstä. Toki etukameraan ei kiinnitä suuremmin huomiota mustalla taustalla ja se piiloutuu varsin hyvin. Itse olen sitä mieltä, että etukameraa varten tehty reikä ei olisi kiinnittänyt samalla tavalla huomiota kuin nykyinen ratkaisu.
Myöskään etukameran kuvien laatu ei ole kovinkaan erikoinen. Selfiekuvat ovat kameralla selvästi heikompia kuin esimerkiksi ulkopuolen etukameralla otetut kuvat. Kuvat ovat erittäin pehmeitä sekä heikkolaatuisia, ettei näytönalaista kameraa kannata edes käyttää selfiekuvien ottamiseen. Mielestäni laatu saattaa riittää hyvin videopuheluissa, joissa laatu ei ole kaikki kaikessa. Onneksi Galaxy Z Fold 3 tarjoaa myös muita mahdollisuuksia ottaa selfiekuvia, jonka takia näytönalaisen etukameran heikkous ei ole kovinkaan suuri ongelma.
Näytönalainen etukamera saattoi kuitenkin olla Samsungilta melkoinen arviointivirhe, sillä tekniikka ei ole vielä sillä tasolla, että sitä olisi kannattanut tuoda kuluttajatuotteeseen asti.
Isolla rahalla saa loistavan laitteen
Samsung näyttää Galaxy Z Fold 3 -puhelimellaan jälleen kerran, mikä on älypuhelinmarkkinoiden tuleva suunta. Taittuvanäyttöiset älypuhelimet ovat nyt lähempänä massamarkkinoita kuin koskaan aikaisemmin, sillä Galaxy Z Fold 3:n muutaman satasen hinnanalennus verrattuna edeltäjämalliin kertoo hyvin laitteiden hintojen olevan tulossa alaspäin vuosi vuodelta. Galaxy Z Fold 3 on erittäin innovatiivinen älypuhelin, joka tarjoaa normaalin puhelimen rinnalla myös pienikokoisen tabletin.
Galaxy Z Fold 3:n kohdalla puhutaan edelleen suuresta summasta rahaa, sillä lähtöhinta Suomessa on 1879 euroa. Samalla hinnalla saa vieläkin kaksi laadukasta normaalia lippulaivapuhelinta. Jos kuitenkin haluaa olla edelläkävijä ja uudet tekniikat kiinnostavat, eikä raha ole este, niin silloin Galaxy Z Fold 3 on loistava valinta. Tarkemmin Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen tullaan kuitenkin tutustumaan kattavammassa arvostelussamme tulevina viikkoina.
Samsungin tämän viikon julkaisuista todennäköisesti mielenkiintoisin laite on Galaxy Z Flip 3, joka tarjoaa jo nykyisien lippulaivapuhelimien hinnalla taittuvan näytön ja mielenkiintoisia ominaisuuksia. Galaxy Z Flip 3 -puhelimesta tullaan julkaisemaan myös myöhemmin kattava arvostelu, mutta siitä ei päästy vielä ottamaan ensituntumia.
Uusiin Galaxy Z Fold 3- ja Galaxy Z Flip 3 -puhelimiin voi tutustua myös Tekniikkaluolan unboxing-videon muodossa alapuolella olevan YouTube-upotuksen kautta.
Samsung Galaxy Z Fold 3 tekniset tiedot:
- Näyttö (ulkona): 6,2 tuumaa, Super AMOLED, 2270 x 832 pikseliä, 387 ppi, 120 Hz, Gorilla Glass Victus
- Näyttö (sisällä): 7,6 tuumaa, Dynamic AMOLED 2x, 2208 x 1768 pikseliä, 374 ppi, 120 Hz
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 888
- RAM-muisti: 12 gigatavua (LPDDR5)
- Tallennustila: 256 tai 512 gigatavua (UFS 3.1)
- Takakamerat: Kolmoiskamera + LED-salama
- Pääkamera: 12 MP (f/1.8, 1,8 µm, 83°, OIS)
- Ultralaajakulmakamera: 12 MP (f/2.2, 1,12 µm, FF, 123°)
- Telekamera: 12 MP (f/2.4, 1.0 µm, 45°, OIS, 2x optinen zoom)
- Etukamera (ulkona): 10 MP (f/2.2, 1.22 µm)
- Etukamera (sisällä): 4 MP (f/1.8, 2.0 µm, näytönalainen)
- Akku: 4400 milliampeerituntia (ei irrotettava)
- Lataus: langallinen ja langaton lataus
- Liitännät ja tekniikka: USB-C, NFC, Bluetooth 5.0
- Muuta: Dual-SIM, sormenjälkilukija kyljessä, kasvojentunnistus, stereokaiuttimet, IPX8
- Käyttöjärjestelmä: Android 11, OneUI 3.1
- Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä, 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
- Materiaalit: Armor-alumiini ja Gorilla Glass Victus
- Mitat (avattuna): 158,2 x 128,1 x 6,4 millimetriä
- Mitat (suljettuna): 158,2 x 67,1 x 14,4 millimetriä
- Paino: 271 grammaa
- Vedenkestävyys: IPX8-luokitus, 1,5 metrin syvyys 30 minuuttia
- Värit: Phantom Green, Phantom Black ja Phantom Silver
- Hinta: alk. 1879 euroa