SonyYleinen

Ensituntumat Sony Xperia 1 IV -puhelimesta – mielenkiintoinen uudistus kamerassa

Sony Xperia 1 IV

Sony on esitellyt tänään uuden Xperia 1 IV -huippupuhelimen, joka on seuraaja viime vuoden Xperia 1 III -puhelimelle. SuomiMobiilissa uutuuspuhelimeen on päästy tutustumaan noin viikon verran, joten nyt on aika katsoa hieman ensituntumia laitteesta. Varsinainen kattava arvostelu tullaan julkaisemaan SuomiMobiilissa ensi viikolla, kunhan viimeisetkin testit laitteelle on saatu toteutettua.

Viikon mittaisen käytön perusteella Xperia 1 IV -puhelimesta on saatu jo hyvä käsitys. Yllättävintä puhelimessa on se, ettei kyseessä ole mikään suuri päivitys verrattuna edeltäjäänsä. Ulkoisesti suurta uudistusta ei ole saatu, vaan Xperia 1 IV ja Xperia 1 III näyttävät pitkälti samalta. Lisäksi Sony käyttää paljon samoja tekniikoita, mutta on tietysti päivittänyt tuoreempaan järjestelmäpiiriin sekä tehnyt muita pieniä parannuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sony on kertonut aloittavansa Xperia 1 IV -puhelimen myynnin Suomessa kesäkuun 2022 puolivälissä. Suositushinta puhelimelle on 1399 euroa ja ennakkomyynti aloitetaan jo 12. toukokuuta. Ennakkotilaajat tulevat saamaan myös kaupan päälle Sony WH-1000XM4 -vastamelukuulokkeet, joiden arvo on 380 euroa.

Kamerat sitä, kamerat tätä…

Kamerat ovat Sonyn vahvuus monella osa-alueella, sillä yhtiö valmistaa omia kamerasensoreita, omia järjestelmäkameroita sekä paljon muuta. Kamerat ovat siis vahvasti Sonyn DNA:ssa, joka on näkynyt jo vuosia Xperia 1 -sarjan älypuhelimissa. Xperia 1 IV on jo neljännen sukupolven laite, joka on suunnattu erityisesti sisällöntuottajille.

Xperia 1 IV saattaa jopa pelästyttää, jos kamerat eivät ole oma vahvuusalue, sillä Sony puhuu pitkälti vain kameroista uutuuspuhelimen kanssa. Lisäksi laite on varusteltuna hyvin monimutkaisilla ammattitason ominaisuuksilla ja kameratekniikoilla, jotka eivät sano perustallaajalle yhtään mitään. Tämän takia Xperia 1 IV on suunnattu vain ammattilaisille sekä käyttäjille, jotka haluavat monipuoliset säätöominaisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sony luottaa jälleen kerran kolmeen 12 megapikselin tasoiseen kameraan takaosassa, jotka perustuvat Exmor RS for mobile -kuvasensoreihin. 12 megapikselin pääkamerassa on 24 millimetrin polttoväli ja 12 megapikselin ultralaajakulmakamerassa on 16 millimetrin polttoväli. Mielenkiinto kuitenkin kohdistuu uudistettuun 12 megapikselin telekameraan tai tarkemmin periskooppikameraan.

Zoomausta Sony on parantanut Xperia 1 IV -puhelimessa selvästi, sillä mukana on ainutlaatuinen optinen periskooppikamera, joka tarjoaa saumattoman zoomauksen. Kameralla onnistuu kuvien ottaminen 85 ja 125 millimetrin polttovälillä, joka tarkoittaa häviämätöntä zoomausta aina 3,5-5,2-kertaisen zoomin välillä. Käytännössä kameran kuvanlaadun ei pitäisi vaihdella esimerkiksi kuvattaessa 3,5x, 4,5x tai vaikkapa 5,2x zoomauksella.

Edeltäjämallista toteutus poikkeaa sillä, että Xperia 1 III tarjosi vain kaksi polttoväliä zoomikamerassa, mutta Xperia 1 IV -mallissa polttovälejä on telekamerassa selvästi enemmän. Vastaavaa kameratoteutusta ei ole koskaan aikaisemmin nähty missään kaupallisessa älypuhelimessa, joten Sony kokeilee nyt jotain uutta. Monissa puhelimissa on nähty kilpailijoilla jopa kaksi telekameraa eri zoomaustasojen tarjoamiseksi, mutta Sony toteuttaa zoomauksen eri tasoilla vain yhden kameran avulla.

Telekamera tuntui tuottavan hyvää jälkeä, sillä eri zoomaustasoilla kuvat olivat laadukkaita. Kuvissa oli toki havaittavissa pientä pehmeyttä enemmän kuin normaalisti, mutta yleisesti laatu oli kohdallaan. Emme vielä ensituntumissa anna mitään tarkempaa tuomiota kamerasta, vaan jätämme sen arvostelua varten. Alapuolella on kuitenkin muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xperia IV:n eri kameroilla.

Kuvia voi tarkastella tarkemmin OneDrivesta tämän linkin takaa. 

Xperia 1 IV keskittyy vahvasti kameroihin ja niissä laite on vahvoilla. Toki Sony ei ole lähtenyt megapikselisotaan, vaan luottaa tuttuihin 12 megapikselin sensoreihin. Sony on kuitenkin parantanut kameroita vielä itsestään, sillä kaikki Xperia 1 IV:n kamerat tukevat 4K-videokuvaa 120 fps -nopeudella. Kameroissa on tehty jälleen yhteistyötä ZEISS:n kanssa, sillä Sony hyödyntää linsseissä ZEISS T* -pinnoitetta kuvanlaadun parantamiseksi.

Tarkemmin kameroihin tutustutaan pian julkaistavassa arvostelussa.

Huippuluokan tekniikkaa ja suurempi akku

Suorituskyvystä Sony ei karsi, vaan yhtiö käyttää tuttuun tapaan markkinoiden tehokkainta järjestelmäpiiriä. Xperia 1 IV pitää sisällään Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin, joten puhtia löytyy joka lähtöön. Puhelin on lisäksi varusteltuna suurella 12 gigatavun RAM-muistilla sekä 256 gigatavun sisäisellä tallennustilalla. Sony on säästänyt lisäksi muistikorttipaikan, jonka avulla tallennustilaa voidaan laajentaa.

Ensituntumien perusteella Xperia 1 IV tarjoaa saman loistavan suorituskyvyn kuin monet muutkin tämän vuoden huippupuhelimet. Sony ei ole pystynyt pääsemään eroon valitettavasti laitteen kuumenemisesta, johon törmättiin kovemmassa käytössä myös tämän puhelimen kanssa. Vastaavia lämpiämisongelmia on ollut myös kilpailijoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvän suorituskyvyn kaverina on myös loistava näyttö. Sonyn tuttu lähestymistapa näyttöön on varmasti monien mieleen, mutta joillekin se voi olla myös pieni arastelun aihe. Näyttö on 4K-tasoinen ja siinä on käytetään LTPO OLED -tekniikkaa sekä 21:9-kuvasuhdetta. Näytön korkea 120 hertsin virkistystaajuus tuo mukanaan miellyttävän sulavan kokemuksen, joka kruunaa huippuluokan kokemuksen. Näyttö tuntuu ensituntumien perusteella loistavalta, mutta mielestäni merkittävää uudistusta Sony ei ole tänä vuonna saanut aikaiseksi.

Akku on saanut parannuksia verrattuna aikaisempaan, sillä Xperia 1 IV:n sisuksista löytyy kookas 5000 milliampeeritunnin akku. Suurempi akku antaa mielestäni paremman akunkeston, joka on tarpeeksi ainakin itselleni helposti yhden päivän aktiivista käyttöä varten. Sony ei ole valitettavasti tänä vuonna lähtenyt viemään lataustekniikoita eteenpäin.

Xperia 1 IV tukee 30 watin lagallista pikalatausta, joka jää selvästi monien kilpailijoiden jopa 150 watin latauksien varjoon. Lataustesti käydään läpi arvostelussa, mutta kyseessä ei ole mitenkään nopeinten latautuva lippulaivapuhelin. Langaton lataus rajoittuu edelleen 15 wattiin, mutta mukana on myös käänteinen langaton lataus, jonka avulla voidaan ladata muita Qi-standardin tarjoavia laitteita.

Sony ei enää toimita laturia puhelimen mukana, eikä mukana toimiteta myöskään USB-kaapelia. Muutos on osa Sonyn strategiaa poistaa muovi kokonaan myyntipakkauksesta. Käyttäjien on ostettava 30 watin laturi siis erikseen tai käytettävä jotain muuta laturia laitteen lataamiseksi.

Mukana on myös erikoisuuksia niin hyvässä kuin pahassa

Sonyn puhelimet ovat olleet pitkään melkoisia kummajaisia, sillä niitä ei ole luotu mistään muotista, kuten monet muut tusinapuhelimet. Kyseessä on erityisesti hyvä asia, mutta Sony voisi myös osittain ottaa käyttöön kehittyneempiä ratkaisuja.

Yksi loistavista ominaisuuksista on mielestäni 3,5 millimetrin kuulokeliittimen säästäminen, joka on nykypäivänä todellinen harvinaisuus huippupuhelimissa. Sony on myös panostanut kuulokeliittimen tekniikkaan ja se tarjoaa äänen ystäville vain parasta. Xperia 1 IV tarjoaa myös eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet, joista lähtee paljon ääntä.

Xperia 1 IV:n mielestäni pieni ajatuksia herättävä toteutus on kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija. Ainakin itse uskoisin Sonyn pystyvän tuomaan sormenjälkilukijan näyttöön, jossa se olisi loogisemmassa sijainnissaan ja miellyttävämpi käyttää kuin kyljessä virtapainikkeen yhteydessä. Sony on tuonut nyt mukaan myös tuen eSIM-kortille Xperia 1 IV -puhelimessa, joten normaalia nano-SIM-korttia ei välttämättä enää tarvita.

Henkilökohtaisesti itselleni pieni pettymys Xperia 1 IV -puhelimessa on päivityslupaus. Sony toimittaa laitteen uudella Android 12 -käyttöjärjestelmällä ja päivityslupaus on 2 vuotta Android-versioita sekä 3 vuotta tietoturvapäivityksiä. Lupaus jää selvästi jälkeen esimerkiksi Samsungin vastaavalle, joka on 4 Android-versiota sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. 1400 euron puhelimessa voisi olettaa olevan pidempi tuki päivityksille.

Lisäksi 2 + 3 vuoden päivitystuen takia Xperia 1 IV:n kohdalla ekologisuus ja muut hömpötykset laturin poistamisesta pakkauksesta on hieman epämääräistä. Luulisi tavoitteena olevan myös se, että kuluttajat käyttävät puhelimia aikaisempaa pidempään, joka olisi selvästi parempi asia ympäristölle.

Tarkemmin Sony Xperia 1 IV -puhelimeen tutustutaan ensi viikolla julkaistavassa arvostelussamme. Alapuolella on vielä yhteenveto laitteen tarkoista teknisistä tiedoista.

Sony Xperia 1 IV tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,5 tuumaa, OLED, 4K, 21:9-kuvasuhde, 120 Hz virkistystaajuus, HDR10+
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (1x 3,00 GHz Cortex-X2, 3x 2,50 GHz Cortex-A710, 4x 1,8 GHz Cortex-A510)
  • Grafiikkaprosessori: Adreno 730
  • 5G–modeemi: Snapdragon X65 (integroitu)
 • RAM-muisti: 12 gigatavua (LPDDR5)
 • Tallennustila: 256 gigatavua (UFS 3.1) + muistikorttipaikka
 • Takakamerat: Kolmoiskamera + TOF + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera: 12 MP (f/1.7, 1/1.7”, 24 mm, Dual-PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 MP (f/2.2, 1/2.5”, 16 mm, 120 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 12 MP (f/2.3-2.8, 1/3.5”, 85-125 mm, Dual PDAF, OIS)
  • Muuta: ToF-kamera, ZEISS T* -linssit, Cinema Pro
 • Etukamera: 12 MP (1/2.9”)
 • Akku: 5000 milliampeerituntia (ei irrotettava)
 • Lataus: 30W langallinen pikalataus, 15 langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Liitännät ja tekniikka: USB-C, USB 3.1, Bluetooth 5.2, NFC, kuulokeliitin
 • Muuta: Dual-SIM, sormenjälkilukija kyljessä, kasvojentunnistus, eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet
 • Käyttöjärjestelmä: Android 12
 • Mitat: 165 x 71 x 8,2 millimetriä, painoa 185 grammaa
 • Rakenne: Alumiinikehys ja Gorilla Glass Victus -lasipinnat / IP68
 • Värit: Musta (Frosted Black), valkoinen (Frosted White) ja violetti (Frosted Purple)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Sony