Yleinen

EU haluaa USB-C-liittimen pakolliseksi kaikkiin laitteisiin – tavoitteena sähkölaiteromun vähentäminen

Euroopan komissio on tänään antanut ehdotuksen, jossa halutaan USB-C-liitin pakolliseksi kaikkiin elektroniikkalaitteisiin, joka helpottaa yhteensopivuutta ja edistää ympäristöystävällisyyttä. Komission mukaan tänään annettu ehdotus on tärkeä askel erilaisista yhteensopimattomista elektroniikkalaitteiden latureista syntyvän elektroniikka- ja sähkölaiteromun vähentämiseksi sekä kuluttajien palvelemiseksi.

Matkapuhelinten latausratkaisujen määrää on saatu vähennettyä vapaaehtoisuuteen perustuvalla lähestymistavalla 30:stä kolmeen viimeisen vuosikymmenen aikana, mutta lopullinen ratkaisu on jäänyt puuttumaan. Nyt komissio aikoo toteuttaa yhteisen laitteiden latausratkaisun lainsäädännön keinoin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt ehdotettavalla radiolaitedirektiiviin tehtävällä tarkistuksella yhdenmukaistetaan latausliitäntä ja pikalataustekniikka. USB-C-liitännästä tulee kaikkien älypuhelimien, tablettien, kameroiden, kuulokkeiden, kannettavien kaiuttimien ja käsikonsoleiden standardiliitäntä. Komissio ehdottaa myös latureiden ja elektroniikkalaitteiden myymistä erillään. Tämä helpottaa kuluttajien elämää ja pienentää latureiden valmistuksesta ja hävittämisestä syntyvää ympäristöjalanjälkeä ja sitä kautta edistää siirtymistä vihreään ja digitaaliseen talouteen.

Ehdotuksen sisältö on listattuna alapuolella:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  • Yhdenmukaistettu elektronisten laitteiden latausliitäntä: USB-C-tyypin liitännästä tulee yleisliitäntä. Sen ansiosta laitteita voi ladata samalla USB-C-laturilla laitteen tuotemerkistä riippumatta.
  • Yhdenmukaistettu pikalataustekniikka estää eri valmistajia perusteettomasti rajoittamasta latausnopeutta ja varmistaa, että latausnopeus on sama ladattaessa laitetta millä tahansa yhteensopivalla laturilla.
  • Latureiden ja elektroniikkalaitteiden myyminen erillään: Uuden elektroniikkalaitteen voi ostaa ilman uutta laturia. Tämä vähentää turhaan ostettujen tai käyttämättä jäävien latureiden määrää. Kun uusia latureita valmistetaan ja hävitetään vähemmän, elektroniikkalaiteromun määrä vähenee lähes tuhannella tonnilla vuodessa.
  • Enemmän tietoa kuluttajille: Tuottajien on annettava kuluttajille tietoa lataustehosta, kuten laitteen vaatimasta tehosta ja siitä, tukeeko se pikalatausta. Näin kuluttajien on helpompi ymmärtää, täyttävätkö heidän nykyiset laturinsa uuden laitteen vaatimukset, ja he osaavat myös tarvittaessa valita yhteensopivan laturin. Tämän ja muiden jo mainittujen toimenpiteiden ansiosta kuluttajien ei tarvitse ostaa enää monia uusia latureita ja säästöä kertyy 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Yleislaturin toteuttamiseen vaaditaan täyttä yhteentoimivuutta kaapelin molemmissa päissä. Sitä vaaditaan siis sekä elektroniikkalaitteelta että ulkoiselta virtalähteeltä. Ulkoisen virtalähteen yhteentoimivuutta käsitellään komission ekologista suunnittelua koskevan asetuksen uudelleentarkastelun yhteydessä. Uudelleentarkastelu aloitetaan myöhemmin tänä vuonna, jotta se saadaan voimaan samanaikaisesti tämänpäiväisen ehdotuksen kanssa.

Lähde: Euroopan komission tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen