HuaweiMicrosoftYleinen

Microsoft sai luvan myydä ohjelmistoja Huaweille – Google ei kommentoinut palveluidensa tilannetta

Microsoft on ilmoittanut, että Yhdysvaltain hallitus on antanut yhtiölle lisenssin, jonka turvin voidaan myydä ohjelmistoja kiinalaiselle Huaweille. Aikaisemmin tällä viikolla Yhdysvallat kertoivat antavansa joillekin yhdysvalatalaisille yrityksille mahdollisuuden aloittaa yhteistyö Huawein kanssa uudestaan erikoislisenssin avulla. Huawei asetettiin Yhdysvaltain kieltolistalle toukokuussa 2019.

”Yhdysvaltain kauppaministeriö hyväksyi 20. marraskuuta Microsoftin lupahakemuksen massamarkkinaohjelmistojen myymiseksi Huaweille. Arvostamme ministeriön toimintaa pyyntöämme kohtaan”, kertoi Microsoftin tiedottaja Reutersille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvallat on kertonut saaneensa noin 300 lisenssihakemusta, joista noin puolet oli keskiviikkoon mennessä käsitelty. Lisenssihakemuksista noin puolet tai neljäsosa oli hyväksytty ja loppuja ei hyväksytty. Toistaiseksi on edelleen epäselvää, mitä tuotteita Huaweille voidaan myydä, mutta Reutersin lähteiden mukaan Yhdysvallat on hyväksynyt myytäväksi joitakin matkapuhelinkomponentteja sekä muita ei elektroniikkakomponentteja. Myöskään Microsoft tai kauppaministeriö eivät olleet kommentoineet lausuntonsa lisäksi, mitä tuotteita oli hyväksytty myytäväksi.

Todennäköisesti Microsoft on saanut luvan myydä Huaweille lisenssejä Windows-käyttöjärjestelmään.

Tällä hetkellä katseet kohdistuvat Googleen, jonka osalta ei toistaiseksi ole saatu mitään tarkkaa tietoa. Kieltolistalle joutumisen takia Huaweilla ei ole ollut pääsyä Google Mobile Services -palveluihin, jotka ovat suosittuja erityisesti Euroopassa myytävissä Android-puhelimissa. Google ei ole kuitenkaan kommentoinut toistaiseksi tilannetta erikoislisenssien suhteen.

Erikoislisenssien myöntäminen on yksi askel Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan lopettamiseksi. Reutersin mukaan lisenssien hyväksyminen on herättänyt närää oppositiossa, jossa kauppaministeriötä on kehotettu keskeyttämään lisenssien myöntäminen, sillä ne saattavat vaarantaa Yhdysvaltain turvallisuuden.

Lähde: Reuters

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei