HonorHuaweiYleinen

Huawei julkaisi tulevissa Mate 20 -puhelimissa käytettävän Kirin 980 -prosessorin

Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön johtaja Richard Yu esitteli IFA-messuilla pitämässään ”Ultimate Power of Mobile AI” -puheenvuorossaan yhtiön uuden, mobiilitekoälyn seuraavaa sukupolvea edustavan Kirin 980 -järjestelmäpiirin. Maailman ensimmäinen kaupallinen 7nm-tekniikalla valmistettu Kirin 980 yhdistää suorituskyvyn, tehokkuuden, liitettävyysominaisuudet sekä Dual NPU AI -prosessointivoiman.

”Viime vuonna esittelimme maailmalle laitteen AI-prosessointikykyä parantavan Kirin 970 -järjestelmän ja tänä vuonna esittelemme todellisen voimanlähteen, joka ei ainoastaan rajoitu tekoälytoimintoihin vaan tuntuu konkreettisesti myös suorituskyvyssä”, toteaa Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön johtaja Richard Yu. ”Kirin 980 -järjestelmäpiirissä on täysin uudet CPU, GPU sekä Dual NPU. Se on todellinen voimanlähde älylaitteille kohdistuviin niin tuotannollisiin kuin viihdekäytön tarpeisiin.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirin 980 -järjestelmäpiiri hyödyntää Taiwan Semiconductor Manufacturer Companyn (TSMC) 7 nm-tekniikkaa. Tämä tekniikkaa on mahdollistanut sen, että Kirin 980 -piirissä 1 cm2:n kokoiselle alueelle on mahdutettu 6,9 miljardia transistoria.  Tämä on 1,6 kertaa enemmän kuin aikaisemman sukupolven piireissä. 10 nm -tekniikkaan verrattuna 7 nm -tekniikka lisää 20 prosentilla järjestelmäpiirin suorituskykyä ja 40 prosentilla tehokkuutta.

Kirin 980 on myös ensimmäinen järjestelmäpiiri, jossa on Cortex-A76-pohjaisia ytimiä, jotka ovat 75 prosenttia suorituskykyisempiä ja 58 prosenttia tehokkaampia suhteessa edeltäviin versioihin. Kirin CPU alijärjestelmä hyödyntää älykästä Flex-scheduling-mekanismia, joka luo 3-tasoisen, energiatehokkaan arkkitehtuurin. Tämä koostuu kahdesta todella isosta Cortex-A76:een perustuvasta ytimestä, kahdesta isosta, niinikään Cortex A76 -pohjaisesta ytimestä ja neljästä pienestä Cortex-A55-ytimestä. Verrattuna perinteiseen big.LITTLE-ratkaisuun tämä ohjaa suorituskykyisimmille ytimille välittömät, intensiivistä työmäärää edellyttävät tehtävät. Tehokkaat ytimet huolehtivat suorituskyvyn kokonaisylläpidosta. Ultratehokkaat ytimet käsittelevät puolestaan kevyempiä päivittäisiä tehtäviä. Aikaisempiin sukupolviin verrattuna suuremmalla kellotaajuudella toimiva Kirin 980 mahdollistaa sovellusten nopeamman avautumisen, tehokkaamman monityöskentelyn ja yleisesti jouhevamman käyttäjäkokemuksen.

Mobiilipelien graafisuus on kehittynyt vuosi vuodelta. Huawei on vastannut pelimaailman tarpeisiin integroimalla Mali-G76 GPU -grafiikkaprosessorin Kirin 980 -piiriinsä. Mali-G67 tarjoaa edeltävään versioon nähden 46 prosenttia paremman prosessointitehon 178 prosentin energiatehokkuudella. Uutuusgrafiikkaprosessorissa on myös kekseliäs kelloboostaustekniikka, joka tekoälyä hyödyntämällä tunnistaa pelaamiseen liittyvät työmäärät ja säätää toimintoja tarjotakseen optimaalisen pelikokemuksen.

Kirin 980 -piiri mahdollistaa laitteelle uudenlaisen tavan käsitellä tekoälyprosesseja. Dual NPU -ratkaisu nopeuttaa tuntuvasti kuvien tunnistamista. Kirin 980 -piiri tunnistaa jopa 4 500 kuvaa minuutissa, tämä on 120 prosenttia nopeammin kuin Kirin 970 -piiri kykenee tunnistamaan. Lisäksi Kirin 980 tukee AI-alustoja, kuten Caffee, Tensorflow ja Tensorflow Lite, ja tarjoaa valikoiman työkaluja, jotka yksinkertaistavat On-device AI:hin eli laitteessa tapahtuvien tekoälytoimintojen hallinnointiin liittyviä haasteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös neljännen sukupolven ISP löytyy Huawein uutuusjärjestelmäpiiristä. Sen datankäsittelytehokkuus on 46 prosenttia edeltäjäversiota parempi. Lisäksi uusi ISP-kuvasignaaliprosessori tukee entistä paremmin monikamerakonfiguraatioita sekä täysin uutta HDR-värireproduktio-tekniikkaa, joka muokkaa väridynamiikkaa saman kuvan eri osissa tuodakseen kuvan eri elementit ja yksityiskohdat tasapainoisesti esille. Multipass noise reduction -ratkaisulla kuvasta voidaan poistaa kohinaa tehokkaasti ilman, että kuva menettää yksityiskohtia. Tämän myötä hämärässä otettujen kuvien laatu on entistä parempi. Uuteen ISP-prosessoriin liittyy myös kehittynyt liiketunnistintekniikka – se tunnistaa liikkuvan kohteen 97,4 prosentin tarkkuudella.

Kun sosiaalinen media on muuttunut entistä videokeskeisemmäksi, videoiden kaappaaminen suoraan näytöltä on tullut entistä tarpeellisemmaksi ominaisuudeksi. Kirin 980 parantaa videonkaappaukseen ominaisuutta prosessoimalla ja tallentamalla videoita näytöltä 33 prosenttia lyhemmällä viiveellä.

Tarjotakseen parhaan mahdollisen liitettävyyden Kirin 980 -piiriä hyödyntäville laitteilleen, Huawei on integroinut järjestelmäpiiriin maailman ensimmäisen modeemia tukevan LTE Cat.21 -yhteyden, jonka huippusiirtonopeus on 1,4 Gbps. Lisäksi Kirin 980 tukee carrier aggregation -tekniikkaa jopa yli taajuuskaistojen. Näin puhelimen käyttäjä voi vapaasti valita operaattorin ja nauttia laadukkaasta liitettävyydestä riippumatta siitä, missä hän on.

Lähde: Huawei Suomen lehdistötiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Honor