AppleiOSYleinen

iOS10 asennettu nyt 2/3 laitteista – suosituin käyttöjärjestelmäversio

ios10-ipad-iphoneApplen iOS -käyttöjärjestelmän uusin versio, iOS10, on nyt asennettu yli kahteen kolmasosaan kaikista tuetuista iOS -laitteista. Samalla siitä on tullut nopeiten levinnyt iOS -käyttöjärjestelmäversio Applen historiassa.

Tulos käy selville Fiksun sekä Mixpanelin tuottamasta analytiikasta. Yritykset pystyvät helposti tuottamaan analyyttistä dataa, jos kehittäjät ovat integroineet niiden tarjoamat analyysityökalut omiin sovelluksiinsa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fiksun mukaan, iOS10 on asennettu 66,7% laitteista 27 päivää iOS10 -käyttöjärjestelmän julkaisun jälkeen. Samalla iOS10 on nopeiten levinnyt käyttöjärjestelmäversio, kun levinneisyyttä katsotaan kuukausi julkaisun jälkeen. iOS10 on siis ottanut kärkipaikan alle kuukausi julkaisun jälkeen.

ios10-usage

Kuten yllä oleva graafi osoittaa, iOS10:n päivitystahti on ollut todella rivakkaa. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että iOS10 päivitystahti laahasi pahasti iOS 6, 7 ja 9 versioiden perässä vielä kaksi viikkoa sitten. Tämän jälkeen päivitystahti on kasvanut jopa räjähdysmäisesti nykylukemiin ja jatkanut kasvua aina syyskuun loppuun asti.

Ennen iOS10 julkaisua, iOS9 oli asennettuna noin 88% aktiivisista laitteista. iOS10 on siis kuukaudessa kuronut asennusprosentin melkein samoihin lukemiin mihin iOS9 pääsi vuoden aikana. Tällä hetkellä iOS10 on asennettuna useimpaan iPhone-, iPad- ja iPod Touch -laitteeseen.

Kahden viikon aikana tapahtunut raju asennusmäärän kasvua on vaikeaa selittää, koska alunperin näytti että iOS10 asennusmäärät tulevat olemaan huomattavasti alempia kuin esimerkiksi iOS9:llä. Nousulle löytyy kuitenkin muutama selitys, joista ensimmäinen on uudet iPhone 7 ja iPhone 7 Plus -puhelimet, jotka saapuivat ennakkotilaajille 16.9 alkaen. Vaikka Apple myikin useita miljoonia uusia iPhone -puhelimia, ei uudet puhelimet pelkästään selitä rajua noin 20% kasvua 27.syyskuuta – 4.lokakuuta aikavälillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen selitys löytyy Applen tavasta ilmoittaa päivityksistä iOS -laitteiden käyttäjille. Aikaisempien iOS -versioiden osalta päivitysilmoituksia ei ole lähetetty puhelimiin aggressiivisesti heti uuden version julkaisun jälkeen. Nämä heti julkaisun jälkeen tapahtuvat päivitykset tulevatkin käyttäjiltä, jotka aktiivisesti vierailevat iOS:n päivitysvalikossa. Applen iOS10.0.2 päivitys julkaistiin virallisesti 23.syyskuuta, ja oletettavaa onkin, että vasta tämän korjauspäivityksen jälkeen on Apple aloittanut aggressiivisemmin lähettämään päivitysilmoituksia käyttäjille. On myös todennäköistä, että laitteiden käyttäjät ovat odottaneet hiukan kauemmin, että mahdolliset pahimmat ohjelmistovirheet on löydetty ensikäyttäjien toimesta.

Jos tilannetta katsotaan sitten aidan toiselta puolelta, eli Androidin osalta, on tilanne karua luettavaa. Android -käyttöjärjestelmää käyttävissä laitteissa levinnein versio yli 2 vuotta sitten julkaistu Android 5.0 eli Lollipop. jonka levinneisyys laitteisiin on vaivaiset 35%. Googlen uusin julkaisu, Android 7.0 Nougat, ei tilastoissa näkynyt vielä lainkaan, eli sen asennusmäärä on vielä alle 0,1%.

Applen seuraava iOS -päivitys, iOS 10.1, on tällä hetkellä julkisessa beta -vaiheessa. iOS10.1 on pääosin korjauspäivitys, mutta se tuo myös iPhone 7 Plussalle odotetun ”muotokuva” -tilan iPhonen kameraan, jolla voi helposti ottaa niin sanottuja ”bokeh” -efektikuvia. iOS10.1 julkaisun odotetaan tapahtuvan vielä mahdollisesti lokakuun aikana.

Juha Uotila
33-vuotias mobiliilaitteista ja teknologiasta kiinnostunut helsinkiläinen. Juha on jo pidemmän aikaa kirjoitellut kokemuksiaan laitteista aluksi omiin blogeihinsa, ja tämän jälkeen englantilaiselle MobileTechTalk -sivustolle. Muutaman vuoden jälkeen oli kuitenkin aika palata omille juurille, ja jatkossa Juhan kirjoitukset löytyvät täältä SuomiMobiilista. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple