ArvostelutKameratSamsungSuomiMobiiliYleinen

Kamera-arvostelussa lippulaivapuhelin Samsung Galaxy S8 (kuvia)

Kuvattu Samsung Galaxy S8 -puhelimella Norjassa (kuva on otettu RAW-kuvana ja muokattu Lightroomissa)

Kesäkuussa vuonna 2000 Samsung julkaisi ensimmäisen kameralla varustetun puhelimensa. Kennon tarkkuus oli vaivaiset 0,35 megapikseliä. Tästä lähtien puhelimien kameroita on aina pyritty jatkuvasti parantamaan ja lähes 17 vuotta myöhemmin Samsung julkaisi markkinoille tuoreimman Galaxy S8 -lippulaivapuhelimen, joka pitää sisällänsä markkinoiden yhden laadukkaimmista älypuhelinkameroista. Galaxy S8:n kamerassa tarkkuus on nostettu 12 megapikseliin, joka on huima hyppäys tarkempaan verrattuna vuoden 2000 ensimmäiseen kamerapuhelimeen. Galaxy S8:n kamera on pääasiassa sama kuin viime vuoden Galaxy S7 -mallin, mutta joitakin muutoksia on tehty muun muassa ohjelmistoon.

Samsung ei ole laittanut puhelimeen muiden valmistajien lippulaivapuhelimista tuttua kaksoiskameraa, vaan tyytyy edelleen yhteen 12 megapikselin sensoriin, joka riittää hyvin nykypäivänä eri käyttötarkoituksiin. Yksinkertaisuudessa ja nopeudessa Samsung vie voiton älypuhelinkameroissa, mutta puhelimella ei voi kuvata kovinkaan kaukaisia pieniä kohteita. Samsung Galaxy S8:n vakiokamerasovelluksessa on mahdollisuus digitaaliseen zoomiin, mutta optiseen zoomaukseen verrattuna ongelmaksi muodostuu kuvanlaadun heikkeneminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kameramoduuli

Puhelimesta löytyvän sensorin koko on vain 1/2.5 tuumaa, joka on huippuluokkaa älypuhelinkameroissa, mutta järjestelmäkameroihin verrattuna paljon vähemmän. Esimerkiksi Sonyn A7r2 pitää sisällään 35 kertaa isomman täyskennoisen sensorin. Kameramaailmassa älypuhelimien kamerat ovat todella pieniä. Sensorin pieni koko hankaloittaa kuvien taustan saamista sumeaksi, eli bokeh-efektin saaminen kameralla on haastavaa. Galaxy S8:n linssin aukko on huikeat f1.7, joka on suurimpia puhelimissa tällä hetkellä. Tämä edesauttaa Galaxy S8:lla yökuvausta sekä tekee paremman taustasumennuksen.

Sensorin pikselikoko on 1.22µm (mikrometriä). Pikselikoko määrää kuinka paljon valoa kamera saa kerättyä. Linssin muodon vuoksi kamera näkee 77 asteisen alueen, joka on kameran objektiivina 26mm. Myöhemmin tässä kamera-arvostelussa tarkastellaan Galaxy S8:n kameran ja Sonyn a6000:n peilittömän järjestelmäkameran kuvia vierekkäin. Sonyn a6000 -kamera ei ole enää markkinoiden terävintä kärkeä mutta hintaluokaltaan se sopii hyvin älypuhelimen kumppaniksi.

Automaattitarkennus

Samsung Galaxy S8:n kamerassa on Dual Pixel -automaattitarkennus, joka toimii erittäin hyvin ja nopeasti. Hämärässä kamera miettii tarkennusta hetken, mutta jokaisella kerralla olen saanut käyttökelpoisen kuvan puhelimella. Seurantatarkennus on hauska lisäys, mutta laajakuvalinssillä pitää kohteen olla hyvin lähellä. Videossa tarkennus voidaan säätää lennosta ja tarkennus karkasi harvoin vaikka kohde oli keskellä kuvaa. Tarkempi manuaalitarkennus onnistuu Pro-kuvaustilassa. Tarkennusalueen pystyy muuttamaan ja kamera seuraa esimerkiksi vain kuvan keskikohtaa.

Videokuvaus

Puhelin kykenee kuvaamaan maksimissaan 4K UHD (2160p) -tasoista videokuvaa 30 fps:n kuvataajuudella. Full HD -videota Galaxy S8:lla voidaan kuvata taasen 60 fps:n kuvataajuudella. Puhelimella voidaan taltioida myös hidastusvideota 240 fps:n kuvataajuudella korkeintaan 720p-tarkkuudella. Kuvasin muutaman pätkän videota Galaxy S8 -puhelimella ja laatu oli puhelimen näytöltä tarkasteltuna loistavaa. Videokuvien värit olivat todella kirkkaat ja näyttivät kauniilta Galaxy S8:n AMOLED-näytöltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4K-videossa riittää hyvin tarkkuutta ja kahdella sormella zoomaaminen videon kuvaamisen aikana oli mukava lisäys. Optinen kuvanvakain piti kuvan erittäin tasaisena. Dynaaminen alue ei ole samaa tasoa kuin huippuvideokameroissa, mutta sopivassa valossa kuvan (varjo-/valo-) alueet eivät klippaa. Tarkoitan tällä sitä, että kuvatessa kohti aurinkoa etuala saattaa olla todella tumma ja sensori ei pysty taltioimaan niin suuria valomuutoksia.

Ohjelmisto

Samsungin oma vakiokamerasovellus on yksinkertainen ja varustettu hyvillä ja monipuolisilla ominaisuuksilla. Kuvaustiloja on yhteensä yhdeksän kappaletta, mutta niitä voi kuitenkin ladata lisää Samsungin omasta Galaxy Apps -sovelluskaupasta. Sovellus aukeaa ripeästi ja virtanappulaa painalla kaksi kertaa voidaan avata kamera näytön ollessa suljettuna. Etukameraan voidaan vaihtaa vain näyttöä pyyhkäisemällä. Asetuksia löytyy paljon ja muokattavaa on reilusti.

HDR-kuvaajille hyvä muutos olisi, että puhelin kykenisi jatkuvaan eri valotusten kuvaamiseen. Eli kamera ei muokkaisi HDR-kuvaa itse vaan tallentaisi kolme samaa kuvaa eri valotuksilla. Tämän pystyy myös itsekin tekemään manuaalisesti, mutta se vie hieman enemmän aikaa ja kuvan sommittelu voi muuttua, joka tarkoittaa vähemmän käytettävää resoluutiota muokatessa. Itse käytin todella paljon Pro-tilaa, koska se antaa käyttäjälle ohjat ja olen tottunut manuaaliasetuksiin kameramaailmasta. Auto-asetus on paras, jos haluaa nopeasti kuvan käytettäväksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  • Auto: Kuvat otetaan automaattiasetuksilla, mutta tarkennuksen voi itse valita
  • Pro: RAW-kuvaustila ja manuaalisäädöt (aseta valotus, suljinaika, värisävy ja ISO-herkkyys manuaalisesti)
  • Panoraama: Puhelimella voidaan ottaa vaaka- tai pystysuuntaisia panoraamakuvia ottamalla sarja kuvia
  • Valikoiva tarkennus: Kamera pyrkii tekemään bokeh-taustasumennuksen digitaalisesti ja tarkennuksen voi vaihtaa kuvan ottamisen jälkeen
  • Hidastus: Hidastettua videokuvaa suurella kuvanopeudella
  • Hyperlapse: Nopeutettu video
  • Ruoka: Ruokakuvaustila, jossa puhelin korostaa ruokien eloisia värejä.
  • Virtuaalinen kuva: Luodaan 360 asteinen kuva jostakin kohteesta. Kuvataan paikallaan olevaa kohdetta joka kulmasta 360 astetta.

Tarkkuus ja värit

RAW-kuvaus on must have -ominaisuus minulle kameraa tai puhelinta hankkiessani. RAW-kuvan avulla saadaan paljon enemmän tietoa irti kuvasta kuin normaalista JPG-kuvasta. JPG-kuvat näyttävät ihan hyviltä normaaliin käyttöön, mutta Pro-kuvaustilalla saadaan kaikki irti pienestä puhelimen sensorista ja laatu on loistavaa. Kuvan muokkausprosessi on Galaxy S8:n RAW-kuvien kohdalla yhtä simppeli kuin muiden isommilla kameroilla otettujen RAW-kuvien kanssa. RAW-kuvauksen avulla voidaan pelastaa hieman yli- tai alivalottunut kuva, eikä väritkään ole kiveen hakatut niin kuin JPG-kuvissa.

JPG-kuvia pystyy myös muokkaamaan, mutta ne sisältävät vähemmän tietoa jolloin laatu kärsii, kun tehdään suurempia muutoksia. Ainoa miinus, joka tulee vastaan RAW-kuvauksessa on suuri tiedostokoko ja pakollinen muokkaus. Galaxy S8 kuvaa raakakuvaa DNG-formaatissa. Tällainen tiedosto saattaa näyttää todella harmaalta ja tummalta. Harmaa sävy usein auttaa siinä, että jälkimuokatessa saadaan mahdollisimman paljon irti kamerasta. Kaikki ohjelmat eivät edes avaa DNG-tiedostoja, koska se on väliaikainen formaatti kameramaailmassa. Kuva muokataan puhelimessa Snapseed-ohjelmassa tai tietokoneella kuvanmuokkausohjelmassa ja tallennetaan haluttuun muotoon, jolloin tehdyt muokkaukset tulevat voimaan kuvassa ja tiedostokoko pienenee normaaliin sarjaan.

Samsung Galaxy S8:n kameralla otettujen kuvien värit ovat todella luontaiset ja kirkkaat Auto-asetuksilla. Se on täysin makukysymys tykkääkö värikkäistä vai haaleista kuvista. Galaxy S8 muokkaa ehkä hieman liikaa HDR:llä otettuja kuvia, mutta yleisesti HDR-kuvat ovat onnistuneet hyvin ja jälki on luonnollista.

Galaxy S8 vastaan Sony a6000 peilitön järjestelmäkamera

On ehkä hieman epäreilua pistää puhelin ja kamera vastakkain. Alla olevissa kuvissa huomaamme, kuinka pitkälle puhelimen kamera on tullut vuosien saatossa. Suurin ero kuvissa on kuvien ”zoomaus”. Puhelinkuvauksessa on todella rajoitettu kuvaustyyli ja kaukana olevia kohteita ei pysty kuvaamaan. Sonyn kameraan on mahdollisuus vaihtaa objektiiveja ja näin saadaan erilaisia kuvia lähellä sekä kaukana olevista kohteista. Myös tuntuma kameraan on erilainen. Galaxy S8:n muotoilu ei ole yhtä hyvä kuvaukseen kuin kunnon kameragrippi.

Samsung Galaxy S8 kuvat:

Sony a6000 kuvat:

Yhteenveto

Samsung Galaxy S8:n kamera on omalla tavallaan loistava ja tekee hyvää jälkeä niillä osa-alueilla mihin se on suunniteltu. Puhelimella pystyy napsimaan tarkkoja, värikkäitä kuvia ja heikossa valossa puhelimella saa yllättävän hyvää jälkeä puhelinkameraksi.

Minulla on ollut kuvauskäytössä myös OnePlus 5, jossa kaksoiskamerajärjestelmä tuo todella paljon enemmän mahdollisuuksia kuvaukseen ja bokeh-tila toimii paremmin. Galaxy S8:n vahvuutena on verrattuna OnePlus 5 -puhelimeen se, että OnePlussan kamerasovellus ei ole yhtä ripeä kuin Samsungin. Molempien puhelimien kamerat ovat loistavia ja tuottavat hyvää jälkeä, mutta jälleen tässä kohtaa törmäämme makukysymykseen. Sonyn puhelimissa on sama tarina kuin Samsungin kamerassa. Yksi laajalinssi ei anna kauheasti vapautta kuvauksessa, vaan rajoittaa kuvauksen maisemakuviin tai hyvin lähellä oleviin kohteisiin.

Tulemme tutustumaan myöhemmin vielä myös OnePlus 5:n ja Xperia XZ Premiumin kameroihin, joista julkaistaan erilliset kamera-arvostelut.

Lopuksi alla on reilusti kuvia Hämeenlinnasta ja muualta Suomesta, Norjasta, Ruotsista sekä Venäjältä, jotka kaikki ovat otettu Samsung Galaxy S8 -puhelimella. Osa kuvista on kuvattu suoraan JPG-muodossa ja osa RAW-muodossa. Jokaiseen kuvaan on tehty pieni muokkaus. Pyrin kuvissa filmityyliin ja tarinalliseen sommitteluun.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut