HuaweiYleinen

Huawei julkaisi HarmonyOS 2.0 -beetaversion älypuhelimille ja tableteille Kiinassa

Huawei on tänään esitellyt Kiinassa järjestetyssä tilaisuudessa uutta mobiililaitteille suunnattua HarmonyOS-käyttöjärjestelmän beetaversiota. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Huawei on esitellyt yhtiön omaa käyttöjärjestelmää puhelimissa sekä tableteissa. HarmonyOS on Huawein haastaja markkinoilla tutuille järjestelmille, kuten iOS:lle ja Androidille.

HarmonyOS 2.0 -versio julkaistiin jo syyskuussa älytelevisioille sekä älykelloille, mutta nyt joulukuussa on aikaisemmin ilmoitetun mukaisesti julkaistu myös älypuhelimille ja tableteille oma beetaversionsa. HarmonyOS on mikrokerneliin perustuva käyttöjärjestelmä. Uusi käyttöjärjestelmä tukee monipuolisesti erilaisia tuotteita, kuten älypuhelimia, älykaiuttimia, tietokoneita, älykelloja, langattomia kuulokkeita, autoja sekä tabletteja. Käyttöjärjestelmässä on tuki muun muassa HTML5-, Linux- ja Android -sovelluksille. HarmonyOS-sovelluksien kehittämisessä käytettävä ARK Compiler tukee useita ohjelmointikieliä, joita ovat mm. Kotlin, Java, Javascript, C ja C++.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuluttajille uusi käyttöjärjestelmä tulee näkymään Huawein mukaan ”supervirtuaalilaitteena”, joka yhdistää monet kuluttajalaitteet yhteen. Huawein tavoitteena on toteuttaa nopea yhteys ja resurssien jakaminen eri laitteiden välillä, jotta palvelut voidaan siirtää saumattomasti sopivaan laitteeseen, joka tarjoaa sujuvan kokemuksen kaikissa tilanteissa.

Tänään esitelty älypuhelimille suunnattu HarmonyOS 2.0 -beetaversio on käyttöliittymältään pitkälti samanlainen mitä Huaweilta on totuttu näkemään myös aikaisemmin. Ulkoisesti suuria eroja ei siis löydy Android-pohjaiseen EMUI 11 -versioon. Suurin muutos tulee olemaan se, että käyttöliittymän alta Android on saanut väistyä Huawein oman HarmonyOS-käyttöjärjestelmän tieltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei antaa myös kehittäjille mahdollisuuden testata HarmonyOS-käyttöjärjestelmää nykyisillä Huawein puhelimilla Kiinassa. Kehittäjät voiva pyytää päivitystä Huawein sivuilta, jonka jälkeen päivitys tulee OTA:na laitteelle. Pelkän päivityksen avulla pystytään siirtymään Androidista pois, ja Huawei onkin luvannut päivittää monet EMUI 11 -käyttöliittymän sisältävät Android-puhelimensa HarmonyOS-versioon tulevaisuudessa.

Toistaiseksi HarmonyOS on saatavilla Huawei P40-, P40 Pro-, Mate 30-, Mate 30 5G-, Mate 30 Pro- ja Mate 30 Pro 5G -älypuhelimille sekä MatePad Pro (4G), MatePad Pro 5G- ja MatePad Pro Wi-Fi -tableteille. Tällä hetkellä beetaversiota Huawei ei tarjoa globaalisti, mutta Kiinassa siihen pääsee käsiksi jo nyt. Kyseessä on kuitenkin hyvin keskeneräinen versio, jonka takia Huawei antaa kehittäjille myös mahdollisuuden palata aina takaisin vanhaan Android-käyttöjärjestelmään.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei