MicrosoftYleinen

Microsoft julkaisi Windows 11 -käyttöjärjestelmän – tarjoaa paljon uutta, kuten uudistetun aloitusvalikon ja tuen Android-sovelluksille

Windows 11

Microsoft on tänään esitellyt ensimmäistä kertaa Windows 11 -käyttöjärjestelmän, joka on seuraaja Windows 10 -versiolle. Microsoft on tehnyt uutuusversiossa selviä muutoksia käyttöliittymään sekä ominaisuuksiin. Mukana on kuitenkin edelleen Windowsin tuttu ilme, mutta aikaisempaa modernimmassa paketissa.

Yksi huomattavimmista uudistuksista on uusittu aloitusvalikko ja aloituspainike, jotka molemmat ovat nyt keskitetysti tehtäväpalkissa. Uudessa aloitusvalikossa ei ole enää aikaisemmista Windows-versioista tuttua live-tiili näkymää, vaan ne on korvattu tutummilla sovelluskuvakkeilla. Sovelluskuvakkeiden ohella aloitusvalikossa on myös nähtävillä tuoreimmat dokumentit sekä valikossa on erillinen hakupalkki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Microsoft on tehnyt käyttöliittymästä myöskin aikaisempaa modernimman ja nyt esimerkiksi sovelluksien kuvakkeet ja ikkunat ovat kulmista pyöristettyjä. Windows 11 tarjoaa myöskin päivitetyt tumman ja vaalean tilan, jotka ovat aikaisempaa viimeistellymmät. Windows 11 tarjoaa myös snap-asettelut, joka mahdollistaa nopean sovelluksien asettelun näytölle.

Windows 11:n keskiössä on myös ollut parannettu suorituskyky. Muun muassa Windows-päivitykset ovat 40 prosenttia pienempiä ja niitä voidaan asentaa taustalla. Microsoft on integroinut myös Teams-palvelun osaksi Windows 11 -käyttöjärjestelmää. Teams löytyy nyt tehtäväpalkista, joten sen avulla voidaan kätevästi keskustella ja soitella ihmisille. Windows Widgets ja kosketuseleet ovat myös isossa roolissa uudessa käyttöjärjestelmässä. Widgetit tarjoaa personoidun näkymän, joka toimii tekoälyn avulla. Sisäänrakennetut widgetit tarjoavat tietoja muun muassa säästä, uutisista sekä kartoista.

Kosketuseleitä on myös parannettu, jotta käyttäminen kosketusnäyttöisillä laitteilla olisi aikaisempaa parempaa. Erillistä tablet-tilaa ei Windows 11 enää tarjoa, vaan käyttöliittymän elementeistä on pyritty tekemään suurempia. Windows 11 tarjoaa myös parannettua kynä- ja äänitukea. Myös pelaaminen on yksi kehittyneistä osa-alueista ja nyt Windows 11 tuo mukanaan paljon uusia ominaisuuksia sen tiimoilta.

Windows 11 pitää sisällään myös päivitetyn sovelluskaupan, mikä on suunniteltu kokonaan uusiksi. Mukaan on saatu myös lukuisia sovelluksia, joita ei ole aikaisemmin kaupasta löytynyt. Windows 11 tukee myös Android-sovelluksia, joten tuttuja sovelluksia, kuten TikTokia tai Instagramia voidaan nyt käyttää suoraan tietokoneelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Windows 11 tulee tarjolle uusille PC-tietokoneille sekä maksuttomana päivityksenä vaatimukset täyttäville Windows 10 -tietokoneille myöhemmin tämän vuoden aikana. Ensi viikolla Microsoft julkaisee Windows 11:n ennakkoversion Windows Insider Programin jäsenille.

Lähde: Microsoft

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Microsoft