Xiaomi on tehnyt tänä vuonna historiaa julkaisemalla erikoisen Mi MIX -puhelimen, josta löytyy minimaaliset näytön reunat. Puhelimen rakenne on kokonaisuudessaan myös keraaminen, jonka takia laite on jotain täysin erilaista, johon olemme vuoden 2016 aikana tottuneet. Ensi vuoden lippulaivapuhelimiin on huhuttu vastaavia näyttöjä, jonka takia Xiaomia voidaan pitää jo jonkinlaisena edelläkävijänä.
Saimme Xiaomi Mi MIX:n testiin verkkokauppa e-villen kautta, josta puhelinta on mahdollista ostaa joko Kiinan varastolta tai Suomen varastosta, jos puhelimia on sattumoisin vielä jäljellä suuren kysynnän takia. Artikkelin kirjoitushetkellä puhelinta on tilattavissa vielä molemmista e-villen varastoista. Olen nyt pari päivää käyttänyt Xiaomi Mi MIX:iä ja oikeastaan vasta tulevien viikkojen aikana saan puhelimesta laajemman käsityksen, mutta ajattelin jo nyt parin päivän käytön jälkeen kirjoitella hieman ensituntumia laitteesta. Tulen julkaisemaan myöhemmin myös laajemman arvostelun Xiaomi Mi MIX:stä.
Näyttö on upea!
Ehkä puhelimen suurin hämmennystä ja mielenkiintoa herättänyt seikka on näyttö, joka peittää valmistajan mukaan laitteen etuosasta huimat 91.3 prosenttia. Lukema on suurempi kuin koskaan ennen missään älypuhelimessa. Näyttö on kooltaan 6,4 tuumaa ja sen tarkkuus on Full HD -tasoa (1080 x 2040). Mi MIX:stä löytyy siis todella suuri näyttö, jonka takia myös Full HD -tasoinen näyttö on varsin kyseenalainen, sillä tarkempi näytön tarkkuus olisi saattanut olla vielä parempi, mutta onneksi muutaman päivän käytön jälkeen myös alhaisempi näytön tarkkuus on riittänyt.
Xiaomi Mi MIX:n näyttö on saatu painettua pieneen tilaan ja laitteesta on saatu uskomattoman hieno. Näyttöä kiertää kolmella sivulla todella ohuet reunat ja näytön alareunaan on jätetty reilun sentin mittainen alue, johon on sijoitettu etukamera sekä ilmoitusvalo. Näytön takia siis perinteinen kuuloke sekä läheisyyden tunnistin on jouduttu jättämään pois laitteen yläreunasta, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö puhelimella voisi soittaa, vaan kuuloke on korvattu pietsosähköisellä keraamisella tekniikalla, joka ohjaa äänen näytön läpi, jonka ansiosta puhelinta voi pitää korvalla miten päin tahansa puhelun aikana, sillä ääni kuuluu nyt vaikka puhelimen takapuolelta. Puhelimesta löytyy myös ultraääni läheisyyden tunnistin, joka on korvaamassa perinteistä läheisyydentunnistinta. Muutaman päivän aikana en ole huomannut Mi MIX:ssä käytettävässä teknologiassa minkäänlaista eroa perinteiseen tekniikkaan.
Jos palataan kuitenkin vielä itse näyttöön, niin ainakaan vielä en ole huomannut minimaalissa näytön reunoissa huonoja puolia, sillä sen käyttäminen on helppoa, eikä siinä ole mitään erilaista normaalin näytön kanssa. Aluksi luulin, että Mi MIX:n näyttö ottaisi todella herkästi virhekosketuksia pienien näytön reunojen takia, mutta tällaiseen ongelmaan en ainakaan itse vielä muutaman päivän käytön aikana ole törmännyt.
Laitteen näytössä on myös muutakin erikoista kuin vain pienet näytön reunat. Näytön kuvasuhde on 17:9, joka on normaalista puhelimesta poikkeava, mutta ei kuitenkaan aina negatiivisessa valossa. Xiaomi MI MIX:n näytön kulmat ovat myös pyöristetyt, joka tekee laitteelle erikoisen ilmeen. Tulemme paneutumaan puhelimen näyttöön tarkemmin kattavammassa arvostelussa.
Keraaminen rakenne näyttää hyvältä, mutta se on liukas
Xiaomi Mi MIX:n erikoisuuksista näkyvin oli varmasti näyttö, mutta ehkä pienemmälle huomiolle on jäänyt puhelimen keraaminen rakenne. Laite on siis kokonaisuudessaan valmistettu keraamista, lukuun ottamatta etuosan lasia. Keraaminen rakenne on mielestäni tyylikäs ja erikoinen. Puhelimen takaosa näyttää pitkälti lasilta, mutta se on kuitenkin keraaminen. Keraaminen pinta tuntuu kestävän huomattavasti paremmin naarmuja kuin lasi, sillä ainakaan vielä en ole huomannut yhtään naarmua keraamisissa pinnoissa. Laitteen kehykset ovat keraamiset ja samoin myös käynnistys- ja äänenvoimakkuuspainikkeet.
Tällä hetkellä en keksi laitteen rakenteesta mitään muuta huonoa sanottaa kuin sen, että puhelin on todella liukas. Xiaomi Mi MIX on ehkä liukkain puhelin, mitä olen koskaan päässyt testaamaan. Normaalisti laitetta pidettäessä kädessä puhelin liukuu koko ajan alaspäin, jonka takia keraaminen rakenne ei ehkä ole kaikista käyttäjäystävällisin ratkaisu.
Testiini saapunut versio oli puhelimesta arvokkaampi, josta löytyy reilusti muistia sekä 18 karaatin kullalla pinnoitetut kameran ja sormenjälkitunnistimen kehät. Kullatut yksityiskohdat tekevät Xiaomi Mi MIX:stä mielestäni todella näyttävän ja tyylikkään.
Xiaomi Mi MIX on teknisesti loistava
Vaikka puhelin näyttää erikoiselta, niin Xiaomi ei ole jättänyt huomioimatta myöskään laitteen teknistä puolta. Mi MIX julkaistiin yhdessä Mi Note 2:n kanssa ja molemmista laitteista löytyy lähes vastaavaa tekniikkaa. Xiaomi Mi MIX:n sisuksissa hyrrää Snapdragon 821 -järjestelmä piiri, jonka tukena on 4 tai 6 gigatavua RAM-muistia mallista riippuen. Tallennustilaa Mi MIX tarjoaa 128 tai 256 gigatavua. Laitteen kamera on suuruudeltaan 16 megapikseliä ja etukamera on kooltaan 5 megapikseliä. Mi MIX pitää sisällänsä 4400 milliampeeritunnin akun, jota voidaan ladata hyödyntäen Qualcommin Quick Charge 3.0 -teknologiaa. Teknisesti puhelin on siis vakuuttava.
Pikaisen parin päivän testin jälkeen puhelin tuntuu nopealta ja se toimii ilman ongelmia. Erityisesti Mi MIX:n akun kesto on vakuuttava verrattuna laitteen näytön kokoon. Pikaisella testauksella puhelimen suurin heikkous löytyy kameroista, sillä pääkamera ei tuota mielestäni kovinkaan erikoista jälkeä ja etukameran sijainti ei ole kovinkaan otollinen, mutta tulen kertomaan kattavammin myös näistä seikoista tulevassa arvostelussa.
Uskomaton puhelin, uskomattomalla rakenteella ja uskomattomilla ongelmilla…
Xiaomi Mi MIX on kerrassaan tyylikäs puhelin, siitä löytyy erikoinen näyttö ja huippuluokan teknologiaa. Pikaisen parin päivän jälkeen olen ollut hyvin tyytyväinen puhelimeen ja tulen jatkamaan testailujani vielä muutaman viikon ajan, jonka jälkeen olen toivottavasti saanut paremman käsityksen laitteen kamerasta, akusta ja muista ominaisuuksista.
Puhelimesta löytyy myös joitakin ongelmia, joihin en ole tottunut normaaleissa puhelimissa, näihin lukeutuu muun muassa etukamera, jonka käyttäminen vaati totuttelua ja kolmannen osapuolten sovelluksilla on verrattain haastavaa ottaa kuvia etukameran sijainnin takia. Vakio kamerasovelluksella ongelmaan on kuitenkin ratkaisu, sillä puhelin voidaan kääntää ylösalaisin, jolloin etukamera on laitteen ”yläosassa”.
Tulen julkaisemaan ensi vuoden alussa kattavan arvostelun Xiaomi Mi MIX:stä, jossa paneudutaan paremmin yksittäisiin ominaisuuksiin ja ongelmiin. Voit laittaa alla olevaan kommenttikenttään omia kysymyksiä puhelimesta ja koitan vastata niihin parhaani mukaan.