JollaSailfish OSYleinen

Kommentti: Kannattaako Jolla Tabletin perään jäädä haikailemaan?

IMG_6620Jolla Tablet on ehkä suurelle yleisölle täysin tuntematon laite, mutta suomalaisen Jollan tukijoille laite on ollut hyvin tuttu jo yli vuoden, vaikka suurin osa ei laitetta koskaan päässyt kokeilemaankaan.

Jolla Tablet on ensimmäinen Sailfish OS 2.0 –käyttöjärjestelmään pohjautuva laite, jonka suomalainen Jolla julkaisi jo vuoden 2014 lopussa. Tabletin tarina oli vuoden ajan hyvin värikäs. Jolla lupasi tabletin julkaisun aikaan, että tilaajat tulevat saamaan laitteen vuoden 2015 kesäkuussa, mutta toisin kävi, eikä kaikki tilaajat ole saaneet laitetta vieläkään, eikä tule saamaankaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jollan julkistaessa tabletin monet uskoivat sen olevan hyvä asia ja saavan Jollan ensimmäistä kertaa jaloillensa. Ennen tablettia yhtiön tarina ei ollut niin hyvä, mitä odotettiin. Jollalla oli aiemmin jo Sailfish OS –käyttöjärjestelmää hyödyntävä puhelin, jolle asetettiin suuret odotukset. Jollan tavoitteena oli myydä miljoonia puhelimia, joka vaihtui muutaman kuukauden päästä realistisimpiin satoihin tuhansiin puhelimiin, mutta tosin tätäkään tavoitetta ei saavutettu. Loppujen lopuksi ensimmäistä Jolla puhelinta myytiin vain muutamia kymmeniä tuhansia, joka osoittautui odotuksiin nähden suoranaiseksi flopiksi. Puhelin projekti oli siis täysi pettymys, mutta ensimmäisen laitteen ansiosta yhtiö sai suuren yhteisön.

IMG_6622Monet yhteisön jäsenet jäivät janoamaan yhtiöltä uutta laitetta, enimmäkseen puhelinta. Jolla kertoi vuoden 2014 lopussa Jolla Tabletista, johon yhteisö ihastui suuresti, joka näkyi selvästi tabletin rahoituksessa. Jolla tarvitsi laitteelle rahoitusta 380 000 dollaria, että yhtiö saisi tuotua tabletin markkinoille. Tabletin kohdalla Jolla tavoitteena ei ollut enää myydä laitteita edes 100 000 kappaletta, niin kuin puhelimen kohdalla. Jolla lähti tabletin markkinoille tuomiseen hieman varovaisemmin ja Jolla kertoi tavoitteekseen myydä joukkorahoituskampanjan aikana 2000 tablettia. Tavoite täyttyi hetkessä ja Jolla toi tarjolle useamman erän tabletteja. Laitetta ennakkotilattiin yhteensä 12 000 kappaletta. Jolla sai kerättyä rahoitusta kasaan lähes 2,5 miljoonaa euroa, eli lähes 500 prosenttia enemmän, mitä alkuperäinen tavoite oli.

Vaikka Jolla saikin kerättyä huiman summan rahaa tabletin kehitystä varten, niin siinä epäonnistuttiin. Mihin rahat katosivat, jos reilusti pienempikin summa olisi alun perin riittänyt? Jollan mukaan lähes puolet rahoista käytettiin Sailfish OS –käyttöjärjestelmän kehittämiseen ja vain vähän itse tabletin kehittämiseen. Ylimääräisiä kustannuksia koitui Jollan mukaan siitä, että tabletin näyttö piti vaihtaa muutamaan otteeseen, koska vanhat näytöt eivät vastanneet odotuksia laadullisesti.

Vaikka tabletin julkaisun hetkellä yhtiö mainosti laitettaan täysin suomalaisena laitteena ja sisältävän suomalaisen designin. ”Suomessa suunniteltu Jolla Tablet tarjoaa täysin uudenlaisen käyttökokemuksen”, tämä oli Jollan markkinointilause alun perin. Onhan tablettia mukava myydä suomalaisena laitteena, mutta todellisuudessa tämä ei ollut totta. Viime vuonna Jollan tabletille ilmestyi Kiinassa salaperäisiä kaksosia, jotka olivat täysin samanlaisia kuin tämä ”suomalainen” Jolla Tablet. Vaikka kuinka kovasti Jolla kertoi tabletin olevan täysin suomalainen, niin vastaavia tabletteja tulisi saataville myös kiinalaisten merkkien alla. Totuushan tabletin kohdalla on se, että Jolla ei ole suunnitellut laitetta, vaan tabletti on valmistajan eteenpäin lisensoima laite, johon Jolla on saanut valita materiaalit, värit sekä tekniikan valmistajan valikoimasta.

Jolla Tablet-hanke on nyt loppusuoralla, mutta ei niin positiivisessa valossa, mitä monet olisivat halunneet. Jolla on kertonut toimittavansa 661 tablettia, joka on paljon vähemmän kuin mitä laitteita oli tilattu. Tilaajia oli jopa 12 000, joten suurin osa jää ilman tablettia. Jolla kuitenkin lupasi palauttaa kaikkien joukkorahoituskampanjaan osallistuneiden rahat, mutta palautus saattaa kestää vielä pitkään, sillä Jollan taloudellinen tilanne ei ole juurikaan parantunut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaako Jolla Tabletin perään enää haikailla?

IMG_6675Kyllä ja ei. Jolla Tablet olisi ollut varmasti loistava laite, jos se olisi saatu markkinoille alkuperäisessä aikataulussa. Nyt tabletti on jo teknisesti jäljessä. Jos Jolla olisi toimittanut kaikille tabletit vielä näin myöhässäkin, niin asiakkaat olisivat saaneet sitä mitä olivat tilanneetkin. Tabletin hinta pyöri joukkorahoituksen aikana 150-200 euron tuntumassa, eikä summa ollut paha. Monet olisivat varmasti halunneet tablettinsa.

Itse tilasin Jolla Tabletin ”epävirallisia” teitä pitkin, sillä ostin tabletin Kiinassa myyntiin saapuneesta erästä. Tabletti toimi Android-käyttöjärjestelmällä, mutta hetkessä Android oli vaihtunut Sailfish OS 2.0 –käyttöjärjestelmään. Tabletti toimii upeasti pieniä ohjelmistollisia ongelmia lukuun ottamatta. Ulkoisesti tabletti on varsin laadukas, mutta pienet natinat laitteen muovisessa rakenteessa toisinaan häiritsevät.

Lyhyesti listattuna tabletissa on hyvä näyttö, loistava muotoilu, sulava käyttöjärjestelmä, surkea kamera sekä muovinen rakenne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itse ainakin tykästyi Jolla tablettiin ja parin viikon testailujen jälkeen jopa harmittaa, ettei Jolla koskaan onnistunut tuomaan laitetta laajasti saataville. Nyt ainakin Jolla Tabletin omistajat saavat olla tyytyväisiä tabletteihinsa, sillä laitetta on maailmassa vain muutama tuhat. Tabletti on siis keräilyharvinaisuus, jonka takia tabletin perään monet ovat jääneet haikailemaan, mutta muuten laittetta kohtaan ei kannata tuhlata aikaa.

Yrityksenä Jollaan jäi varmasti suuri lovi tabletti fiaskon jälkeen, sillä hankkeen epäonnistuminen heikensi yrityksen mainetta joidenkin silmissä ja siitä toipuminen vie Jollalta oman aikansa.

Itse arvostelu tabletista on jo viime vuonna julkaistu SuomiMobiilin sivuilla ja sen voit lukea täältä.

Onnistuitko saamaan Jolla tabletin käsiisi? Miten suhtaudut Jollaan tablettiprojektin epäonnistuttua? Voit kertoa oman tarinasi alla olevaan kommenttikenttään.

Kuvina Sailfish OS 2.0

Kuvina Jolla Tablet

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Aivan loistava kirjoitus jälleen, kiitoksia!

    Itse olen yksi näistä haikailijoista. En saanut tablettia, mutta sain pari hienoa vuotta.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Jolla