OnePlus selitti tällä viikolla, miksi yhtiön uusin OnePlus 12 ei tule saamaan Googlen ja Samsungin puhelimien tavoin pitkää 7 vuoden mittaista päivityslupausta. Hollantilaisen ekologisien puhelimien valmistaja Fairphone on myös lähtenyt kommentoimaan OnePlussan kohua aiheuttanutta lausuntoa.
OnePlussan operatiivinen johtaja Kinder Liu perusteli kilpailijoita heikompaa 4 + 5 vuoden päivityslupausta erikoisen vertauksen kanssa, ja samalla antoi Fairphonelle mahdollisuuden näpäyttää takaisin. OnePlus ei ole edes suunnittelemassa parempaa päivityslupausta, sillä yhtiö haluaa laittaa laitteiden käyttökokemuksen etusijalle. Liun mukaan parempi päivitystuki ei ole kovinkaan arvokas, jos puhelimen laitteisto ei pysy mukana.
”Pelkästään tarjoamalla pidempiä päivityslupauksia menetetään täysin olennainen asia. Käyttäjälle tärkeää eivät ole vain päivitykset, vaan myös puhelimen käyttökokemuksen sujuvuus”, perusteli Kinder Liu.
Hän myös käytti vertausta voileipään.
”Kuvittele, että puhelimesi on voileipä. Jotkut valmistajat sanovat nyt, että heidän voileipänsä täyte – heidän puhelimensa ohjelmisto – on vielä hyvää syötävää seitsemän vuoden kuluttua. Mutta mitä he eivät kerro sinulle, on se, että voileivän itse leipä – eli käyttökokemus – saattaa olla homeessa neljän vuoden jälkeen. Yhtäkkiä seitsemän vuoden ohjelmistopäivityspolitiikalla ei ole merkitystä, koska kokemuksesi puhelimen kanssa on kauhea”, sanoi Liu.
Liun mukaan on tärkeää ottaa huomioon myös akun käyttöikä tarkasteltaessa päivityslupauksia. ”Kun kilpailijamme sanovat, että heidän ohjelmistolinjauksensa kestää seitsemän vuotta, muista, että heidän puhelimensa akku saattaa olla toista mieltä,” Liu kertoi.
Fairphonen perustaja Miquel Ballester on kertonut omassa lehdistötiedotteessaan, että Liulla oli pointti kommentissaan ”vaikkakin vahingossa”, mitä tulee laitteistoon.
”Kuten Fairphone 2:n, tähän mennessä pitkäkestoisimman Android-laitteen, ja vasta valmistuneen Fairphone 5:n valmistajana, tarjoamme kahdeksan vuoden taatun ohjelmistotuen ja tähtäämme kymmeneen vuoteen – olemme täysin samaa mieltä siitä, että korjaamattomat, liimalla suljetut laitteet ei ole tekosyy keskinkertaiselle ohjelmistotuelle”, kommentoi Miquel Ballester
Ballester myös kertoo, että ohjelmistotuki on vain osa kokonaisuutta, ja totesi ”olevan korkea aika, että koko teollisuus omaksuu laitteilleen korjattavamman designin.”
”Herra Liulle ja kaikille muille, jotka ovat huolissaan puhelimensa akun kestävyydestä ohjelmiston takia, ratkaisu tulisi olla ilmeinen: Tee siitä vaihdettava”, viestitti Miquel Ballester kilpailijoilleen.
Lähde: Android Authority
On muistettava se, että FairPhone 5 sisällä on SOC, joka takaa sen, että päivityksiä voidaan jakaa pidemmälle, kuin muilla valmistajilla. Esimerkiksi SnapDragon 8 Gen 3 ei ole LTS SOC, jolloin päivityksiä voidaan jakaa vain 4-5v. Uuden Android version myötä, tippuu aina tuki jollekkin SOC:lle. Vaikka 3 osapuolen Android käyttöjärjestelmät saadaan toimimaan 7v vanhalla puhelimella, täytyy heidän tehdä muutoksia, joita ei tueta, jotta saisivat sen toimimaan. Jos kyseisiä toimenpiteitä alettaisiin tekemään eri yrityksissä, ei OnePlus, eikä mikään muukaan yritys, voi valittaa siitä Qualcomm:lle tai Google:lle, ettei kyseinen laite toimi, sillä tuki SOC:lle on jo loppunut. Jokaiselle laitteelle tulee päivä, jolloin uutta versiota ei vaan saa toimimaan. Niin tapahtui myös OnePlus 1, jonka 3 osapuolen käyttöjärjestelmät lakkasivat toimimasta Android 11 jälkeen. Edes FairPhone ei halua mennä sitä reittiä, ja siksi valitsivatkin LTS SOC.