JollaSailfish OSYleinen

Jolla julkaisi Sailfish OS 2.1.0.9 Iijoki -päivityksen omille laitteilleen

Jolla C & Sailfish OS 2.0

Jolla on julkaissut tämän vuoden ensimmäisen päivityksen yhtiön omalle Sailfish OS -käyttöjärjestelmälle. Päivitys kantaa nimeä Iijoki ja sen versionumero on 2.1.0.9. Päivitys on nyt saatavilla halukkaille ennakkotestaajille.

Päivitys on suuri, vaikka se ei näy ulospäin käyttäjille juurikaan, sillä Sailfish OS:n arkkitehtuuri on saanut suurimmat muutokset. Jolla kertoo aloittaneensa työstämään tukea 64-bittiselle ARM -arkkitehtuurille. Uutuuspäivityksessä on myös piilotettuna Bluez5 -Bluetooth-ohjelmisto, mutta se ei ole vielä käytössä. Kaikissa laitteissa on edelleen siis käytössä Bluez4 -ohjelmisto, mutta uudempi voidaan ottaa käyttöön kehitystilassa Jolla C ja Intex Aqua Fish -puhelimissa. Alkuperäisestä Jolla-puhelimesta ja Tabletista tukea ei löydy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päivityksen myötä Jolla siirtyy käyttämään myös Qt 5.6 -käyttöliittymää, jonka pitäisi tuoda tuhansia korjauksia ja suorituskyvyn parannuksia, joka tulee näkymään muun muassa Sailfish OS -sovelluksien nopeampana käynnistymisenä.

Sailfish OS 2.1 tuo mukanaan muutoksia myös selaimen leikepöytään, kameran tarkennukseen ja järjestelmän tekstin kokoon, joka voidaan valita nyt kolmesta eri vaihtoehdosta. Jolla on parantanut myös sormenjälkilukijan käyttöliittymää. Tällä hetkellä kyseinen ominaisuus on käytössä vain Turing Phonessa.

Jolla kertoo, että 27.3.2017 on tapahtumassa muutos, joka poistaa käyttöjärjestelmän yhden perusominaisuuksista ja se on Facebook -integraatio. Tämän jälkeen Sailfish OS ei tule saamaan Facebook-ilmoituksia. Muutos johtuu Facebookin toiminnasta, sillä he poistavat käytöstä rajapinnan, jota Sailfish OS hyödyntää. Jollan mukaan Facebookin Android-sovelluksen pitäisi kuitenkin toimia melko hyvin.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Jolla