HuaweiIFA 2019Yleinen

Huawei esitteli uuden Kirin 990 -järjestelmäpiirin IFA 2019 -messuilla

Huawei on tänään esitellyt odotuksien mukaisesti uuden Kirin-järjestelmäpiirin Berliinissä käynnissä olevilla IFA 2019 -messuilla. Huawei on julkaissut kaksi uutta järjestelmäpiiriä, sillä Kirin 990 tulee tarjolle 4G- ja 5G -versiona. Kirin 990 (5G) on myös yksi ensimmäisistä järjestelmäpiireistä, johon on integroituna 5G-yhteydet. Huawein mukaan Kirin 990 (5G) tarjoaa käyttäjille erinomaiset yhteydet uuden 5G-verkkoteknologian avulla, ja sen suorituskykyä on entisestään parannettu energiatehokkuuden, tekoälylaskennan ja ISP-kuvasignaaliprosessorin osalta.

Kirin 990 (5G) tarjoaa kompaktin 5G-älypuhelinratkaisun, jossa järjestelmäpiiri on integroitu 5G-modeemiin 7 nanometrin EUV-valmistusprosessin avulla, mikä takaa mahdollisimman pienen pinta-alan ja alhaisen energiankulutuksen. Kirin 990 (5G) on ensimmäinen täyden taajuusalueen 5G-järjestelmäpiiri, joka tukee sekä non-standalone (NSA) että standalone (SA) verkkoarkkitehtuuria ja TDD/FDD-taajuusalueita, minkä ansiosta se toimii monipuolisesti eri verkoissa ja käyttötilanteissa. Balong 5000 -monimuotopiirin 5G-teknologiaa hyödyntävä Kirin 990 (5G) yltää 2,3 Gbit/s downlink-nopeuteen ja 1,25 Gbit/s uplink-nopeuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirin 990 (5G) on ensimmäinen järjestelmäpiiri, joka sisältää Da Vinci -arkkitehtuurille rakennetun kaksoisytimisen NPU-suorittimen. Laskentateholtaan vaativimmissakin käyttötilanteissa suorituskykyinen ja energiatehokas Kirin 990 (5G) sisältää kaksi todella isoa suoritinydintä, kaksi isoa suoritinydintä ja neljä pienempää tehokkuusydintä, joiden kellotaajuus yltää jopa 2,86 gigahertsiin asti. Kirin 990 käyttää 16-ytimistä Mali-G76-grafiikkasuoritinta ja järjestelmätasolla integroitua Smart Cache -välimuistia, joka säästää kaistanleveyttä ja vähentää virrankulutusta.

Kirin 990 (5G) -piirissä on myös Kirin Gaming+ 2.0 -peliominaisuudet ja uusi ISP 5.0 -kuvasignaaliprosessori, joka tarjoaa edistyksellisiä block matching-, 3D-filtteröinti- ja kohinanvähennysominaisuuksia valo- ja videokuvaajille. Saatavilla on lisäksi tekoälypohjainen, reaaliaikainen videon renderöintiominaisuus, joka säätää videon värejä kuva kerrallaan luodakseen elokuvamaisen katselukokemuksen. Päivitetty HiAi 2.0 mahdollistaa laajan yhteensopivuuden eri operaattoreiden ja sovelluskehittäjien kanssa.

Tietoja Kirin 990 -piiristä

  • Huawei on ensimmäisenä maailmassa integroinut 5G-modeemin suoraan Kirin 990 (5G) -piiriin, joissa on tähän asti nähty erillinen 4G-järjestelmäpiiri ja 5G-modeemi. Uuden EUV-teknologiaan pohjautuvan ratkaisun ansiosta järjestelmäpiirin pinta-alaa on kutistettu 32 % ja sormenkynnen kokoiselle alueelle on mahdutettu 10,3 miljardia transistoria, mikä tekee Kirin 990 (5G) -piirin valmistusprosessista tähän asti edistyksellisimmän.
  • Huipputason 5G-kokemus ja energiatehokkuus Kirin 990 (5G) tarjoaa toimialan parhaan 5G-viestintäkokemuksen, sillä se yltää korkeimmillaan 2,3 Gbit/s downlink- ja 1,25 Gbit/s uplink-nopeuksiin. Lisäksi Kirin 990 (5G) sisältää älykästä teknologiaa, joka valitsee parhaan käytettävissä olevan verkon 5G-signaalin vahvuuden perusteella, varmistaen vakaan yhteyden ja kasvattaen laskevan siirtosuunnan nopeutta 19 %. Uplink-verkon osalta järjestelmäpiiri hyödyntää sekä 5G- että 4G -verkkoja esimerkiksi suoratoistolähetysten ja lyhyen videon lataamisessa, mikä kasvattaa nousevan siirtosuunnan nopeutta 75 %. Verrattuna perinteisiin ratkaisuihin, joissa käytetään 4G-piirin ja erillisen 5G-modeemin yhdistelmää, Kirin 990 (5G) vähentää kokonaisvirrankulutusta jopa 30 %.
  • Täyden taajuusalueen 5G-järjestelmäpiiri Kirin 990 (5G) on ensimmäinen täyden TDD/FDD-taajuusalueen 5G-järjestelmäpiiri, joka tukee sekä standalone (SA) – että non-standalone (NSA) -verkkoarkkitehtuuria. NSA-verkkoa käytetään väliaikaisena ratkaisuna 5G:n kaupallistamisen alkaessa, minkä ansiosta Kirin 990 (5G) toimii kaikissa 5G-verkon käyttöönoton vaiheissa.
  • Kaksoisytimisellä NPU-suorittimella varustettu Kirin 990 (5G) tarjoaa alan parhainta tekoälypohjaista laskentatehoa. Piiriin integroidut Ascend Lite – ja Ascend Tiny -suorittimet yltävät muihin tekoälypiireihin verrattuna viisinkertaisen suorituskykyyn ja kahdeksankertaiseen energiatehokkuuteen, mikä mahdollistaa uusien järjestelmävaatimuksiltaan korkeampien sovellusten käyttöönoton. Kirin 990 (5G) mahdollistaa muun muassa usean henkilön tai kohteen erottelun videolla ja taustan korvaamisen reaaliajassa, mikä hyödyttää uusia videosovelluksia.
  • Kirin 990 (5G) -prosessori rakentuu kahdesta Cortex-A76-suoritinytimesta, kahdesta hieman tehokkaammasta Cortext-A76-ytyimesta sekä neljästä Cortex-A55-ytimestä, joiden korkein vallitseva kellotaajuus on jopa 2,86 gigahertsiä.
  • Grafiikkasuorittimen osalta käytössä on 16-ytiminen Mali-G76, joka ratkaisee raskaassa peli- ja videokäytössä ilmenevät ylikuumenemiseen, kuvanpäivityksen häviöön ja jäätymiseen liittyvät ongelmat. Vastaavan tasoisiin järjestelmäpiireihin verrattuna Kirin 990 (5G) parantaa grafiikkasuorittimen toimintaa 6 % ja energiatehokkuutta 20 %. Lisäksi Kirin Gaming+ 2.0 optimoi pelikokemusta ja tunnistaa suorituskykyyn vaikuttavia pullonkauloja, yhdistämällä grafiikkasuorittimen, prosessorin ja DDR-laitteen taajuusmoduloinnin ajastustoimintoja, minkä avulla voidaan saavuttaa tasainen 60 fps ruudunpäivitysnopeus.
  • Kirin 990 (5G) -piirin uusi ISP 5.0 -kuvasignaaliprosessori vastaa tarpeeseen kasvattamalla sekä prosessointinopeutta että energiatehokkuutta 15 %, minkä lisäksi Kirin 990 (5G) parantaa entisestään videoiden kuvanlaatua hämärissä olosuhteissa. Päivitetty ISP avaa myös uusia mahdollisuuksia lisätyn todellisuuden sovelluksille – uusi Face AR -ominaisuus mahdollistaa kasvojen mallintamisen ja reaaliaikaisen seurannan, ilmeiden tallentamisen sekä sykkeen ja hengitystahdin kaltaisten terveystietojen analysoimisen.

Tänään julkaistun Kirin 990 -malliston järjestelmäpiirien odotetaan olevan tulossa 19. syyskuuta 2019 julkaistaviin huippuluokan Mate30 -puhelimiin.

 Lähde: Huawein lehdistötiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei