Yleinen

EU:n digitaalinen koronatodistus otettiin käyttöön – näin löydät omasi

EU:n digitaalisesta covid-todistuksesta annettu asetus tulee voimaan tänään. Tämä tarkoittaa, että EU-kansalaiset ja EU:ssa asuvat voivat nyt saada digitaalisen covid-todistuksen (EU:n koronatodistuksen), joka kelpaa kaikkialla EU:ssa. Todistuksia on alettu jo antaa ennen asetuksen voimaantuloa 21 EU-maassa sekä Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa. Niiden antaminen aloitetaan tänään vielä viidessä EU-maassa.

”EU:n koronatodistus symboloi avointa ja turvallista Eurooppaa, joka avautuu hallitusti asettaen ihmisten terveyden suojelun etusijalle. Maaliskuussa lupasimme kesälomiin mennessä EU:n laajuisen järjestelmän, jolla helpotetaan vapaata ja turvallista matkustamista EU:ssa. Nyt EU:n digitaalinen covid-todistusjärjestelmä on toiminnassa. Suuri enemmistö EU-maista on jo liittynyt järjestelmään ja valmiina antamaan ja tarkastamaan todistuksia. Todistuksia on luotu jo yli 200 miljoonaa. EU:n koronatodistus auttaa eurooppalaisia saamaan takaisin suuresti arvostamansa vapauden.”, totesi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

EU:n digitaalisen koronatodistuksen on tarkoitus helpottaa vapaata ja turvallista liikkumista EU:ssa covid-19-pandemian aikana. Kaikilla eurooppalaisilla on oikeus vapaaseen liikkuvuuteen, myös ilman todistusta, mutta todistus helpottaa matkustamista ja vapauttaa haltijansa tietyistä rajoituksista, kuten karanteenista.

Todistukseen merkitään tiedot covid-19-rokotuksista, testeistä ja taudista paranemisesta. Se on saatavilla ilmaiseksi kaikilla EU:n virallisilla kielillä ja se on saatavilla sekä digitaalisena että paperimuodossa. Koronatodistus on tietoturvallinen ja siihen sisältyy digitaalisesti allekirjoitettu QR-koodi.

Uusien sääntöjen mukaan EU-maiden ei pitäisi asettaa EU:n koronatodistuksen haltijoille muita matkustusrajoituksia, paitsi jos ne ovat välttämättömiä ja oikein mitoitettuja kansanterveyden turvaamiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

EU-koronatodistus löytyy Omakannasta

Suomessa EU-koronatodistukseen pääsee käsiksi Omakanta-palvelun kautta, jossa se on digitaalisesti nähtävillä pdf-muodossa. Aikaisemmin Omakanta-palvelussa on ollut myös kansallinen koronarokotustodistus, mutta nyt laajempi EU-koronatodistus voidaan varmentaa kaikissa EU-maissa ja se korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen.

Yksittäinen henkilö saa todistukset Omakannasta sen jälkeen, kun rokotus- tai testitulostiedot on tallennettu oikeassa muodossa Kanta-palveluihin. Käytännössä koronatodistus on puhelimella näytettävä sähköinen rokotus- tai testitulostieto, jonka käyttäjä voi itse myös tulostaa paperille. Kansallisen todistuksen aitous varmennetaan kuviokoodilla ja EU:n koronatodistuksen QR-koodilla.

Lähde: Euroopan komission tiedote, Kanta.fi

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen