ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S21 Ultra – loistava puhelin kaikilla herkuilla

Samsung Galaxy S21 Ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra on yhtiön alkuvuoden tärkein huippupuhelin, ja samalla kyseessä on varmasti yksi markkinoiden kehittyneimmistä älypuhelimista. Samsung on vienyt puhelimessa joka osa-aluetta selvästi eteenpäin verrattuna aikaisempiin, sillä nyt puhelimessa on kehittyneet kamerat, laadukas näyttö sekä tehokas järjestelmäpiiri. Galaxy S21 Ultra on isovelimalli aikaisemmin arvostellulle Samsung Galaxy S21+ -puhelimelle.

Puhelimen mielenkiintoisimpia ominaisuuksia ovat 6,8 tuuman Dynamic AMOLED 2X -näyttöpaneeli, jossa on erittäin korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Galaxy S21 Ultrassa on myös tehokas 5 nm Exynos 2100 -järjestelmäpiiri, 16 gigatavua RAM-muistia sekä suuri 5000 milliampeeritunnin akku. Laitteen takaosaan on saatu neljä kamerasensoria, joista tarkin on jopa 108 megapikseliä. Samsung on tuonut Galaxy S21 Ultran Suomessa myyntiin useassa muisti- ja väriversiossa, mutta hinnat alkavat 1299 eurosta. Testiin saatu Galaxy S21 Ultra oli 16 + 512 gigatavun malli mustassa Phantom Black -värissä.

SuomiMobiilissa Samsung Galaxy S21 Ultra on ollut testattavana muutaman viikon ajan, minkä perusteella puhelimesta on helppo antaa kattava arvostelu. Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, käyttökokemusta, teknisiä toteutuksia, kameroita, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja miten puhelimen akku latautuu tutussa lataustestissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S21 Ultra (SM-G998B/DS)
Mitat: 165.1 x 75.6 x 8.9 mm
Paino: 227 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus -lasipinnat
Näyttö: 6.8 tuumaa / QHD+ (3200 x 1440) / 20:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / 120 Hz / HDR10+ / 1500 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Exynos 2100 (1x 2.9 GHz Cortex-X1 & 3x 2.8 GHz Cortex-A78 & 4x 2.2 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G78 MP14
Muisti: 12 tai 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 / 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.8 / 24 mm / 1/1.33" / 0.8 µm / PDAF / LAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.4 µm / 1/2.55" / 128 asteen kuvakenttä) + 10 MP telekamera (f/2.4 / 70 mm / 1.22 µm / 1/3.24" / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + 10 MP periskooppikamera (f/4.9 / 240 mm / 1/3.24" / 1.22 µm / PDAF / OIS / 10x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 40 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/2.8" / 0.7 µm / PDAF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + One UI 3.1 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 25 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 4.5 watin käänteinen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Phantom Black / Phantom Silver / Phantom Titanium / Phantom Navy / Phantom Brown
Hinta: 1299 € (12 + 128Gt) / 1349 € (12 + 256 Gt) / 1479 € (16 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy S21 Ultran myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung on uudistanut tuoreiden Galaxy S21 -malliston puhelimien kohdalla myyntipakkauksen ja nyt myös Galaxy S21 Ultra -mallissa on aikaisempaa pienempi pakkaus. Myyntipakkaus on ohut, mutta leveydeltään ja korkeudeltaan varsin samanlainen kuin aikaisemminkin. Myyntipakkauksen ulkopuolta koristaa S21-logot ja reunoilla on Samsung- ja Galaxy-logot. Myyntipakkauksen yhdelle kyljelle on listattuna laitteen mallikoodi, muistivariantti sekä väriversio. Takaosassa on myös maininta siitä, ettei paketista löydy laturia.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy S21 Ultra vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy pienempi pahvilaatikko, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin, takuutietoja sekä pikakäyttöoppaan. Mitään muuta myyntipakkauksesta ei löydy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S21 Ultra -puhelimen mukana ei toimiteta enää laturia tai edes suojakuorta, minkä vuoksi laitteen mukana ei tule kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa. Jos laturia ei ole entuudestaan olemassa, niin sellainen täytyy hankkia erikseen. Muilta osin mitään erikoista ei myyntipakkaus pääse tarjoamaan ja ainakin henkilökohtaisesti olisin toivonut Samsungin sisällyttävän pakettiin pikalaturin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Samsung jatkaa Galaxy S21 Ultran kanssa malliston tuttua muotokieltä, joka on virkistävän erilainen ja tyylikäs. Puhelin on edelleen valmistettu laadukkaista materiaaleista, eli alumiinista ja lasipinnoista. Galaxy S21 Ultran kohdalla puhelimen koko on suurempi kuin pikkuvelimalleissa, minkä lisäksi näytöstä on tehty muista poiketen kaartuva. Samsung on julkaissut puhelimen globaalisti kahdessa pääväriversiossa, jotka ovat musta Phantom Black, sekä hopea Phantom Silver. Lisäksi Samsung myy oman verkkokauppansa kautta myös kolmea muuta väriversiota, jotka ovat Phantom Titanium, Phantom Navy sekä Phantom Brown. Testiin saatiin musta väriversio, joka nähdään tämän arvostelun kuvissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka henkilökohtaisesti en suuremmin välitä mustista puhelimista, niin Samsung on onnistunut Galaxy S21 Ultran kohdalla tekemään myös mustasta tyylikkään. Samsung luottaa kiiltävään alumiinikehykseen sekä mattapintaiseen takalasiin. Mattamusta viimeistely on todella vaikuttavan näköinen, vaikka tuotekuvissa se ei näytä kovinkaan erikoiselta. Takaosan lasipinta kaartuu molemmilta reunoilta hieman ja lasi yhdistyy alumiinikehykseen saumattomasti. Kamera-aluetta voidaan pitää jopa yhtenä Galaxy S21 Ultran tyylielementeistä, sillä se näyttää omaan silmääni erittäin hyvältä. Kamera-alue on viety aivan puhelimen vasempaan yläkulmaan ja se on yhdistetty tyylikkäästi alumiinikehykseen.

Samsung hyödyntää puhelimessa Gorilla Glass Victus -lasipintoja. Victus-lasi on tuorein ja yksi kestävimmistä laseista. Sen on kerrottu kestävän pudotus kahden metrin korkeudelta betonille, mutta tätä ei ryhdytty testijakson aikana kokeilemaan. Takaosan mattapinta on erinomainen valinta ja ainakin itse valitsisin mattapintaisen puhelimen ennemmin kuin kiiltävän lasisen. Mattapinnan valttikortti on erityisesti se, ettei se kerää sormenjälkiä tai likaa kovinkaan herkästi. Galaxy S21 Ultran kohdalla sormenjälkiä ei tullut näkyviin takaosaan ollenkaan, vaikka se onkin varsin harvinaista erityisesti mustissa puhelimissa. Testijakson aikana Galaxy S21 Ultran lasipintoihin ei tullut havaittavissa olevia naarmuja, joten Gorilla Glass Victus kestää hyvin aktiivista päivittäistä käyttöä. Puhelinta käytettiin testijakson aikana pääasiassa ilman minkäänlaisia suojakuoria tai -kalvoja.

Galaxy S21 Ultra on erittäin kookas puhelin ja sen huomaa selvästi myös käsituntumassa. Puhelinta on todella vaikea käyttää yhdellä kädellä, ja usein käyttöön vaaditaankin molemmat kädet. Lisäksi puhelin ei istu aivan yhtä ergonomisesti käteen kuin monet pienemmät puhelimet. Samsung on ilmoittanut Galaxy S21 Ultran mitoiksi 165,1 x 75,6 x 8,9 millimetriä ja painoksi 227 grammaa. Painoa laitteella on paljon ja sen huomaa heti käteen otettaessa. Toki isoon kokoon ja keskivertoa painavampaan rakenteeseen tottuu muutamassa päivässä, joten kyseessä ei ole kovin suuri ongelma, kunhan sen tiedostaa ennen ostopäätöstä. Ottaen huomioon laadukkaat valmistusmateriaalit, on Galaxy S21 Ultra erittäin jämäkkä laite. Puhelin ei päästä minkäänlaisia natinoita tai anna periksi sitä hieman käsien välissä taivuteltaessa.

Koska kyseessä on huippuluokan älypuhelin, niin Samsung on tehnyt Galaxy S21 Ultrasta IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävän. Puhelin voidaan upottaa veteen 1,5 metrin syvyyteen jopa 30 minuutin ajaksi, eikä sen pitäisi siitä hajota. Lisäksi yksi vedenkestävyyden selvistä vahvuuksista on se, ettei käyttäjän tarvitse miettiä missä laitetta käyttää. Galaxy S21 Ultra -puhelimen voi huoletta ottaa uima-altaan viereen tai vaikkapa käyttää sateen yllättäessä. Pientä vettä ei tarvitse pelätä, ja jos puhelin sattuu tipahtamaan kokonaan veteen, niin ei sen siitäkään pitäisi ottaa itseensä. On kuitenkin hyvä huomata, että Samsung ei anna vedenkestävyydelle takuuta, vaan jos laite hajoaa veden takia, niin käyttäjä on siitä itse vastuussa.

Vaikka muut Galaxy S21 -malliston puhelimet ovat olleet etuosaltaan varsin geneerisiä, niin nyt Galaxy S21 Ultraan on Samsung tuonut reunoilta hieman kaartuvan näyttöpaneelin. Valitettavasti Samsung ei ole tehnyt näytön kaartuvuudesta yhtä huomattavaa kuin aikaisemmin, vaan nyt kaartuminen on todella minimaalinen. Samsung on onnistunut puhelimessa minimoimaan näyttöä kiertävät kehykset, sillä näyttö peittää lähes 90 prosenttia etuosan pinta-alasta. Puhelimen etuosassa on näyttöön tehty varsin pieni reikä yläreunaan keskitetysti. Etuosassa on myös näyttölasin sekä alumiinikehyksen välissä puheluihin käytettävä kuuloke. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat integroituna näyttöön sekä myös sormenjälkilukija löytyy näytön alareunasta.

Galaxy S21 Ultran takaosassa katse kiinnittyy kamera-alueeseen, joka on nyt selvästi uudistettu ja jäljittelee pitkälti muita malliston puhelimien kameroita. Nyt kuitenkin Galaxy S21 Ultran kohdalla kamera-alue on vieläkin kookkaampi, sillä mukaan on saatu yksi lisäkamera. Kamerat on asetettuna vasempaan yläkulmaan toteutettuun alumiiniseen alueeseen. Kameroita on neljä kappaletta ja niiden rinnalla on yksi LED-salamavalo ja laserautomaattitarkennus. Itse kamera-alue ulkonee selvästi muusta rungosta, mutta suurta haittaa siitä ei ole. Puhelimen takaosassa on esillä myös Samsungin logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

Galaxy S21 Ultran oikeassa kyljessä on tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Samsung on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset, vaikka toki painikkeet saisivat olla omaan makuuni hieman leveämmät. Galaxy S21 Ultran yläreunassa on kaksi mikrofonia, kun taas alareunassa on yksi kaiutin, USB-C-tyypin latausliitin, mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa siitä ei löydy.

Näyttö

Samsung Galaxy S21 Ultran yksi mielenkiintoisimmista toteutuksista löytyy näytöstä, sillä kyseessä on yksi kehittyneimmistä näyttöpaneeleista, joita on älypuhelimissa koskaan nähty. Näyttö on selvästi parempi kuin muissa Galaxy S21 -malliston älypuhelimissa, mikä näkyy muun muassa korkeampana tarkkuutena. Galaxy S21 Ultrassa näyttö kaartuu reunoiltaan hieman, mitä ei muissa Galaxy S21 -puhelimissa nähdä.

Galaxy S21 Ultran näyttö on kooltaan 6,8 tuumaa ja se perustuu Dynamic AMOLED 2X -paneeliin, jossa on QHD+ -tarkkuus. Näytössä on siis 3200 x 1440 pikseliä, joka takaa huimat 515 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö tukee lisäksi tuttua korkeaa 120 hertsin virkistystaajuutta, HDR10+ -toistoa sekä vaikuttavaa 1500 nitin maksimikirkkautta. Näytössä on myös tuttu 20:9-kuvasuhde sekä keskitetysti asetettu etukamerareikä yläreunassa. Samsung on kertonut näyttöä olevan suojaamassa lisäksi tuorein Gorilla Glass Victus -lasipinta.

Muista Galaxy S21 -malliston puhelimista Galaxy S21 Ultra erottuu myös S Pen -tuella, jota ei ole aikaisemmin nähty missään Galaxy S -malliston älypuhelimessa. Aikaisemmin S Pen -tuki on ollut vain Galaxy Note -malliston yksinoikeus, mutta nyt se on tuotu erillisenä lisätarvikkeena mukaan Galaxy S21 Ultraan. Tulemme tässä arvostelussa tutustumaan Galaxy S21 Ultralle suunniteltuun S Pen -kynään hieman myöhemmin.

Samsung on toteuttanut tuttuun tyyliin 120 hertsin virkistystaajuuden adaptiivisesti, joten kaikissa tilanteissa näytön virkistystaajuus ei ole aina sama. Galaxy S21 Ultran kohdalla näytön virkistystaajuus voi siis vaihdella automaattisesti riippuen siitä, mitä laitteella ollaan tekemässä. Ominaisuuden avulla pitäisi pystyä säästämään akkua, sillä nyt virkistystaajuutta ei pakoteta 120 hertsiin esimerkiksi 30 fps -videoita katsellessa. 120 hertsin näyttö nähtiin aikaisemmin jo Galaxy S20 Ultrassa Full HD+ -tarkkuudella, mutta nyt Galaxy S21 Ultrassa korkeaa virkistystaajuutta voidaan hyödyntää myös QHD+ -tarkkuudella.

Kokonaisuudessaan näytön tekniset ominaisuudet vakuuttavat joka osa-alueella, eikä Galaxy S21 Ultra pääse pettämään näyttönsä kanssa. Testijakson aikana näyttö todettiin loistavaksi ja yhdeksi markkinoiden parhaimmista näytöistä älypuhelimissa. Tarkkuutta näytössä on enemmän kuin tarpeeksi varmasti kaikkiin käyttötilanteisiin, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen ole mahdollista paljain silmin. Näytöltä on mukava tarkastella videoita ja kuvia tarkkuuden ansiosta. Lisäksi kirkkaus on erinomainen. Auringonvalossakaan näyttö ei tuota ongelmia, vaan luettavuus pysyy hyvällä tasolla 1500 nitin maksimikirkkauden ansiosta.

Mitään valittamista näytöstä ei ole, sillä se on juuri sellainen mitä voikin odottaa. Näyttö toistaa myös värit todella vaikuttavasti, eikä testijakson aikana näytön väriasetuksiin tarvinnut koskea. Koska kyseessä on huippuluokan laite, niin mukana on luonnollinen tuki HDR10+ -toistolle. Galaxy S21 Ultra tukee myös Widevine L1 -tasoa, minkä ansiosta HDR-toisto onnistuu myös Netflixissä ja YouTubessa.

Samsungin puhelimille tuttuun tyyliin myös Galaxy S21 Ultran näytölle annetaan mukavasti mukauttamisvaihtoehtoja. Värejä voi säätää kahden oletusasetuksen mukaisesti (eloisa, luonnollinen) sekä valotasapainoa on mahdollista muokata erillisen säätimensä avulla viileän ja lämpimän välillä (tai lisäasetuksista erikseen Red, Green, Blue). Samsung on myös antanut mahdollisuuden nostaa näytön kosketusherkkyyttä sekä virkistystaajuus voidaan vaihtaa myös oletusarvoisesta 60 hertsistä korkeampaan 120 hertsiin, joka tuottaa näyttökokemuksesta aikaisempaa sulavamman.

Näyttöön tehty pieni etukamerareikä on sijoitettu näytön yläreunaan keskitetysti. Etukamera on monessa tilanteessa varsin huomaamaton, eikä se suurenna kovinkaan paljoa näytön yläreunan tilapalkin viemää aluetta. Näyttöasetuksista on myös mahdollista vaihtaa näytön tarkkuutta HD+, Full HD+ ja WQHD+ väliltä. Oletusarvoisesti Samsung on asettanut käyttöön Full HD+ -tarkkuuden.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniikan osalta Galaxy S21 Ultra ei enää pääse tarjoamaan mitään kovin mullistavaa Galaxy S21+ -puhelimen testaamisen jälkeen, sillä Samsung käyttää samoja huippuluokan toteutuksia. Suomessa myytävässä puhelimessa on Samsungin oma huippuluokkainen Exynos 2100 -järjestelmäpiiri Qualcommin vastaavan piirin sijasta. Suurin eroavaisuus Galaxy S21 Ultran tekniikassa on suuremmat muistiversiot verrattuna saman malliston muihin jäseniin.

Samsungin tuorein Exynos 2100 on valmistettu huippuluokkaisella 5 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiirissä käytetään ARM:n uutta suorituskykyistä Cortex-X1-ydintä, ja se hyrrää 2,9 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi Exynos 2100 rakentuu kolmesta 2,8 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A78-ytimestä sekä 2,2 GHz:n maksimitaajuudella toimivasta neljästä Cortex-A55-ytimestä. Samsungin mukaan Exynos 2100 -piirin suorituskyky olisi jopa 30 prosenttia parempi kuin edeltäjässä sekä virrankulutuksen pitäisi olla 20 prosenttia pienempi. Grafiikkasuorituskyvystä on vastaamassa Mali-G78-prosessori, jossa on 14 ydintä. Samsungin mukaan grafiikkasuorituskyvyssä on päästy jopa 40 prosenttia parempaan suorituskykyyn kuin aikaisemmin.

Galaxy S21 Ultra on tarjolla kolmessa muistivariantissa, joista edullisimmassa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Väliversiossa on myös 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Lisäksi Galaxy S21 Ultra on tarjolla 16 + 512 gigatavun suurimuistisessa versiossa, joka on myös testiin saatu versio. Samsung hyödyntää muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti puhelimesta löydy.

Vaikka Exynos 2100 -järjestelmäpiirin suorituskyky on jo tuttu, niin ajoimme Galaxy S21 Ultrassa läpi tutut suorituskykytestit. Puhelin sai testeissä erinomaisia tuloksia, mikä vahvistaa Exynos 2100 -järjestelmäpiirin olevan aikaisempia Exynos-piirejä parempi sekä on varsin hyvä haastaja Qualcommin huippuluokan Snapdragon 888 -järjestelmäpiirille, vaikka jääkin vielä hieman jälkeen. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Galaxy S21 Ultran saamia pisteitä Snapdragon 888 -piiriin perustuvan OnePlus 9 Pron vastaaviin pisteisiin sekä viime vuoden Exynos 990 -piiriin perustuvan Samsung Galaxy S20 Ultran vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Samsung Galaxy S21 Ultra (E2100) OnePlus 9 Pro (SD888) Samsung Galaxy S20 Ultra (E990)
AnTuTu (V8): 720 436 pistettä 695 828 pistettä 518 193 pistettä
Geekbench 5 (single): 825 pistettä 1069 pistettä 820 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3064 pistettä 3281 pistettä 2711 pistettä
PCMark 2.0: 12 167 pistettä 9025 pistettä 11 385 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet MAX pisteet 4203 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet MAX pisteet 4272 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet MAX pisteet 3980 pistettä
3DMark Wild Life: 5222 pistettä 5719 pistettä EI TULOKSIA*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Mielenkiintoisesti Galaxy S21 Ultra sai paremmat pisteet AnTuTu-testistä, mutta esimerkiksi Geekbench 5- ja 3D Mark Wild Life -testissä puhelin jäi OnePlus 9 Pron jalkoihin. On kuitenkin hyvä jälleen pitää mielessä se tosiasia, etteivät suorituskykytestien tulokset kerro koko totuutta. Suorituskykyteisteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa todellista käyttöä. Galaxy S21 Ultra -puhelimen suorituskyky on huippuluokkainen ja se riittää mainiosti pelien pelaamiseen sekä aktiiviseen käyttöön. Testijakson aikana suorituskyvyn puute ei tullut kertaakaan vastaan, vaan puhelin toimi tilanteesta riippumatta todella sujuvasti.

Lähes kaikille Galaxy S21 Ultra tarjoama suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, mutta useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy myös pidemmässä käytössä. Esimerkiksi mobiilipelejä saattaa tulla pelattua tuntejakin putkeen, jolloin suorituskyvyn pitäisi pysyä hyvällä tasolla, vaikka puhelin hieman lämpiääkin. Tätä varten olemme SuomiMobiilissa toteuttaneet Galaxy S21 Ultralle niin sanotun stressitestin, jossa ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset stressitestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy S21 Ultralle toteutettu stressitesti.

Galaxy S21 Ultran stressitesti ei pääse tarjoamaan yllätyksiä, sillä tulokset ovat varsin vastaavia Galaxy S21+ -puhelimen kanssa. Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S21 Ultralla saatiin AnTuTu-testissä erittäin korkeat 720 436 pistettä, mutta jo toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, sillä ne asettuivat 682 878 pisteeseen. Suorituskyky laski jokaisella testauskerralla selvästi ja lopulta saatiin vain 485 363 pistettä. Galaxy S21 Ultran kohdalla havaittiin suorituskyvyn laskevan jokaisella testauskerralla, kun usein muissa puhelimissa suorituskyvyn tiputus on tasaantunut jo kolmannen testauskerran aikana. Suorituskyky tippui kuitenkin erittäin radikaalisti stressitestin aikana, mikä on nähtävästi yksi Exynos 2100 -järjestelmäpiirin heikkouksista.

Parhaimmillaan Galaxy S21 Ultran suorituskyvystä katosi huimat 32,63 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin Galaxy S21+ -puhelimella (28,37 %). Lisäksi Galaxy S21 Ultran suorituskyvyn tiputus on selvästi suurempi kuin monissa muissa vuoden 2021 huippupuhelimissa. Suorituskyvystä katosi yli kolmannes pidemmässä käytössä, mikä on jopa hämmästyttävää. Aikaisemmin testatun OnePlus 9 Pron tilanne ei ollut myöskään kovin hyvä, sillä puhelimen suorituskyvystä katosi testissä 26,2 prosenttia. Hyvin suoriutuneista esimerkiksi Xiaomi Mi 11:n suorituskyky laski vain 9,5 prosenttia ja ASUS ROG Phone 5:n vastaavasti vain 7,7 prosenttia. Galaxy S21 Ultran suorituskyvyn lasku on suuri, eikä sitä voi suositella käytettäväksi esimerkiksi raskaimpia pelejä pelattaessa pitkiä aikoja.

Suorituskyvyn selvä romahtaminen stressitestin aikana voi viitata muutamiin ongelmiin laitteen suunnittelussa, mutta ilmeisin niistä on jäähdytysjärjestelmä. Samsung ei ole kertonut kovin tarkasti itse jäähdytysjärjestelmän toteutuksesta, mutta nähtävästi Samsung hyödyntää grafiitista rakentuvaa järjestelmää, jonka tavoitteena on siirtää lämpö piiriltä pois. Stressitestin aikana puhelin tuntui jonkin verran lämpenevän yläosastaan, eikä sitä ollut kovinkaan miellyttävää enää muutaman AnTuTu-testin jälkeen pitää käsissä.

Exynos 2100 on Samsungin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Modeemi tulee 5G-verkkoja sub-6 GHz- ja mmWave-tekniikoilla, mutta valitettavasti Suomessa Galaxy S21 Ultra -puhelimessa on tuki vain sub-6 GHz -verkoille. Samsungin mukaan modeemin teoreettinen latausnopeus mmWave-verkoissa on 7,35 Gbps sekä sub-6 GHz -verkoissa vastaavasti 5,1 Gbps. Exynos 2100 -järjestelmäpiirin 5G-modeemi ei ole siis aivan yhtä kehittynyt kuin Qualcommin vastaavat, mutta todennäköisesti 5G-tuki on kuitenkin vähintäänkin riittävä.

Galaxy S21 Ultra tukee kymmentä 5G-taajuusaluetta NSA-verkoissa, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 3, 5, 7, 8, 38, 40, 41, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue.

Testijakson aikana puhelinta testattiin DNA:n ja Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella, mutta oikeastaan vain DNA:n verkoissa päästiin todellisiin 5G-nopeuksiin. DNA:n verkoissa päästiin usein yli 700 Mbps latausnopeuksiin ja yli 80 Mbps lähetysnopeuksiin. Elisan verkoissa nopeudet jäivät syystä tai toisesta 400-500 Mbps latausnopeuksiin ja 10-20 Mbps lähetysnopeuksiin. 5G toimi puhelimessa mielestäni hyvin, kuten huippupuhelimelta voikin odottaa. 5G-yhteyksien nopeudet saattavat kuitenkin vaihdella huomattavasti sijainnista riippuen, kun 5G on vielä varsin pienillä alueilla saatavilla.

Muuta tekniikasta ja S Pen

Äänentoisto on Galaxy S21 Ultrassa stereokaiuttimien varassa ja toteutus on hyvin perinteikäs sekä samanlainen kuin muissa malliston puhelimissa. Pääkaiutin sijaitsee laitteen alareunassa ja toisena kaiuttimena käytetään yläreunassa olevaa puheluihin käytettävää kaiutinta. Kaiuttimien kautta äänenlaatu on hyvä, mutta ei mistään parhaimmasta päästä. Musiikkia kaiuttimien kautta kuuntelee muutamia hetkiä, mutta mieluummin kuitenkin kuulokkeiden kautta. Videoiden katseluun äänenlaatu on riittävä ja kaiuttimista löytyy ääntä mukavasti.

Puhelimessa ei ole säästetty perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, vaan nyt on tyydyttävä USB-C-kuulokkeisiin, adapteriin tai langattomiin kuulokkeisiin. Samsung on varustellut Galaxy S21 Ultran laadukkaalla Bluetooth 5.2 -yhteydellä, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden ja puhelimen välillä. Yhteys erityisesti Samsungin omien kuulokkeiden kanssa oli erinomainen, eikä muiden valmistajien kuulokkeita testijakson aikana Galaxy S21 Ultran kanssa testattu.

Samsung hyödyntää Galaxy S21 Ultrassa muista malliston puhelimista tuttua uudistettua ultraäänitekniikkaan pohjautuvaa näytönlaista sormenjälkilukijaa. Sensori on Qualcommin käsialaa ja nyt sen pitäisi olla aikaisempaa nopeampi, suurempi ja parempi. Sormenjälkilukija on aikaisempaan verrattaessa 77 prosenttia suurempi ja nopeuden on kerrottu kasvavan 50 prosentilla. Parannukset näkyvät myös Galaxy S21 Ultran näytönalaisen sormenjälkilukijan toimivuudessa, sillä se on nopea ja varma.

Aikaisemmin Samsungin näytönalaisen sormenjälkilukijat ovat olleet hieman hitaita, mutta nyt käyttökokemus on selvästi parempi. Lukija tunnistaa sormen välittömästi ja lukitus aukeaa erittäin sulavasti ilman mitään tökkimisiä tai hidasteluja. Samsung on toteuttanut sormenjälkilukijaa varten näytölle kuvakkeen sekä animaation, mutta niitä ei ole mahdollista kustomoida oman mielen mukaisesti niin kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa.

Galaxy S21 Ultra tarjoaa myös tutun etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mutta valitettavasti sen ongelmana on tietoturvallisuus. Kasvojentunnistus on selvästi helpommin ohitettavissa kuin pelkkä sormenjälkilukija, ja myös Samsung on todennut lukituksen avaamisen olevan mahdollista esimerkiksi kuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei käytetty päivittäin, mutta muutamien testien perusteella lukitus aukeaa kasvoilla erittäin nopeasti.

S Pen -kynä on tuttu Galaxy Note -malliston älypuhelimista, mutta Galaxy S21 Ultra on ensimmäinen ja ainoa Galaxy S -malliston puhelin, josta löytyy tuki kynälle. Samsung ei ole toteuttanut S Pen -tukea puhelimeen integroidusti Galaxy Note -puhelimien tapaisesti, vaan Galaxy S21 Ultran näyttö tukee kynää ja sellaisen voi hankkia erikseen. S Pen -kynän voi ostaa puhelimelle erikseen 40 euron hinnalla, mutta Samsung tarjoaa myös suojakuoria, joissa on pidike S Pen -kynälle. Samsung myy erikseen Smart Clear View- ja Silicone Cover -koteloita 90 ja 70 euron hintaan. Saimme testiin Samsungilta puhelimen rinnalla myös Silicone Cover -suojakuoren, jonka mukana toimitetaan S Pen -kynä.

Silikoninen suojakuori on kuin mikä tahansa suojakuori, mutta vasemmassa kyljessä on paksumpi reuna, jossa on pidike S Pen -kynälle. Kynä istuu pidikkeeseen luonnollisesti sekä pysyy paikallaan tiukasti. S Pen -kynä on helppo saada pois pidikkeestä ja se on myös mukava asettaa takaisin. Itse suojakuori tekee Galaxy S21 Ultrasta aikaisempaakin suuremman, erityisesti leveämmän. Suojakuori antaa selvästi paremman pidon mattapintaisen viimeistelynsä ansiosta, mutta suuren kokonsa takia puhelin ei sujahda taskuun yhtä helposti suojakuoren kanssa. Suojakuoren suurin ongelma on mielestäni se, että se kerää kaiken lian ja pölyn itseensä, eikä kuorta ole helppo saada puhtaaksi.

Testiin saadun suojakuoren mukana toimitettava S Pen -kynä on niin sanotusti ”normaali”, eikä puhelimen rinnalla myös julkaistu S Pen Pro -versio, jossa on Bluetooth-yhteys. Perusversiosta puuttuu Bluetooth-yhteys, joten S Pen ei tarjoa tällä kertaa aivan yhtä kattavia ominaisuuksia kuin monissa Galaxy Note -malliston puhelimissa. Verrattuna tuttuihin Galaxy Note -malliston kyniin on Galaxy S21 ultran S Pen selvästi kookkaampi ja tuntuu enemmän oikealta kynältä. S Pen istuu käteen luonnollisesti ja sen avulla saa tehty muistiinpanoja tarkasti.

Bluetooth-yhteyden puuttumisen takia Galaxy S21 Ultran S Pen ei tue tuttuja ilmaeleitä tai muita etäohjaustoimintoja, kuten kameran laukaisinta. Nyt mukana on vain perinteiset S Pen -kynän ominaisuudet, jotka eivät ole yhtä monipuoliset. S Pen tukee edelleen tuttua näyttömuistiinpanotoimintoa, joka saadaan aktivoitua helposti. Kun näyttö on pois päältä ja painetaan S Pen -kynän painiketta sekä napautetaan näyttöä kynällä, saadaan avattua muistiinpanonäkymä. Lisäksi muistiinpanot voidaan kiinnittää lukitulle näytölle niin, että ne ovat aina nähtävillä.

Galaxy S21 Ultra tarjoaa myös tutun S Pen -pikanäkymän, joka aktivoituu kynän ollessa tarpeeksi lähellä näyttöä. S Pen tukee myös ”ilmanäkymää”, jolloin saadaan esikatseltua tiettyjä tietoja viemällä S Pen -kynä jonkin kohteen yläpuolelle. S Pen -kynän toiminta on selvästi rajallisempaa, mutta mukana on edelleen tutut muistiinpanosovellukset, näyttökirjoitus sekä live-viestit.

S Pen -kynä ei varmasti ole kaikille tarpeellinen ominaisuus, mutta monet voivat sen tuomista lisähyödyistä jopa tykätä. Itse pystyisin elämään myös ilman S Pen -kynää, mutta kyllä se on myös tietyissä tilanteissa erittäin kätevä. Joskus on helppo piirtää muistiinpanoja tai vaikkapa kirjoittaa käsin joitakin asioita. Lisäksi tarkkojen asioiden tekeminen on S Pen -kynällä paljon helpompaa kuin sormilla, mikä on mielestäni kynän suurin valttikortti. Sitä, onko S Pen -kynä kuitenkaan 40 euron arvoinen, täytyy itse miettiä ennen ostopäätöstä.

Akunkesto ja lataus

Akunkesto on Galaxy S21 Ultrassa 5000 milliampeeritunnin akun varassa, joten suuren puhelimen sisuksiin on saatu mahdutettu myös kookas akku. Suuren akun ansiosta Galaxy S21 Ultrasta ei virta lopu kesken päivän, vaan akkua on mukavasti vielä illalla. Testijakson aikana Galaxy S21 Ultran akkua ei saatu kulutettua loppuun aktiivisen päivän aikana, ja varmasti kevyellä käytöllä akun saa kestämään parikin vuorokautta.

Usein testijakson aikana iltaisin akkua oli puhelimessa jäljellä noin 10-20 prosenttia. Puhelinta käytettiin päivittäin hyvin aktiivisesti, joten akunkesto oli hyvä. Päivän aikana Galaxy S21 Ultraa käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti muun muassa 120 hertsin virkistystaajuus ja QHD+ -tarkkuus. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.

Samsung luopui latureistaan Galaxy S21 -malliston puhelimien myyntipakkauksesta, joten myöskään Galaxy S21 Ultran mukana ei laturia toimiteta. Mielestäni laturin poistaminen myyntipakkauksesta on melkoista pelleilyä, sillä monet haluavat tehokkaamman laturin ja ostavat sen varmasti erikseen, mikä tuottaa enemmän pakkausmateriaaleja ja kuluttaa luontoa. Galaxy S21 Ultra tukee korkeintaan 25 watin tehoista pikalatausta langallisesti ja hintaa laturilla on erikseen ostettaessa noin 40 euroa. Vaikka laturia ei myyntipakkauksessa mukana tullutkaan, niin pystyimme SuomiMobiilissa toteuttamaan tutun lataustestin vanhemmilla Samsungin 25 watin latureilla, joissa ei pitäisi olla merkittävää eroa uudempiin latureihin. Alapuolella olevasta kuvaajasta on mahdollista nähdä kuinka Galaxy S21 Ultran akku latautuu 25 watin laturilla.

Samsung Galaxy S21 Ultran akun latausnopeus erikseen ostettavalla 25 watin pikalaturilla.

Galaxy S21 Ultran suuri 5000 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 70 minuutissa, eli reilussa tunnissa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 56 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 53 minuutissa. Akun lataus on mukavan nopeaa alussa, mutta 90 prosentin jälkeen latausnopeus hidastuu selvästi. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat vain 6 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia latautuvat 17 minuutissa.

25 watin pikalataus ei ole missään tapauksessa markkinoiden nopein, joten kyseessä ei ole mikään Galaxy S21 Ultran vahvin osa-alue. Monet huippupuhelimet tarjoavat jo pikalatausta 30-65 watilla, jolloin akun lataus tapahtuu alle tunnissa ja parhaimmillaan noin puolessa tunnissa. Vaikka Galaxy S21 Ultra maksaa parhaimmillaan lähes 1500 euroa, niin on todella hämmentävää, ettei Samsung ole panostanut latausnopeuksiin. Pikalataukset menevät monilla kilpailijoilla jatkuvasti eteenpäin ja jatkuvasti päästään lyhyempiin latausaikoihin, mutta nähtävästi markkinajohtajana Samsung on jämähtänyt paikalleen, kuten muidenkin viimeaikaisten puhelimien kohdalla on havaittu.

Galaxy S21 Ultra tukee langallisen latauksen ohella huippupuhelimelle tyypilliseen tapaan langatonta latausta. Langaton lataus on puhelimessa hidas, sillä laite tukee vain 15 watin latausta. Testijakson aikana puhelimen langattoman latauksen nopeutta ei ruvettu testaamaan sen hitauden takia, mutta kyseessä on kuitenkin loistava lisäominaisuus. Henkilökohtaisesti tykkään laittaa puhelimen työpöydällä olevalle langattomalle latausalustalle töitä tehdessä, jolloin akku latautuu huomaamatta täyteen ja puhelin on näin aina käyttövalmis.

Hämmentävintä Galaxy S21 Ultran kohdalla on se, ettei Samsung tarjoa valikoimissaan edes langatonta laturia, joka tukisi 15 watin latausta, vaan tarjolla on ainoastaan 9 watin tehoisia latureita. Kokemuksen perusteella latausnopeus latureissa on todella huono ja lataaminen kestää ikuisuuden. Monet muut valmistajat ovat menneet langattoman latauksen kanssa paljon eteenpäin ja esimerkiksi OnePlussan 50 watin langaton lataus on todella vaikuttava. Langattoman latauksen takia ei Galaxy S21 Ultraa ainakaan kannata ostaa, mutta sitä voidaan pitää mukavana lisäominaisuutena, jos sille on käyttöä.

Perinteisen langattoman latauksen ohella Galaxy S21 Ultra tarjoaa myös käänteisen langattoman latauksen, joka on erittäin kätevä ominaisuus. Käänteinen langaton lataus mahdollistaa sen, että Galaxy S21 Ultraa voidaan käyttää muiden Qi-standardia tukevien laitteiden lataamiseen. Puhelimella voidaan langattomasti ladata esimerkiksi kuulokkeita, älykelloja tai muita puhelimia yksinkertaisesti asettamalla ne laitteen takaosan päälle. Käänteinen langaton lataus on loistava ominaisuus esimerkiksi matkoilla, sillä sen ansiosta matkalle ei tarvitse ottaa kaikille laitteille omia latureita, vaan nyt ne voidaan ladata kätevästi puhelimella. Käänteinen langaton lataus toimii vain 4,5 watin teholla, joten mihinkään kovin nopeisiin latausaikoihin ei ominaisuudella kuitenkaan päästä.

Pakkastesti

Testijakson aikana Galaxy S21 Ultra laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S21 Ultra laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, joten varausta oli 97 prosenttia jäljellä. Koska Samsung hyödyntää laadukasta AMOLED-näyttöpaneelia, niin se ei päässyt hyytelöitymään. Lisäksi havaittiin näytönlaisen sormenjälkilukijan toimivan kylmässä ongelmitta. Samsung oli estänyt laitteen lataamisen jääkylmänä, minkä lisäksi salamaa ei pystytty käyttämään kuvattaessa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy S21 Ultran näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä varsin totutulla tasolla, sillä yleisesti tämän testin aikana akkua kuuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Galaxy S21 Ultra kestää pakkasta mukavan hyvin ja odotetulla tavalla. Samsung on pystynyt suunnittelemaan puhelimen käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, sillä akkua ei kadonnut kuin muutama prosentti. Huomattavin pakkasen aiheuttama ongelma nähtiin akun lataamisessa, jonka Samsung oli estänyt turvallisuussyistä. Myöskään salaman käyttäminen kamerassa ei ollut mahdollista, mutta muilta osin Galaxy S21 Ultra selvisi pakkastestistä erinomaisesti.

Kamerat

Samsungin Ultra-puhelimet ovat olleet jo parin vuoden ajan laitteita, joiden kameroihin on panostettu selvästi ja niissä on otettu käyttöön uusia toteutuksia. Nyt myös Galaxy S21 Ultran kamera on Samsungin tähän asti kehittynein ja samalla varmasti yksi tämän vuoden parhaimmista puhelinkameroista. Samsung on laittanut puhelimen takaosaan neljä kamerasensoria, joista kaikille on oma käyttötarkoituksensa. Mukana on pääkameran ohella muun muassa ultralaajakulmakamera sekä zoomaamiseen tarkoitetut tele- ja periskooppikamerat. Mitään turhia makro- ja syvyyskameroita ei Galaxy S21 Ultrassa ole, mikä on toki myös vaadittua huippupuhelimelta.

Pääkamerana Samsung hyödyntää yhtiön omaa erittäin tarkkaa 108 megapikselin tasoista ISOCELL HM3 -sensoria. Kyseessä on 1/1,33” kokoinen sensori, jolla taltioidaan kuvia 0,8 µm pikselikoolla. Kamerassa on kerrottu olevan f/1.8-aukko sekä 24 mm polttoväli. Samsung hyödyntää kamerassa edeltäjämallistakin tuttua nonapixel-filtterijärjestelyä, jossa yhdeksän pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin saadaan lopputulokseksi 12 megapikselin kuvia, joissa on 2,4 µm pikselikoko. Pääkamerassa on kerrottu olevan myös vaiheentunnistava automaattitarkennus ja optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on nähtävästi identtinen aikaisempien Samsungin huippupuhelimien ultralaajakulmakameroiden kanssa. Sensorin koko on 1/2,55” ja siinä on 1,4 µm pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/2.2-aukko sekä 13 mm polttoväli. Samsungin mukaan kameralla pystytään kuvaamaan jopa 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Samsung on laittanut ultralaajakulmakameraan tuen myös automaattitarkennukselle, joka mahdollistaa esimerkiksi vaikuttavat makrokuvat läheltä kohdetta.

Samsungin suurimmat panostukset nähdään nyt zoomiominaisuuksissa, jotka ovat menneet täysin uusiksi Galaxy S21 Ultrassa. Samsung on laittanut mukaan kaksi zoomaamiseen tarkoitettua kamerasensoria. Ensimmäinen kameroista on 10 megapikselin tasoinen telekamera, jonka sensori on suuruudeltaan 1/3,24” ja siinä on 1,22 µm pikselikoko. Lisäksi kamerassa on f/2.4 aukko, 70 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Telekameralla päästään varsin perinteiseen 3x optiseen zoomiin, joka on tuttu monista puhelimesta parin vuoden takaa.

Toinen zoomikamera on niin sanottu periskooppikamera, joka tarjoaa suuremman polttovälin. Kyseessä on edelleen 10 megapikselin tasoinen sensori, jonka koko on 1/3,24”´ja siinä on 1,22 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattarkennus ja optinen kuvanvakain. Linssissä on kerrottu olevan f/4.9 aukko sekä 240 mm polttoväli. Periskooppikamera tarjoaa jopa 10x optisen zoomin, jollaista ei ole koskaan aikaisemmin nähty Samsungin puhelimissa, eikä myöskään missään Suomessa myytävässä puhelimessa. Parhaimmillaan zoomiratkaisulla päästään siis 10x optiseen zoomiin, mutta Samsung on mahdollistanut lisäksi 100x digitaalisen zoomin.

Viides Galaxy S21 Ultran takaosassa olevista rei’istä on lasersensori, jota hyödynnetään parempaan ja nopeampaan tarkentamiseen. Galaxy S21 Ultran etuosassa on myös tarkka 40 megapikselin tasoinen selfiekamera, joka on kooltaan 1/2,8” ja siinä on f/2.2 aukko. Etukamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus. Kyseessä on pitkälti identtinen etukameratoteutus kuin viime vuoden Galaxy S20 Ultrassa.

Samsung Galaxy S21 Ultran kamerat lyhyesti:

 • Takaosan neloiskamera:
  • Pääkamera: 108 megapikseliä (f/1.8, 24 mm, 1/1,33″, 0,8 µm, PDAF, LAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1/2,55”, 1,4 µm, AF, 120 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 10 megapikseliä (f/2.4, 70 mm, 1/3,24″, 1,22 µm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Periskooppikamera: 10 megapikseliä (f/4.9, 240 mm, 1/3,24″, 1,22 µm, PDAF, OIS, 10x optinen zoom)
 • Etukamera: 40 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, 1/2,8”, 0,7 µm, Dual Pixel PDAF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Kuten jo tuli todettua, niin 108 megapikselin pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia pikseleiden yhdistämistekniikan avulla. Toki myös täyden resoluution 108 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, ja 12 ja 108 megapikselin kuvien eroavaisuuksiin tullaan tutustumaan hieman myöhemmin tässä arvostelussa. Aluksi tarkastelemme oletusasetuksilla taltioituja 12 megapikselin kuvia.

Pääkameran kuvien laatu on mielestäni erinomaisella tasolla kuvia taltioitaessa oletusasetuksilla. Kuvat ovat todella tarkkoja ja dynaaminen alue on pääasiassa aina erinomainen. Toisinaan oli havaittavissa varjokohtien jäävän myös todella tummiksi, mutta suuresta ongelmasta ei ollut kyse. Kuvien tarkkuus oli hyvä, mutta toisinaan oli havaittavissa pääkameran kohdalla ylitarkkuutta. Myöskään häiritsevää rakeisuutta tai muutakaan epämääräistä ei ollut havaittavissa ainakaan hyvässä valaistuksessa kuvattaessa.

Samsungilla on ollut aina hieman oma tyylinsä korostaa kuvien värejä, ja se on läsnä myös Galaxy S21 Ultran kohdalla. Kuvissa havaittiin vahvaa sinisen ja vihreän värin korostusta, eikä värit näyttäneet aina kovinkaan luonnollisilta. Toki väritaltiointi on täysin käyttäjäriippuvainen asia ja monet saattavat myös pitää hieman värikkäimmistä kuvista. Galaxy S21 Ultran pääkamera on mielestäni jälleen yksi markkinoiden parhaimmista, joita on älypuhelimissa koskaan nähty. Kuvat ovat kokonaisuudessaan todella vaikuttavia.

Heikommassa valaistuksessa kuvattaessa Galaxy S21 Ultran pääkamera on myös mukavan kyvykäs ja tuottaa pääosin aina hyvää jälkeä. Mistään kovinkaan yllätyksellisestä hämäräkuvaussuorituskyvystä ei kuitenkaan mielestäni ole kyse, vaan Galaxy S21 Ultra suoriutuu niin kuin huippupuhelimelta voikin odottaa. Kuviin saadaan oletusasetuksilla hyvin yksityiskohtia ja valoa, mutta pientä ylimääräistä rakeisuutta ja pehmeyttä oli tietyissä valaistuspisteissä havaittavissa. Galaxy S21 Ultran pääkamera tukee myös yökuvaustilaa, jonka avulla saadaan taltioitua selvästi valoisempia kuvia, joissa on enemmän yksityiskohtia. Heikossa valaistuksessa on siis järkevää käyttää mieluummin yökuvaustilaa, jos haluaa oikeasti hyviä kuvia taltioida. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy S21 Ultran pääkameralla.

Koska kyseessä on 108 megapikselin pääkamera, niin on mielestäni järkevää myös tarkastella hieman millaisia eroavaisuuksia 108 megapikselin ja 12 megapikselin kuvien välillä on. Testijakson aikana otimme samasta kohdasta kuvat molemmilla tarkkuuksilla, joista paljastui muutamia selviä eroavaisuuksia. 108 megapikselin kuvat ovat luonnollisesti erittäin tarkkoja sekä yksityiskohtaisia, mutta eroja on havaittavissa muun muassa tummempina varjoalueina. Suurta eroa ei ole havaittavissa kuvien väritaltioinnissa muilta osin. 108 megapikselin kuvia ei siis tarvitse mielestäni aina ottaa, mutta siitä on aina välillä myös todellista hyötyä.

Esimerkiksi 108 megapikselin kuvia kannattaa ottaa, jos kuvataan maisemaa. Tällöin kuviin saadaan mukavasti enemmän tarkkuutta ja yksityiskohtia, jotta kuvaa voidaan muokata tai rajata jälkikäteen. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on perinteinen 12 megapikselin kuva ja oikeanpuoleinen vastaavasti 108 megapikselin tasoinen kuva. Lisäksi kuvien alapuolella on rajaus molemmista kuvista, joista saa paremman käsityksen kuvien välisestä tarkkuuserosta.

 

Samsung hyödyntää Galaxy S21 Ultrassa muista saman malliston puhelimista tuttua 12 megapikselin tasoista ultralaajakulmakameraa. Yleisesti ultralaajakulmakameroiden ongelma on pääkameraa heikompi kuvien laatu, joka on selvästi esillä myös Galaxy S21 Ultran kohdalla. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan erinomaista jälkeä hyvässä valaistuksessa kuvattaessa ja 120 asteen kuvankentällä varustellut kuvat ovat miellyttäviä. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, mutta rakeisuutta on hieman enemmän kuin pääkameran kuvissa. Ultralaajakulmakuvissa on havaittavissa myös Samsungin hieman ylikorostunut värien taltiointi.

Heikossa valaistuksessa Galaxy S21 Ultran ultralaajakulmakameralla ei päästä aivan toivotulle tasolle, sillä kameran kyvykkyys ei riitä. Kuvien yksityiskohtia katoaa selvästi ja yleisesti kuvat ovat myös tummempia kuin pääkameralla kuvattaessa. Heikossa valaistuksessa kuvaamista on jälleen avustamassa erillinen yökuvaustila, jolla saadaan kuviin hieman enemmän valoa sekä yksityiskohtia. Verrattuna muihin Galaxy S21 -puhelimiin on Galaxy S21 Ultran kameraan saatu tuki automaattitarkennukselle, joten myös läheltä otettavien makrokuvien taltioiminen ultralaajakulmakameralla on mahdollista.

On myös hyvä huomata, että oletusarvoisesti ultralaajakulmakamerassa käytetään vääristyksenkorjausta, joka mielestäni varsin hyvin korjaa vääristyksiä, mutta aiheuttaa pientä kuvan pehmeyttä erityisesti kuvien reunoihin ja kulmiin. Asetuksen saa tarvittaessa kuitenkin pois päältä. Kokonaisuudessaan ultralaajakulmakamera ei ole aivan samalla tasolla, kuin mitä on nähty kilpailijoiden huippupuhelimissa, mutta mistään kovin huonostakaan kamerasta ei ole kysymys. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Galaxy S21 Ultran ultralaajakulmakameralla.

Samsungin tämän vuoden panostukset zoomiominaisuuksiin näkyvät hyvin Galaxy S21 Ultrassa, sillä mukana on kaksi siihen tarkoitettu kameraa. Puhelimessa on 3x optiseen zoomiin kykenevä telekamera sekä 10x optiseen zoomiin kykenevä periskooppikamera. Molemmat kamerat ovat tarkkuudeltaan 8 megapikseliä. Galaxy S21 Ultralla onnistuu myös edeltäjästä tuttu 100x digitaalinen zoomi, joten puhelimella pystytään ottamaan tarkkoja kuvia aikaisempaa kauempana olevasta kohteestakin.

Galaxy S21 Ultran kohdalla molemmat 3x ja 10x kamerat tuottavat hyvää jälkeä, ja eritysesti 10x optinen zoomi on mullistava. Kuvat ovat tarkkoja sekä väritykseltään pitkälti samanlaisia kuin pääkameralla taltioidut kuvat. Molemmat zoomikamerat ovat vahvoilla hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, eikä myöskään hämärässä suurempia ongelmia ollut. Toki 10x kamera ei ole käytettävissä aivan pimeässä, vaan silloin zoomataan digitaalisesti 3x telekamerasta. Kokonaisuudessaan zoomikuvat ovat aina 30-kertaiseksi asti hyviä, mutta siitä ylöspäin kuvien laatu heikkenee jo selvästi. Puhelin kykenee myös 100x digitaaliseen zoomiin, mutta siinä ei ole mitään järkeä, koska kuvat ovat heikkolaatuisia.

Alapuolella on muutamia kuvasarjoja, jotka ovat otettuna eri zoomitasoilla. Lisäksi niiden alapuolella on vielä erikseen laitettu 3x ja 10x kuvat rinnakkain.

3X ZOOMATUT KUVAT:

10X ZOOMATUT KUVAT:

Samsung tarjoaa Galaxy S21 Ultrassa myös tutun 8K 24 fps -tasoisen videokuvauksen, joka on löytynyt malliston muistakin puhelimista. 8K-kuvaus onnistuu ainoastaan puhelimen pääkameralla, mikä on toki täysin luonnollista. 8K-videokuvauksen en itse koe olevan Galaxy S21 Ultran kameran tärkein myyntivaltti, sillä 8K-sisällölle ei ole vielä suurempaa käyttöä ja sen kuvaaminen video paljon tilaa puhelimesta. Puhelin tukee luonnollisesti myös 4K 60 ja 30 fps -videokuvausta kaikilla kameroilla. Toki jos haluaa kuvata 4K 60 fps -videota, niin haluttu kamera täytyy valita ennen kuvauksen aloittamista, sillä kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvauksen. 4K 30 fps -videota kuvattaessa voidaan vaihtaa kaikkien puhelimen neljän kameran välillä kesken kuvaamisen.

Henkilökohtaisesti tykkäsin erityisesti Galaxy S21 Ultran 4K 30 fps -videokuvauksen laadusta, joka oli todella hyvä. Videot olivat tarkkoja ja värit taltioituivat niihin hyvin. Lisäksi videoiden vakautus oli erinomainen kameroiden optisen vakautuksen sekä ohjelmistollisen elektronisen vakautuksen ansiosta. Puhelin onnistui karsimaan videoista ylimääräisen tärinän pois. Galaxy S21 Ultra tarjoaa videokuvaukseen myös uuden ulottuvuuden, sillä 4K 30 fps -videot ovat myös 10x optisen zoomin jälkeen hyviä, eli videokuvauksella päästään myös todella kaukaa ottamaan hyvää kuvaa. Galaxy S21 Ultra tukee videokuvauksessa korkeintaan 20x zoomia.

Selfiekameralla taltioidut kuvat ovat laadultaan erinomaisia, sillä Galaxy S21 Ultran 40 megapikselin kamerasensori on erittäin kyvykäs. Oletusarvoisesti selfiekameralla taltioidaan kuitenkin vain 10 megapikselin kuvia, sillä Samsung hyödyntää kamerassa jälleen tututtua pikseleiden yhdistämistä, jonka avulla saadaan hieman parempi kuvia erilaisissa olosuhteissa. Oletusasetuksilla selfiekameran kuvien laatu on erinomainen ja kuvat ovat yksityiskohtaisia. Kamera on myös yllättävän kyvykäs heikommassa valaistuksessa. Etukamerasta erinomaisen tekee myös tuki automaattitarkennukselle, joka monista puhelimista on usein puuttunut.

Galaxy S21 Ultran etukamera on mielestäni yksi markkinoiden parhaimmista ja se on varmasti riittävä monille itsestään kuvia ottaville. Myös satunnaiseen selfiekuvaamiseen kamera on enemmän kuin riittävä. Samsung on laittanut etukameraan tuen myös muotokuvaukselle, eli kamera tunnistaa pään ja sumentaa taustan. Ominaisuus tuntui toimivan hyvin, vaikka toisinaan hiuksien tarkan tunnistamisen kanssa oli hieman haasteita. Etukameralla pystytään taltioimaan myös videokuvaa korkeintaan 4K 60 fps -tarkkuudella, jolloin lopputulos on miellyttävän laadukas ja kameran elektroninen kuvanvakautus toimii hyvin. Samsung on onnistunut etukameran kanssa mainiosti ja ainakin itse tykästyin kameraan paljon.

Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan se on Galaxy S21 Ultran kohdalla samanlainen kuin monissa muissa Samsungin puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,6x), pääkamera (1x), telekamera (3x) sekä periskooppikamera (10x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,6x, 1x, 2x, 4x, 10x, 30x, 100x). Samsung on myös tehnyt zoomaamisesta aikaisempaa sulavampaa.

Samsung on varustellut Galaxy S21 Ultra -puhelimeen monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Ensimmäistä kertaa Samsung on tuonut manuaalitilan käytettäväksi myös puhelimen ultralaajakulmakameralla, jossa säädöt ovat hieman rajallisemmat, mutta silti monipuoliset. Ultralaajakulmakamerasta puuttuu esimerkiksi tarkennus, jota ei luonnollisestikaan voida kamerassa säätää. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.

Kamerasovellus on siis tuttua Samsungia, eikä se tarjoa mitään suuria yllätyksiä. Kamera on käyttäjäystävällinen sekä pääasiassa hyvin selkeäkäyttöinen. Kamerasovellus toimi Galaxy S21 Ultrassa todella nopeasti, eikä mitään viiveitä ollut havaittavissa esimerkiksi kuvaustilojen välillä vaihtaessa tai edes kameraa käynnistäessä. Kamerasovellus on ominaisuuksiltaan erittäin kattava, joten se riittänee varmasti monille käyttäjille.

Käyttöjärjestelmä

Samsung on varustellut Galaxy S21 Ultran uusimmalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä sekä yhtiön omalla One UI 3.1 -käyttöliittymällä. Kokonaisuudessaan ohjelmisto on identtinen muiden Galaxy S21 -malliston puhelimien kanssa, eikä Galaxy S21 Ultra tarjoa mitään kovin suuria mullistuksia. Testijakson aikana Galaxy S21 Ultra sai muutaman päivityksen, jotka korjasivat ongelmia ja paransivat tietoturvaa. Arvostelun kirjoitushetkellä puhelimen tuorein saatavilla ollut päivitys toi mukanaan Googlen 1. huhtikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten puhelin saa päivityksiä hyvin nopealla aikataululla.

Päivitystuen pitäisi jatkua Galaxy S21 Ultra -puhelimessa pitkään hyvänä, sillä Samsung on luvannut laitteelle kolme suurempaa Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Teoreettisesti puhelimen pitäisi saada siis Android 12-, Android 13- ja Android 14 -versiot, mikä voi hyvinkin pitää paikkansa. Samsung on viime aikoina kunnostautunut puhelimiensa päivityksien suhteen, mutta todennäköisesti vasta kolmen vuoden päästä nähdään kuinka hyvin päivityslupaus on pitänyt. Ainakin nyt laitteen elinkaaren alussa lupaus on vakuuttava, eikä kukaan muu Android-valmistaja lupaa vastaavaa.

Samsung hyödyntää puhelimessa One UI 3.1 -käyttöliittymää, joka on minimaalisesti muokattu versio aikaisemmasta One UI 3.0 -versiosta. Samsungin oman One UI -käyttöliittymän ideana on ollut alusta asti tuottaa sulava ja paras mahdollinen käyttökokemus, jota olisi vielä myös helppo käyttää. Käyttöliittymä on suunniteltu silmällä pitäen yhden käden käyttöä. Monet toiminnot ovat sijoitettuna näytön alaosaan, jossa ne ovat tavoitettavassa suoraan peukalolla. Lisäksi Samsung on pyrkinyt poistamaan kaiken ylimääräisen ruudulta, mikä helpottaa olennaisiin asioihin keskittymistä.

Android 11:n ansiosta mukana on myös Googlen tuoreimpia innovaatioita, mutta myös joitakin puhtaan Androidin ominaisuuksia on karsittu pois. Android 11 -version tärkeimmät uudistukset näkyvät Samsungin käyttöliittymässä erityisesti taustajärjestelminä, kuten yksityisyyden ja tietojen hallinnan parannuksina. Android 11 -käyttöjärjestelmässä voidaan esimerkiksi antaa yksittäisiä lupia sovelluksille käyttää mikrofonia, kameraa tai sijaintia. One UI 3.1 ei ole saanut Android 11:n tuttuja tyylejä tai laitteiden ja pankkikorttien pikanäkymää.

Testijakson aikana Galaxy S21 Ultrassa ohjelmiston kanssa ei tullut vastaan mitään ongelmia. Käyttöliittymä toimi sulavasti ilman hidasteluja tai sovelluksien kaatumisia. One UI 3.1 on mukavakäyttöinen, sillä se on loogisesti toteutettu ja siinä on mukavasti asetuksia ja kustomointivaihtoehtoja. Vaikka kyseessä on raskaasti kustomoitu käyttöliittymä, niin onneksi se ei näy käyttäjälle millään tavalla. Samsung on onnistunut optimoimaan ohjelmiston erinomaisesti puhelimelle.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Samsung Galaxy S21 Ultra -puhelinta.

Samsung Galaxy S21 Ultra on markkinoiden paras ja tasapainoisin huippupuhelin. Kyseessä on tuoreimmilla tekniikoilla varusteltu puhelin, jota voidaan luonnehtia kamerapuhelimien kuninkaaksi kehittyneiden kameroiden ansiosta. Galaxy S21 Ultra on haastaja muun muassa Apple iPhone 12 Pro Maxille sekä OnePlus 9 Prolle, mutta käytännössä todellisia kilpailijoita puhelimelle on haastava löytää Suomen markkinoilta.

Testijakson aikana itse tykästyin laitteen tyylikkääseen ulkoiseen toteutukseen sekä virkistävästi erilaiseen kameratoteutukseen. Galaxy S21 Ultra tarjoaa myös markkinoiden parhaimpiin kuuluvan näytön sekä tehokkaan Exynos 2100 -järjestelmäpiirin. Lisäksi 16 gigatavua suuri RAM-muisti ja 512 gigatavun sisäinen tallennustila riittävät pitkälle, vaikka muistikorttipaikka puhelimesta puuttuukin. Näyttöä voidaan pitää yhtenä laitteen vahvuuksista, sillä 120 hertsin virkistystaajuus yhdistettynä tarkkaan QHD+ -tasoiseen näyttöpaneeliin sekä AMOLED-tekniikkaan tekee siitä erinomaisen. Myöskin kamerat ovat selvä puhelimen vahvuus, sillä monipuolinen toteutus mahdollistaa huippuluokan jäljen joka tilanteessa. Galaxy S21 Ultran valttikorttina toimii mielestäni myös kattava päivitystuki, sillä Samsung on luvannut päivittää puhelinta neljä vuotta.

Galaxy S21 Ultrasta oli vaikea keksiä mitään kovin huonoa sanottavaa, mutta muistikorttipaikan ohella yksi puutteista oli kuulokeliittimen poissaolo. Lisäksi en ymmärrä Samsungin innostusta ottaa laturi pois myyntipakkauksesta, sillä nyt laturi on ostettava erikseen. Toki Galaxy S21 Ultra ei tarjoa myöskään mitään kovin mullistavaa lataustekniikkaa, mitä voidaan pitää myös pienenä heikkoutena verrattuna kilpailijoihin. Samsung ei ole onnistunut tekemään Galaxy S21 Ultrasta myöskään mitenkään edullista, sillä hinta asettuu 1300-1500 euron välille. Hinta on korkea, joten puhelinta ei voi suositella kaikille, mutta jos hinta ei ole ongelma, niin kyseessä on erinomainen uutuuspuhelin.

Samsung on tuonut Galaxy S21 Ultrasta Suomessa myyntiin kolme muistivarianttia, jotka ovat 12 + 128 gigatavua, 12 + 256 gigatavua sekä 16 + 512 gigatavua. Hintaa puhelimella on tuoreeltaan 1299, 1349 tai 1479 euroa versiosta riippuen. Suomessa yleisesti tarjolla olevat väriversiot ovat musta Phantom Black sekä hopea Phantom Silver. Samsung tarjoaa oman verkkokauppansa kautta myös kolme muuta väriversiota, jotka ovat Phantom Titanium, Phantom Navy ja Phantom Brown. Samsung Galaxy S21 Ultra -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta alapuolella olevien linkkien takaa.

Samsung Galaxy S21 Ultra

9.5

SuomiMobiili testasi Samsungin kehittyneimmän Galaxy S21 Ultra -huippupuhelimen, joka vakuuttaa kameroillaan ja tyylikkyydellään.

Hyvää
 • Rakenteellisesti erinomainen ja laadukas
 • Puhelin on IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
 • Loistava AMOLED-näyttöpaneeli 120 Hz virkistystaajuudella
 • Näytössä S Pen -tuki sitä kaipaaville
 • Erinomainen näytönalainen sormenjälkilukija
 • Exynos 2100 tarjoaa hyvän suorituskyvyn ja 5G-yhteydet
 • Stereokaiuttimet ovat hyvät
 • Hyvä akunkesto ja monipuoliset latausmahdollisuudet
 • Monipuolinen kameratoteutus ja erinomainen kuvanlaatu
 • Android 11 ja One UI 3.1 tarjoavat hyvän käyttökokemuksen
 • Neljän vuoden päivitystuki
Huonoa
 • Myyntipakkauksesta puuttuu laturi
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • Lataustekniikat kilpailijoita hitaampia
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

 1. Todella hyvin arvosteltu tämä. Kiitos!

 2. Upea ja perusteellinen arvostelu. Arvostan.

 3. Todella perusteellinen arvio! Laajakulmalla olisi voinut ottaa huoneesta sisäkuva.. Kun normi kameralla ei tule niin hyviä. Huoneistojen vuokraus/myynti kuviin siis. No S22:n testissä sitten.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut