AndroidYleinen

Google julkaisi ensimmäisen Android 11 -kehittäjäversion – tällaisia uudistuksia luvassa

Google on tänään julkaissut tämän vuoden suurimman Android-päivityksen esiversion, eli Android 11 -kehittäjäversion. Julkaisu on tapahtunut selvästi odotettua aikaisemmin, sillä Google on julkaissut aikaisempina vuosina kehittäjäversiot vasta myöhemmin keväällä. Tällä kertaa Google on halunnut antaa kehittäjille enemmän aikaa valmistella sovelluksiaan Android 11:n uusille ominaisuuksille.

Android 11 -käyttöjärjestelmän virallinen julkaisu tulee tapahtumaan kuitenkin vasta vuoden kolmannen neljänneksen aikana, joten päivitystä on turha odotella yleiseen jakoon kovinkaan pian. Android 11 -käyttöjärjestelmän ensimmäinen kehittäjäversio on suunnattu nimensäkin mukaisesti kehittäjille sekä kehittäjäkeskeiselle yleisölle, eikä nyt julkaistu versio ole lähelläkään valmista tai sisällä edes kaikkia suunniteltuja ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Google muutti viime vuonna Android 10 -päivityksen myötä käyttöjärjestelmän nimeämistapaa, ja siinä missä Android 10:n koodinimi oli pitkään Android Q, niin nyt kyseessä olisi luonnollisesti Android R. Google kutsuu käyttöjärjestelmää heti kehittäjäversiosta lähtien kuitenkin Android 11 -nimellä, joka on yrityksen uuden suuntauksen mukainen.

Google on ilmoittanut muutamista Android 11 -käyttöjärjestelmän keskeisistä uudistuksista ja ne ovat listattuna alapuolella.

  • Mahdollisuus rajoittaa sovelluksien sijainnin saantia ”Sovelluksen ollessa käytössä” -asetuksella. Lisäksi Android 11:n myötä käyttäjä voi antaa sovelluksille nyt kertaluontoisen luvan käyttää sijaintia, mikrofonia sekä kameraa.
  • Android 11 on varusteltu elektronisella henkilö- ja ajokorttituella
  • Android 11 laajentaa Project Mainline -ohjelmaa, joka on siis Android 10:ssäkin nähty Google Play -järjestelmäpäivitykset. Android 11 -käyttöjärjestelmän laajennetussa versiossa Google voi päivittää nyt kaksitoista (12) käyttöjärjestelmämoduulia ilman, että niitä tarvitsee päivittää suuremman käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä.
  • Google on tehnyt myös parannuksia yhteyksiin, matalan latenssin videokoodekkeihin ja myös parannuksia on saatu kameroihin. Kameroissa Android 11 tukee nyt muun muassa HEIF-animaatioita, jotka ovat selvästi pienempiä kuin GIF-animaatiot. Kameroihin on saatu myös rajapinta, joka vähentää kuvan värähtelyä muun muassa kuvaustilanteessa sekä tarjolla on myös uusia ominaisuuksia bokeh-tiloissa.
  • Android 11 tuo mukanaan myös tuen reikänäytöille sekä vesiputousnäytöille.
  • Tumma tila voidaan ajastaa kellonajan tai auringonlaskun/nousun mukaisesti.
  • Google on tuonut mukaan uudistetun keskusteluosion ilmoitusnäkymään sekä Buddles-ominaisuuden, jonka avulla käyttäjät voivat sulkea keskustelut omaan ”kuplaansa”, jolloin käyttäjä voi tehdä muita asioita puhelimella, vaikka keskustelu on näennäisesti koko ajan auki.

Google on julkaissut Android 11 -käyttöjärjestelmän kehittäjäversion tuttuun tapaan yhtiön omille puhelimille aina Pixel 2 -mallista ylöspäin. Käyttöjärjestelmä on siis asennettavissa Pixel 2-, Pixel 2 XL-, Pixel 3-, Pixel 3 XL-, Pixel 3a-, Pixel 3a XL-, Pixel 4- ja Pixel 4 XL -puhelimille. Android 11:n ensimmäinen kehittäjäversio on tarkoitettu vain kehittäjille, eikä sitä ole tarkoitettu päivittäiseen käyttöön kuluttajille. Android 11 -beetaversio tullaan julkaisemaan myöhemmin. Lisätietoja Android 11 -versiosta voi lukea Googlen sivuilta sekä päivityksen aikataulua voi tarkastella erillisestä artikkelistamme.

Lähde: Android 11 -sivusto

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android