ArvostelutHusqvarnaYleinen

Testissä Husqvarna Automower Aspire R4 – Tämä robottiruohonleikkuri oli kesän pelastaja

Husqvarna Automower Aspire R4

Tavallisesti SuomiMobiilissa testaamme mobiilituotteita, kuten puhelimia, tabletteja, kuulokkeita sekä kelloja, mutta välillä testattavaksi päätyy myös muita mielenkiintoisia tuotteita. Tällä kertaa muun muassa Husqvarna herätti huomion tuoreella Aspire-tuotemallistollaan.

Aspire-mallisto on niin sanottu älykäsmallisto puutarhatyökaluja, johon kuuluu monenlaisia akkukäyttöisiä laitteita. Näitä ovat muun maussa erilaiset ruohonleikkurit, trimmerit, pensasleikkurit sekä lehtipuhaltimet. SuomiMobiilin aktiiviseen testiin päätyi Husqvarna Automower Aspire R4 -robottiruohonleikkuri, joka oli kesän ajan käyttötestissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aikaisemmin itsellä ei ollut kokemuksia robottiruohonleikkureista, joten otin testaamisen mielenkiinnolla vastaan. Husqvarnan leikkuri liittyy monella tavalla mobiilimaailmaan, sillä se voidaan yhdistää nettiin ja samalla hallita muun muassa mobiilisovelluksen avulla. Itse olen ollut aina hieman skeptinen robottiruohonleikkureiden tarpeellisuudesta, mutta Automower Aspire R4 todella muutti ajatukseni.

Kyseessä on kompakti ruohonleikkuri, joka ei vaadi liikaa tilaa ja se painaa vain 5,9 kiloa. Leikkuri pystyy leikkaamaan 400 m² kokoisen alueen, maksimikallistus on 25 prosenttia ja akku kestää reilun tunnin verran yhdellä latauksella. Hintaa itse leikkurilla on 949 euron verran, mutta sen lisäksi on ostettava vielä rajakaapelin asennussarja edullisimmillaan 100 euron hintaan. Hinta nousee siis hieman yli 1000 euroon.

Mistään edullisesta investoinnista ei ole kyse. Automower Aspire R4 on vielä yksi edullisimmista robottiruohonleikkureista Husqvarnan valikoimissa, mutta ainakin itse olisin testin perusteella valmis investoimaan laitteeseen. Mielestäni robottiruohonleikkuri on loistava väline kesän pelastamiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asennus vaatii aikaa

Automower Aspire R4 -robottiruohonleikkurin asentaminen ei ole mikään nopea homma, sillä paljon aikaa vie rajakaapelin asettaminen sekä leikkausalueen suunnittelu. Husqvarna toimitti testausta varten asennussarjan, jossa mukana tulee rajakaapeli sekä sitä varten liittimiä sekä tappeja, joilla kaapeli lyödään maahan.

Kaapelin voi upottaa maan alle tai lyödä tapeilla maahan kiinni. Itse asensin kaapelin maahan pelkästään tapeilla, joilla sen saa kätevästi myötäilemään nurmikkoa. Aluksi täytyi kuitenkin valita alue, joka leikkurille asetetaan leikattavaksi. Kaapeli on tarkoitettu rajaamaan alue, jossa leikkuri saa toimia. Automower Aspire R4 on suunniteltu 400 m² kokoisen alueen leikkaamiseksi, joten alue ei voinut olla suuren suuri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testaamista varten rajattiin siis sopivan kokoinen alue, joka ei ollut liian suuri. Rajakaapeli laitettiin ohjeiden mukaan kiertämään haluttu alue ja alueen keskeltä asetettiin vielä erillinen hakukaapeli, jonka perusteella leikkuri osasi palata latausasemaansa. Rajakaapelin molemmat päät ja hakukaapeli asetettiin mukana tulevaan lataustelakkaan, jonka jälkeen leikkuria päästiin vasta käyttämään.

Rajakaapelin asentamiseen kannattaa varata aikaa paljon, sillä huolella tehden se vie aikaa. Kaapeli täytyy hakata maahan kymmenillä tapeilla ja samalla pitää huolehtia siitä, ettei kaapeli jää löysäksi. Lisäksi kaikki pensaat ja muut esteet kannattaa kiertää, jotta leikkuri ei jäisi jumiin. Itse en kiertänyt kaapelilla kaikkia puita, sillä se ei ollut tarpeen.

Kaapeli katkesi vain kerran.

Kaapelin asentamisen jälkeen olin varma, että leikkuri tulee katkaisemaan kaapelin useasti, sillä kaapelin huomasi nurmikolla helposti ja se näytti rumalta. Vaikka kuinka huolella pyrin asentamaan kaapelin maahan, niin testijakson aikana leikkuri onnistui katkaisemaan kaapelin kerran. Onneksi asennussarjan mukana toimitetaan liittimiä, joilla sen voi korjata helposti.

Muutamassa viikossa kaapelia ei ollut enää havaittavissa, vaan se oli uponnut syvemmälle maahan ja nurmikon sekaan. Tämän ansiosta leikkuri ei enää toistamiseen onnistunut katkaisemaan kaapelia.

Kun rajakaapeli ja leikkuri on asennettu kerran huolella, niin siihen ei enää tarvitse jälkikäteen kajota.

Tekee parhaimmillaan upeaa jälkeä

Leikkuujälki oli erinomaista

Itse olen ollut aina hieman skeptinen robottiruohonleikkureita kohtaan, ja myös Automower Aspire R4:lle tuli naureskeltua sen tullessa testiin. Verrattuna normaaleihin ruohonleikkureihin oli huvittavaa nähdä leikkurin alla olevan kolme noin partaterän kokoista metallinpalaista, joiden tehtävänä oli leikata nurmikko.

Husqvarnan mukaan leikkuuleveys on 16 senttimetriä, joka ei ole kovin leveä. Toki robottiruohonleikkurin toiminta on perusajatukseltaan erilainen kuin normaalin leikkurin. Robottileikkurin ajatus on leikata nurmikkoa pitkin päivää, eikä ajatus ole leikata nurmikko mahdollisimman nopeasti.

Leikkuri menee ympäri rajattua aluetta joka päivä, jolloin nurmikko leikkaantuu huomaamattomasti. Itse en huomannut leikkuujärjestyksessä juurikaan järkeä, vaan Automower Aspire R4 liikkui alueella hyvin epämääräisessä järjestyksessä ja se vaikutti hieman päättömältä hommalta. Nähtävästi leikkurilla oli kuitenkin jokin järki hommassaan, sillä nurmikko leikkaantui kauttaaltaan, eikä keskelle jäänyt mitään leikkaamattomia kohtia.

Alue, johon robottiruohonleikkuri asetettiin toimimaan testijakson ajaksi ei ollut nurmikon osalta mikään parhain mahdollinen. Alueella oli jonkin verran epätasaisuuksia, esteitä sekä huonovointista nurmikkoa. Useasti normaalilla ruohonleikkurilla leikatessa epätasaisuuksien takia nurmikkoa ei saanut täysin tasaiseksi ja myös huonovointinen nurmikko ei päässyt palautumaan ennalleen.

Automower Aspire R4:n ollessa kesän käytössä rajattu alue oli nyt nurmikon osalta parempi kuin koskaan ennen. Leikkausjälki oli tasaista ja nurmikko pääsi palautumaan huonoistakin kohdista ennalleen.

Parasta leikkurissa oli mielestäni se, että leikatun nurmikon haravointi on historiaa. Automower Aspire R4 leikkaa nurmikkoa jatkuvasti, joten leikattu nurmikko on niin lyhyttä, että sitä ei edes huomaa. Leikattu nurmikko hukkuu maastoon, eikä se ole kasoina nurmikolla kuten normaalilla leikkurilla yleisesti.

Vaikka testijakson alussa olinkin huvittunut leikkurin koosta ja leikkuualueen pienuudesta, niin lopputulos kuitenkin pääsi yllättämään. Automower Aspire R4 hoitaa hommat automaattisesti, eikä leikkurin asentamisen jälkeen tarvinnut enää miettiä nurmikon leikkaamista. Robottileikkurin hyödyllisyyden huomaa vasta, kun sitä on päässyt kokeilemaan.

Ongelmana esteet

Välillä leikkuri sai itsensä myös jumiin.

Vaikka yleinen kokemus leikkurista oli todella positiivinen ja Automower Aspire R4 toimi pääasiassa aina ilman ongelmia. Leikkurin ongelmaksi tulivat erilaiset esteet, joihin se jäi toisinaan jumiin.

Kuten totesin aikaisemmin, niin rajattu alue ei ollut mitenkään kaikista yksinkertaisin, vaan mukana oli myös esteitä. Keskellä nurmikkoa oli muun muassa yksi puu, trampoliini sekä muita vaihtelevia esteitä. Esimerkiksi nurmikolle jäänyt puutarhatuoli tai alueelle ajettu auto aiheuttivat ongelmia.

Yleisesti Automower Aspire R4 hoiti nurmikolla olleen puun hyvin. Leikkuri aina törmäsi puuhun, mutta käänsi suuntaansa sen jälkeen. Kerran leikkuri kuitenkin päätyi erikoisesti ”keula edellä puuhun” ja jäi sen takia jumiin. Sama homma oli myös puutarhatuolin kanssa, johon leikkuri jäi kerran jumiin. Kerran leikkuri myös päätyi auton alle jumiin, sillä tietysti se menee joka paikkaan rajatulla alueella huomioimatta ympäristöään.

Jumiin jäämisen jälkeen leikkuri piti pelastaa ja laittaa manuaalisesti jatkamaan leikkuuta. Automower Aspire R4 vaatii siis toimiakseen esteettömän ympäristön sekä sen, että alueelle ei ilmesty liikkuvia esteitä. Parhaimman kokemuksen saa siis, jos leikkuri on asetettu alueelle, jossa nämä voidaan minimoida.

Pieni ongelma leikkurin kanssa havaittiin myös sääajastimen kanssa. Automower Aspire R4 yhdistetään Automower Connect -mobiilisovellukseen, josta sen toimintaa voidaan hieman hallita. Sääajastin on yksi näistä asetuksista. Sääajastin säätää leikkurin työajan nurmikon kasvuvauhdin mukaan. Aurinkoisella tai kuivalla säällä, tai myöhään syksyllä, leikkuri leikkaa valmistajan mukaan ajallisesti vähemmän, mikä vähentää sekä nurmikon että leikkurin kulumista.

Kun sääajastin oli käytössä leikkuri saattoi pitää jopa päivien mittaisen tauon leikkaamisesta, joka oli hämmentävää. Ainakin parhaina kesäpäivinä nurmikko kasvaa muutamassa päivässä paljon. Tämän takia sääajastinta ei pidetty päällä, sillä parempi tulos saatiin ilman sitä.

Leikkurissa on myös pakkastunnistus, joka on ainakin syksyllä kätevä. Automower Aspire R4 keskeyttää sen avulla leikkaamisen automaattisesti, jos lämpötila laskee liian alhaiseksi.

Eläimet tykkäsivät leikkurista myös. Aluksi esimerkiksi kissat hämmästelivät leikkuria ja koittivat leikkiä sen kanssa. Onneksi leikkurin terät ovat hyvin piilotettuna laitteen alla, niin se ei pääse vahingoittamaan eläimiä tai ihmisiä ainakaan helposti.

Itse olin myös todella tyytyväinen siitä, että leikkuri ei pitänyt juurikaan ääntä. Kun vertaa esimerkiksi normaalien ruohonleikkureiden pitämään kovaan ääneen, niin Automower Aspire R4 on lähes huomaamaton. Leikkurista ei kuulu kovaa ääntä, vaan enemmänkin pientä surinaa. Vaikka leikkuri leikkaisi yötä päivää, niin ainakaan ääni ei häiritse itseä tai saatikka edes naapureita.

Puhdistuksen osalta Automower Aspire R4 on melko helppo ja ei vaadi kovinkaan paljon vaivaa. Toki pientä ruohosilppua on leikkurin alla ja myös sisällä paljon, mutta vedenkestävän toteutuksen ansiosta leikkurin ulkopinnat voi puhdistaa helposti vesiletkulla. Jos haluaa leikkurista täysin puhtaan, niin pelkkä vesiletku ei riitä, mutta sillä sää suurimmat liat pois.

Putsaus onkin hyväksi muutaman kerran kesässä, mutta erityisesti laitetta laitettaessa talveksi säilytykseen. Automower Aspire R4 on kokonsa puolesta melko näppärä ja sen saa helposti säilöön. Leikkuri edustaa Aspire-tuotemalliston ideaa, jonka yksi elementeistä on helppo säilytys. Leikkurin saa esimerkiksi roikkumaan seinälle, jos niin haluaa.

Leikkuri itsessään pysyi yllättävän hyvänä muutaman kuukauden käytön aikana. Leikkurin puskuriin tuli tietysti pieniä jälkiä laitteen kolaroidessa esteisiin, mutta yleisesti muovinen rakenne oli edelleen hyvä. Mitään muovin haurastumista tai haalistumista ei havaittu. Leikkuri oli jatkuvasti ilman ylimääräistä suojaa, joten se altistui myös vesisateelle, joka ei tuottanut kesän aikana mitään ongelmia.

Hallinta sovelluksen kautta – yhdistettävissä myös osaksi älykotia

Automower Aspire R4 -robottileikkuri yhdistetään helposti Husqvarnan omaan Automower Connect -sovellukseen. Sovellus on ladattavissa niin Android- kuin iOS-laitteille, joten yhdistäminen on melko laajaa.

Sovelluksen avulla voi hallita ja tarkkailla robottileikkuria kattavasti, vaikka kyseessä on vain lähtötason malli. Yhteys leikkuriin voidaan saada niin Bluetoothin kuin myös Wi-Fin välityksellä, joten leikkuria voi hallita myös etäältä.

Sovelluksen aloitussivulla näytetään leikkurin tilanne ja akunvaraus. Esimerkiksi jos leikkurin kanssa on jokin ongelma, niin siitä tulee automaattisesti virheilmoitus. Esimerkiksi jos leikkuumekanismi on juuttunut, niin silloin siitä annetaan tarkempia tietoja.

Toisinaan virheilmoitukset olivat melko epämääräisiä ja aiheuttivat hämmennystä. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa stop-painiketta painettaessa oli haastavaa saada leikkuria jatkamaan hommiaan. Sovelluksesta ei suoraan voinut laittaa leikkuria toimimaan, vaan leikkurista täytyi manuaalisesti painella erilaisia näppäinyhdistelmiä, jonka jälkeen se vasta jatkoi hommiaan. Mielestäni Husqvarna voisi tuoda virheilmoitukseen selvästi paremmin esille ohjeita, joilla käyttäjä pystyy ratkaisemaan ongelmat.

Sovelluksen kautta löytyy myös leikkurin tiedot, kuten mallinimi, sarjanumero, ohjelmistotiedot sekä sisäänrakennettujen sensoreiden tarjoamat tiedot. Käyttäjät voivat myös hallita leikkurin leikkausaikaa asettaen päiväkohtaisesti tunnit, joilla leikkuri tekee hommia.

Ajastuksen ohella pystyy hallitsemaan myös paljon muitakin asetuksia suoraan sovelluksesta. Automower Aspire R4 tarjoaa erilaisia tiloja, joilla toimintaa voidaan muokata. Esimerkiksi ECO-tilassa sammutetaan automaattisesti rajakaapelin, hakukaapelin ja latausaseman signaalit, kun leikkuri ei ole hommissa tai latauksessa.

Spiraalileikkauksen tilassa leikkuri muuttaa liikerataansa, kun havaitaan tavallista pidempi ruoho. Tämän luvataan tehostavan leikkuuta. Sääajastin- ja pakkassuojatilat käytiinkin jo aikaisemmin läpi. Asetuksista voidaan myös hallita robottileikkurin käyttäytymistä kaapeleiden kohdalla. Käyttäjä voi valita kuinka paljon leikkuri voi ylittää rajakaapelin ja kuinka kauas leikkuri liikkuu latausasemasta ennen leikkuun aloittamista.

Automower Aspire R4 -robottileikkuri on myös yhteensopiva Amazon Alexa ja Google Home -palveluiden kanssa. Yksinkertaisesti laite voidaan yhdistää osaksi älykotia ja sitä voi hallita puheella esimerkiksi Google Assistantin kautta. Leikkuri tukee yleisimpiä komentoja, joilla sen saa aloittamaan, lopettamaan ja pysäköimään.

Sovelluksen avulla robottileikkuri pysyy myös päivityksien osalta ajan tasalla. Automower Aspire R4 tukee langattomia päivityksiä, jotka voidaan asentaa Automower Connect -sovelluksen avulla. Päivitykset tuovat usein parannuksia sekä uusia toimintoja.

Yhteenveto

Husqvarna Automower Aspire R4 oli itselle ensikosketus robottiruohonleikkureihin, ja ainakin itse vakuutuin sen toiminnasta. Vaikka kyseessä on yksi edullisimmista robottileikkureista, niin se hoitaa hommansa aivan kuten on luvattu.

Itse tykkäsin leikkurin tuottamasta jäljestä, sillä testijakson aikana nurmikosta tuli terveempi ja se oli jatkuvasti lyhyenä. Automower Aspire R4 on myös miellyttävän kompakti sekä kevyt, eikä se vie liikaa tilaa. Laitteelle on myös saatu paljon erilaisia ominaisuuksia, joita voi hallita suoraan puhelimesta. Lisäksi laitteen ohjaus suoraan älykotijärjestelmästä on kätevää.

Kun kaikki on kunnossa, niin silloin Automower Aspire R4 on parhaimmillaan. Ensin kuitenkin täytyy asentaa raja- ja hakukaapelit, joka vie paljon aikaa. Lisäksi leikkuri ei osaa kovin hyvin vältellä esteitä, vaan väistäminen perustuu törmäykseen. Tämän takia leikkuri saattaa jäädä jumiin jopa erikoisempiinkin paikkoihin. Sovelluksessa Husqvarna voisi antaa virheilmoituksien ohella ohjeita virheen ratkaisemiseen nykyistä paremmin, joka on yksi suurimmista kehitysehdotuksista ainakin omien kokemuksien perusteella. Mobiilisovellus parani kesän aikana päivityksien myötä selvästi verrattuna siihen, mitä se oli testien alussa.

Mielestäni Automower Aspire R4 on kuitenkin hyvä perustason robottileikkuri, joka ainakin pelasti kesän jatkuvalta ruohon leikkaamiselta. Vaikka odotukset eivät olleet korkealla, niin Husqvarna sai ainakin omat ajatukset robottileikkureista muutettua. Ehkäpä tulevaisuudessa tulemme testaamaan myös muita robottiruohonleikkureita.

Hintaa Husqvarna Automower Aspire R4 -robottileikkurilla on 949 euron verran, mutta sen lisäksi on ostettava vielä rajakaapelin asennussarja edullisimmillaan 100 euron hintaan. Hinta nousee siis hieman yli 1000 euroon. Mielestäni kyseessä ei ole paha hinta siitä, että nurmikon leikkaaminen hoituu lähes itsestään.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut