GoogleHuaweiYleinen

Google lopetti yhteistyön venäläisen puhelinvalmistaja BQ:n kanssa – valmistaja lupasi tuoda puhelimiinsa HarmonyOS-käyttöjärjestelmän, mutta Huawei kiisti tiedon nopeasti

BQ;n puhelin.

Google on kertonut venäläisille älypuhelinvalmistajille lopettavansa kaiken yhteistyön. Taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, jonka takia Google on päättänyt tehdä päätöksen. Tämä tarkoittaa, että Google ei anna enää kaupallisia Android-lisenssejä millekään venäläiselle valmistajalle, joten uutuuslaitteissa ei tulla näkemään Googlen palveluita.

Vaikka Android on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä ja samalla myös ilmainen, niin valmistajien täytyy silti maksaa Googlelle halutessaan käyttää yhtiön kehittämiä palveluita. Tällaisia ovat muun maussa Google Play -sovelluskauppa, YouTube, Goole Pay ja monet muut. Lisäksi monet kolmannen osapuolen sovellukset ovat integroineet sovelluksiinsa Googlen rajapintoja, joten ne eivät toimi ilman Googlen palveluita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Google on tehnyt päätöksen venäläisien laitevalmistajien suhteen 23. maaliskuuta. Google viittaa Yhdysvaltojen lakiin, jossa kielletään tarjota yhdysvaltalaisia palveluita, teknologioita ja ohjelmistoja Venäjällä. Tämän seurauksena venäläiset valmistajat eivät enää voi käyttää Googlen palveluita Android-älypuhelimissa.

Kielto ei koske muiden maiden laitevalmistajia. Yhdysvaltojen odotetaan kuitenkin tarkentavan vielä erikseen muiden laitevalmistajien kohdalta älypuhelimien myyntiä Venäjällä.

Yksi merkittävistä ja suurimmista älypuhelinvalmistajista Venäjällä on paikallinen BQ. Gazeta.ru-sivusto on saanut BQ:n toimitusjohtaja Vladimir Puzanovilta kommentin, jonka mukaan jatkossa brändin laitteita julkaistaan ilman Googlen palveluita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Kaikki jo lisensoidut laitteet jatkavat toimintaansa. Uusien Androidien kanssa saattaa ilmetä ongelmia”, kommentoi Vladimir Puzanov.

”Uskomme, että tämä lisenssin peruuttaminen vaikuttaa koko markkinaan, myös ulkomaisiin valmistajiin. On todennäköistä, että kaikki Googlen palvelut Venäjällä suljetaan. Virallista tietoa Googlelta ei ole vielä saatu. Oletamme, että tämä tapahtuu yhtä äkillisesti kuin lisenssien keskeyttäminen”, Puzanov jatkoi.

Puzanovin mukaan yritys on saanut Googlelta viestin, jossa kerrottiin yhteistyön päättymisestä. BQ on samalla vahvistanut testaavansa kiinalaisen Huawein kehittämää HarmonyOS-käyttöjärjestelmää. BQ:n toimitusjohtaja on todennut HarmonyOS-laitteiden tulevan markkinoille vuoden 2022 toisella puoliskolla.

Myös Huawei on nopeasti lähtenyt kommentoimaan BQ:n antamia tietoja HarmonyOS-käyttöjärjestelmän käyttämisestä. Huawei on heti kiistänyt tiedon, ja kertonut ettei HarmonyOS-puhelimia tulla myymään Kiinan ulkopuolella tänä vuonna.

”Vuoden 2021 lopussa 220 miljoonaa Huawei-laitetta oli varusteltuna HarmonyOS-käyttöjärjestelmällä. Olemme erittäin kiitollisia kaikille HarmonyOS-järjestelmää kohtaan osoittamasta huomiosta ja odotuksista, mutta tällä hetkellä ei ole suunnitelmia tuoda markkinoille HarmonyOS:llä varustettuja puhelimia Kiinan ulkopuolella”, kommentoi Huawei tietoja BQ:n kertoessa ottavansa käyttöön HarmonyOS-käyttöjärjestelmän.

Lähde: Gazeta.ru 1, 2 (venäjäksi), Ithome.com (kiinaksi)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Google