AndroidGoogleYleinen

Google julkaisi ensimmäisen Android 13 -kehittäjäversion – muutoksia sovelluskuvakkeisiin ja yksityisyyteen

Android 13

Google on julkaissut tänään hieman yllättäen Android 13 -käyttöjärjestelmän ensimmäisen kehittäjäversion, vaikka tuleva Android 12L -versiokin on vielä beetavaiheessa. Kehittäjille suunnatun esikatseluversion tarkoituksena on antaa kehittäjille mahdollisuus antaa palautetta tulevista muutoksista sekä muokata sovelluksensa uusimmalle versiolle ennen syksyllä tapahtuvaa virallista julkaisua.

Android 13 -versiossa tulee jälleen kerran olevaan yksityisyys ja tietoturva avainasemassa. Yksi uudistuksista on valokuvavalitsimessa, joka tarjoaa käyttäjille optimoidun tavan jakaa paikallisia sekä pilvipohjaisia valokuvia turvallisesti. Sen avulla käyttäjät voivat valita jaettavat kuvat ja videot, kun rajapinta mahdollistaa sovelluksille pääsyn vain jaettuun mediaan ilman lupaa tarkastella kaikkia laitteen mediatietoja. Ominaisuus tulee myös tulevaisuudessa Android 11 ja sitä uudempiin versioihin MediaProvider-moduulipäivityksen avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi suurista Android 13:n osa-alueista on sovelluskehittäjille uusien työkalujen tarjoaminen. Jatkossa kolmansien osapuolien sovelluksilla on mahdollisuus luoda teemakuvakkeita. Ominaisuus oli aiemmin yksinoikeudella Pixel-laitteissa ja Google-palveluissa. Google kannustaa kaikkia sovelluksia tekemään niin ja työskentelee laitevalmistajien kanssa niiden käyttöönotossa. Yksinkertaisuudessaan sovelluskuvakkeet vaihtavat väriä taustakuvan sävyjen mukaan. Ominaisuus laajentaa entisestään Android 12 -versiossa julkaistua Material You -muotokieltä.

Tulevassa Android-versiossa sovellukset voivat luoda järjestelmävalintaikkunoita, jotka esittelevät mukautettuja pika-asetusruutuja. Mukana on myös ohjelmoitavia varjostimia ja OpenJDK 11 -päivityksiä sekä uusia Project Mainline -moduuleja Bluetoothille ja Ultra widebandille, jotka voidaan päivittää jatkossa Play Storen kautta. Android 13 tarjoaa myös sovelluskohtaiset kieliasetukset, jotka on nyt helpompi toteuttaa sovelluskehittäjien toimesta. Google lupaa uutuusversiossa olevan myös optimointeja tableteille, taittuvanäyttöisille laitteille sekä Chromebookeille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kehittäjäversio on saatavilla aluksi Pixel-laitteille kehittäjille suunnattuna esikatseluversiona. Kyseessä ei ole millään tavalla vakaa käyttöjärjestelmäversio, eikä sitä suositella vielä asennettavaksi. Google on kuitenkin julkaissut päivitystiedostot Pixel 4 ja sitä tuoreemmille puhelimilleen. Suuremmalle yleisölle tarkoitettu Android 13 -beetaversio tulee myöhemmin tänä vuonna.

Google on julkaissut Android 13 -version kehityssuunnitelman, jonka mukaan lopullista julkaisua voidaan odottaa jälleen syksyllä. Kehittäjäversiot loppuvat maaliskuun lopulla, kun beetaversiot käynnistyvät huhtikuussa. Beetaversioita julkaistaan useita aina heinäkuun loppuun asti. Tämän jälkeen Google rupeaa valmistelemaan Android 13 -version lopullista julkaisua.

Lähde: Google

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android