Huawei ilmoitti viime marraskuussa myyneensä tytärbrändinsä Honorin uudelle kiinalaiselle Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd -yritykselle, joka koostu yli 30 Honor-brändin jakelijasta ja edustajasta. Honor eriytettiin Yhdysvaltojen Huaweille asettamien rajoitteiden takia, ja nyt itsenäisenä toimijana Honor on päässyt irti Huaweita koskevista rajoitteista. Honor ei kuitenkaan saanut kovin pitkään olla rauhassa, sillä nyt yhdysvaltalaispoliitikot haluavat myös Honorin kieltolistalle.
South China Morning Post -julkaisun raportin mukaan Yhdysvaltojen republikaanipoliitikot ovat ulkoasiainvaliokunnan jäsenen Michael McCaulin johdolla ehdottamassa Honorin lisäämistä Yhdysvaltojen kieltolistalle. Kyseessä olisi sama kieltolista, missä Huawei on, eli Honor ei pystyisi tekemän kauppaa yhdysvaltalaisten yrityksien kanssa. Syy Honorin lisäämiselle kieltolistalle on yksinkertainen, sillä 14 hengen ryhmän mukaan Honor olisi samanlainen uhka Yhdysvaltojen turvallisuudelle kuin Huawei.
Huawei on ollut Yhdysvaltojen kieltolistalla vuoden 2019 toukokuusta lähtien, joka on vaikeuttanut suositun kuluttajabrändin toimintaa huomattavasti. Suurimmat syyt Huawein lisäämiseksi kieltolistalle oli 5G-tekniikat ja sen tuomat huolet Yhdysvaltojen turvallisuudelle. Honorin tilanne on hieman erilainen kuin Huaweilla, sillä Honor ei valmista 5G-verkkolaitteita, vaan yhtiö on keskittynyt ainoastaan mobiililaitteisiin samalla tavalla kuin monet muutkin kiinalaiset älypuhelinvalmistajat, kuten Xiaomi, OnePlus tai Oppo.
Honor on hiljattain saanut suurimman osan toimitusketjuistaan sekä yhteistyökumppaneistaan takaisin Huaweista irtautumisen jälkeen. Esimerkiksi yhtiön uutuuspuhelimissa on käytetty yhdysvaltalaisen Qualcommin kehittämiä 5G-modeemilla varusteltuja järjestelmäpiirejä. Lisäksi Honor pystyy tekemään yhteistyötä Googlen kanssa suosittujen Googlen-palveluiden tuomiseksi laitteisiin. Honor järjestää lisäksi 12. elokuuta ensimmäisen suuren globaalin lanseeraustilaisuuden, jossa tullaan julkaisemaan Magic 3 -sarjan älypuhelimet.
Toistaiseksi Honoria ei ole lisätty kieltolistalle, mutta tilanteen edetessä tullaan varmasti kuulemaan enemmän tietoja. Tietojen mukaan Huawei myi Honorin yhteensä 100 miljardilla juanilla, joka on noin 12,7 miljardia euroa. Kauppaan on kerrottu kuuluneen Honor brändi, nykyiset tutkimus- ja tuotekehitystoiminnot, toimitusketjut sekä 7000 työntekijää. Kauppaan kuului Huawein huhtikuussa 2020 perustama Honor Terminal Co Ltd -yritys, jota esitetään nyt Yhdysvaltojen kieltolistalle.
Lähde: South China Morning Post
Palautetaan vapaa kauppa koko maailmana ja laitetaan kaikenmaailman kieltolista hevon kuuseen. Ei tarvita mitään kaupan rajoja EU:ssa ja sen ulkopuolella.
Ei hätää, ostin Samsungin.