Yleinen

Mobiililaitteiden yleislaturi toteutuu vuonna 2024 – USB-C pakolliseksi kaikissa puhelimissa ja tableteissa

Applen puhelin ja Lightning-laturi.

Euroopan parlamentin annettua hyväksyntänsä EU:n kuluttajat voivat pian käyttää samaa laturia kaikissa elektroniikkalaitteissaan. Vuoden 2024 loppuun mennessä kaikissa EU:ssa myytävissä matkapuhelimissa, tableteissa ja kameroissa on oltava USB-C-tyyppinen latausportti. Keväästä 2026 alkaen velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita.

Euroopan parlamentti hyväksyi uuden lain tiistaina täysistunnossa äänin 602 puolesta, 13 vastaan ja 8 tyhjää. Päätös on osa EU:n laajempaa pyrkimystä vähentää elektroniikkaromua ja antaa kuluttajille mahdollisuus tehdä kestävämpiä valintoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusien sääntöjen ansiosta kuluttajat eivät enää tarvitse erilaista laturia joka kerta, kun ostavat uuden laitteen. He voivat pian käyttää yhtä ja samaa laturia useiden pienten ja keskisuurien kannettavien elektroniikkalaitteiden kanssa.

Kaikissa uusissa matkapuhelimissa, tableteissa, digitaalikameroissa, kuulokkeissa tai kuulokemikrofoneissa, kädessä pidettävissä videopelikonsoleissa, kannettavissa kaiuttimissa, sähköisissä lukulaitteissa, näppäimistöissä, hiirissä, kannettavissa navigaattoreissa, nappikuulokkeissa ja kannettavissa tietokoneissa, joissa käytetään langallista latausta ja jotka toimivat enintään 100 watin teholla, on valmistajasta riippumatta oltava USB-C-tyyppinen latausportti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikilla nopeaa latausta tukevilla laitteilla tulee olemaan sama latausnopeus, jolloin käyttäjät voivat ladata laitteensa samalla nopeudella millä tahansa yhteensopivalla laturilla.

Myös langaton lataus yleistyy. Nyt hyväksytyssä laissa vaaditaan, että Euroopan komission on varmistettava vuoden 2024 loppuun mennessä uusin säännöin myös langattomien laturien ja laitteiden yhteensopivuus, jotta vältetään kielteiset vaikutukset kuluttajille ja ympäristölle. Samalla päästään eroon niin kutsutusta teknologialoukusta, jossa kuluttaja on riippuvainen yhdestä valmistajasta.

Uusien sääntöjen mukaan kuluttajille tiedotetaan erityismerkinnöillä uusien laitteiden latausominaisuuksista, jotta he voivat helpommin nähdä, ovatko heidän nykyiset laturinsa yhteensopivia. Ostajat voivat myös tehdä tietoon perustuvan valinnan siitä, ostavatko he uuden tuotteen kanssa uuden latauslaitteen vai eivät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uudet velvoitteet lisäävät latureiden uudelleenkäyttöä. Niiden ansiosta kuluttajilta säästyy jopa 250 miljoonaa euroa vuodessa tarpeettomista laturiostoista. Pois heitetyistä ja käyttämättä jääneistä latureista aiheutuu EU:ssa noin 11 000 tonnia elektroniikkaromua vuosittain.

”Yleislaturista tulee vihdoin totta Euroopassa. Näitä sääntöjä on odotettu yli kymmenen vuotta, mutta vihdoin monien eri laturien käyttö jää menneisyyteen. Tämä laki huomioi myös tulevan kehityksen sekä latausinnovaatiot ja hyödyttää niin kuluttajia kuin ympäristöäkin. EU:lla on siis edelleen ideoita, joilla parannetaan miljoonien eurooppalaisten arkea ja kannustetaan muuta maailmaa seuraamaan sen esimerkkiä”, kommentoi esittelijä Alex Agius Saliba (S&D, Malta).

Neuvoston on vielä virallisesti hyväksyttävä teksti ennen kuin se julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Direktiivi astuu voimaan 20 päivän kuluttua julkaisusta. Jäsenmailla on sen jälkeen 12 kuukautta aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään ja määräajan päättymisen jälkeen 12 kuukautta aikaa alkaa soveltaa niitä. Uudet säännöt eivät koske tuotteitta, jotka on saatettu markkinoille ennen soveltamispäivää.

Lähde: Euroopan parlamentin Suomen-toimiston tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen