Samsung on julkistanut vinon pinon tuoteuutuuksia tälllä päivämäärällä. Pääsimme tutustumaan ja ottamaan nopeat ensituntumat kyseisistä laitteista ennen varsinaista julkistusta. Tässä artikkelissa käsitellään pääasiassa Note 20 -sarjan laitteita, mutta myös muut julkistukset saavat osansa.
Galaxy Note 20 on siis todellisuutta ja voidaan todeta vuotojen pitäneen aika hyvin paikkansa. Note-sarjan osalta pysytellään kahden laitteen taktiikassa ja nämä laitteet ovat Samsung Galaxy Note 20 ja Galaxy Note 20 Ultra. Käydään ensin läpi hieman ulkoisia tuntemuksia ja huomioita laitteista ja hypätään sen jälkeen speksien pariin niitä hieman pohtien.
Unpacked-tilaisuudessa myös esiteltiin Galaxy Z Fold 2 -laite, mutta koska tätä ei ollut mahdollista koeajaa ennakkoon tyydymme lähinnä Galaxy Note 20 -sarjan ja Galaxy Buds Live -kuulokkeiden fiilistelyihin.
Ensitunnelmat löydät myös videomuodossa Tekniikkaluolan YouTube-kanavalta.
Galaxy Note 20 Ultra
Kokonsa puolesta Galaxy Note 20 Ultra on saatu kutistettua hieman verrattuna Galaxy S20 Ultraan, kuitenkin säilyttäen näytön koko 6,9 tuumaisena. Muotokieli on hyvin yhteneväinen Galaxy Note 10+ mallin kanssa. Laitteen reunat ovat selkeästi kaarretut niin näytön kuin takakuorenkin osalta. Kameraosion fyysiset mitat ovat kuitenkin kasvaneet edellisestä mallisarjasta. Yksi selkeä muutos on tapahtunut S Pen -kynän sijoittelussa. Kynä on siirtynyt vasempaan alanurkkaan ja näin ollen myös virta ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat laitteen oikeassa kyljessä. Näin oikeakätisenä käyttäjänä otan ilolla vastaan tämän muutoksen vaikkakin vasenkätiset eivät varmasti jaa omia tuntemuksiani. Vaikka puhelin on suuri se ei tunnu siltä. Tämä siis positiivisena huomiona.
Takakuori on uusinta mahdollista Gorilla Glass -materiaalia ja se on saanut mattapinnan. Tuntuma käteen on äärettömän miellyttävä ja pinta myöskin “hylkii” sormenjälkiä erittäin pätevällä tavalla. Tämänkaltaista tuntumaa löytyy mm. Huawein P40 sarjan laitteista ja myös OnePlus 7T -puhelimesta. Käsissä ollut Mystic Bronze värivaihtoehto kyllä puhuttelee ja laitteet ovat äärettömän tyylikkään näköiset. Muut värivaihtoehdot ovat Mystic Black ja Galaxy Note 20:n osalta myös Mystic Green.
Galaxy Note 20 Ultran näyttöpaneeli on Samsungille totuttuun tapaan värikylläinen ja kykenee jopa 1500 nitin kirkkauteen. Virkistystaajuus on 120 Hz ja ns. dynaaminen sellainen. Laite siis muuntaa virkistystaajuutta toistettavan sisällön mukaan. Voisin kuvitella tällä olevan positiivisia vaikutuksia akunkestoon.
Galaxy Note 20
Galaxy Note 20 on hieman pienempi verrattuna Galaxy Note 20 Ultraan. Laitteessa on 6,7 tuuman tasainen näyttöpaneeli 60Hz virkistystaajuudella. Tämä tuntuu hieman erikoistelta ratkaisulta, koska jo alle 400 euron laitteissa ollaan totuttu näkemään 90Hz virkistystaajuutta. Fyysinen koko on verrattavissa Galaxy S20+ malliin. Muutoinkin Galaxy Note 20 on hieman konservatiivisempi laite ominaisuuksiensa suhteen. Takakuori on Glasstic-materiaalia eli käytännössä muovia, mutta siihen on silti saatu lähes yhtä samettinen tuntuma kuin Galaxy Note 20 Ultran Gorilla Glass -takakuoreen. Myöskin laitteen kulmat ovat hieman pyöristetymmät.
Laite tulee myyntiin 256 gigatavun tallennustilalla, mutta ilman mahdollisuutta erilliselle muistikortille. Note on tunnetusti tehokäyttäjän valinta, joten muistikortti-option hylkääminen perusmallissa ihmetyttää hieman. Sinänsä olen iloinen, että 128 gigatavun muistivaihtoehto on suosiolla jätetty pois.
Kamerat
Kameraosiota tarkastellassa voidaan huomata Galaxy S20 -sarjan kameroiden siirtyneen hieman päivitettyinä Galaxy Note 20 -sarjaan. Galaxy Note 20 Ultran pääkamerana toimii tuttu 108 megapikselin sensori jonka kumppaniksi on tuotu laser-tarkennus. Erillisestä TOF (Time of flight) sensorista on siis luovuttu. Tämä ilmeisesti Galaxy S20 Ultrasta mieleen muistuvien tarkennusongelmien välttämiseksi. Pääkameran kavereina ovat 12 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 12 megapikselin 5 kertaiseen optiseen zoomiin kykenevä telekamera. Voisin kuvitella tämän olevan suhteellisen toimiva yhdistelmä, mutta tietenkin pätevämpää arvioita voidaan antaa siinä vaiheessa kun laitteita päästään kunnolla testailemaan. Space Zoom -ominaisuutta on ruuvattu muutama naksu alaspäin ja 50-kertainen suurennos on nyt maksimi. Tämäkin tuntuu suhteellisen järkevältä linjanvedolta.
Galaxy Note 20 on varustettu 12 megapikselin pääkameralla, 12 megapikselin ultralaajakulmalla sekä 64 megapikselin 3x telekameralla. Tämä telekamera hyödyntää optisen zoomin sijaan niin kutsuttua hybridi-zoomia, tämän vuoksi tuo suurempi megapikselimäärä. Molemmissa laitteissa on edessä 10 megapikselin kamera.
Video-ominaisuuksista mainittakoon sen verran, että 8K videokuvaus on Galaxy Note 20 Ultrassa yhä edelleen vaihtoehtona ja myös pro-videotilaan on tulossa lisää ohjelmistollista toiminnallisuutta.
S Pen
S Pen on luonnollisesti iso osa tätä mallisarjaa ja kynään onkin tullut uusia ominaisuuksia ja parannuksia. Kynän latenssia on saatu laskettua entisestään ja Note 20 Ultrassa se on vain 9ms, joten viive on häviävän pieni. Myös uusia pyyhkäisyeleitä on kynään tullut. Nyt muun muassa käyttöliittymässä navigointi ja vaikka kuvakaappauksen tallennus onnistuvat kynää heiluttelemalla.
Exynos 990
Ehkä lannistavin tieto oli seuraava. Suomi kuuluu totuttuun tapaan Note-sarjan osalta Exynos-leiriin. Molempien laitteiden järjestelmäpiirinä toimii jo Galaxy S20 -sarjasta tuttu Exynos 990. Snapdragon ei siis ole todellisuutta kummankaan laitteen osalta. Tämä on harmi, sillä uusimman Snapdrag 865+-ja Exynos 990 -piirin tasoero on selkeä. Toivottavasti Samsung on saanut optimoitua Note-sarjan tälle piirille parhaalla mahdollisella tavalla. Tätä toivon myös sen vuoksi, että laitteiden akkukapasiteetti ei ole ehkä niin suuri mitä ainakin itse odotin. Exynos on totuttuun tapaan hieman enemmän virtaa kuluttava piiri, joten tämä yhdistettynä suureen ja korkealla virkistystaajuudella varustettuun näyttöpaneeliin heittää lievän huolen laitteiden akunkeston suhteen. Se on myönnettävä, että S Pen -kynä ottaa oman tilansa laitteen sisältä joten ilmeisesti akkukapasiteetti on se uhraus mikä on tehtävä kynän vuoksi. Laitteet tukevat 25 watin perinteistä pikalatausta sekä 15 watin langatonta latausta.
Lyhyen käytön jälkeen varsinkin Galaxy Note 20 jättää hieman ristiriitaiset tuntemukset. Laitteen ohjehinta on kuitenkin 1099 euroa ja silti laitteessa näyttöpaneelissa on “vain” 60Hz virkistystaajuus ja Glasstic-materiaaliin perustuva takakuori ja muistikorttipaikan puute. Tuntuvat hassuilta kompromisseilta tämän hintaluokan laitteessa.
Galaxy Note 20 Ultra vaikuttaa omasta mielestä suhteellisen pätevältä koneelta, varsinkin jos S Pen on se juttu mitä laitteessa kaipaat. Kuitenkin 1349 euron lähtöhinta karsii osan väestä ja voisin kuvitella vain kovimpien Note-fanien olevan liikkeellä tosimielessä ja ostohousut prässättynä.
Galaxy Note 20 sarjan ennakkotilaus alkaa välittömästi ja kauppoihin laitteet saapuvat 21. elokuuta. Ennakkotilaajat voivat lunastaa itselleen halutessaan joko musiikki tai peli-paketin 9,90 euron lisähintaan. Musiikkipaketissa mukana tulee vaihtoehtoisesti Galaxy Buds Live (Note 20 Ultra) tai Galaxy Buds+ (Note 20) kuulokkeet. Pelipaketti taas sisältää kolmen kuukauden Xbox GamePass Ultimaten tilauksen, MOGA XP5-X peliohjaimen sekä langattoman latausaseman.
Galaxy Buds Live
Samassa tilaisuudessa näkivät päivänvalon Galaxy Buds Live Bluetooth-kuulokkeet. Aiemmin vuodoissa Beans nimellä kulkeneet aktiivisen vastamelutoiminnon omaavat true wireless napit ovat nyt siis todellisuutta. Beans projektinimen ymmärtää hyvin kun tarkastelee nappien muotoilua. Pitkälti papua muistuttava ulkonäkö ja hyvin korvan tasalle jäävä rakenne.
Akunkestossa jäädään jonkin verran Buds+ kuulokkeille. 6 tuntia pelkillä napeilla ja kotelon myötä 19 akunkesto. Myös aikaisemmista versioista tutut ja monipuoliset kosketuseleet ovat näissä napeissa mukana. Kotelon muotoilu on myös hieman muuttunut neliskanttisempaan suuntaan aiemmasta pyöreämmästä mallista. Langaton lataus kuuluu myös tämän kotelon ominaisuuksiin.
Galaxy Watch 3
Fyysinen kehä on tehnyt paluun. Galaxy Watch 3:n myötä Samsung on palannut Active 2 jälkeen fyysisen kehän pariin. Kellosta on tulossa kahta eri kokoa ja 41mm ja 45mm mallit. Akunkeston uumoillaan olevan samaa luokkaa Galaxy Watch Active 2 mallin kanssa. Tähän olisin henkilökohtaisesti toivonut lievää boostia. Varsinaiset testit tietysti paljastavat totuuden akunkestonkin osalta. Samsung on selkeästi panostamassa kellojen terveysominaisuuksiin, koska Watch 3:n ominaisuuksiin kuuluvat mm. EKG:n ja happisaturaation mittaus. Laite myös tunnistaa kaatumisen ja pystyy soittamaan hätäpuhelun.
Näiden julkistusten lisäksi Samsung esitteli uudet Tab S7 ja S7+ tabletit. Näiden ominaisuuksiin kuuluvat Snapdragon 865+ järjestelmäpiiri, 11 tuuman ja 12,7 tuuman näyttöpaneelit. Laitteiden hinnat ovat 799 euron ja 1299 euron välissä. Huomionarvoista on myös se, että pienemmässä 11” laitteessa ei ole Samsungille tuttuun tapaan AMOLED-paneelia vaan LCD-paneeli. Tabletit myös tukevat S Pen -kynän 9ms vasteaikaa, joten kynän käytössä ei ole käytännössä lainkaan viivettä.
Eli taas Samsungin romuja turhakkeita.
Jo on taasen käynyt MIETI SITÄ tänne kaikkiin juttuihin jättämässä turhake kommenttinsa.
Lieneeköhän hänellä kaikki intiaanit kanootissa?