AndroidHuaweiYleinen

Näin toimii Huawei P9 Plussan Press Touch – lainaa paljon Applelta

IMG_6370Huawei julkaisi huhtikuussa uudet Huawei P9 ja Huawei P9 Plus -puhelimet. Suomessa Huawei P9 saapui myyntiin jo huhtikuun lopussa ja Huawei P9 Plus on tulossa myyntiin kesäkuun lopussa. Molemmat puhelimet ovat huippuluokan laitteita. Huawei P9 Plus edustaa kuitenkin puhletti kokoluokan laitetta 5.5 tuuman näyttönsä ansiosta.

Huawei P9 Plus sisältää muutamia ominaisuuksia, joita normaalista Huawei P9 -mallista ei löydy. Mielenkiintoisin näistä on varmasti Huawein oma Press Touch -ominaisuus, joka on Huawein vastaus Applen 3D Touch -tekniikalle. Siinä missä Apple pystyy hyödyntämään ominaisuuttaan koko iOS -käyttöjärjestelmän laajuudella, niin Huawein Press Touch ei kuitenkaan ole yhtä laajasti saatavilla Android -käyttöjärjestelmällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Press Touch on saatavilla vain Huawein omissa sovelluksissa, mutta kolmannen osapuolen sovelluksista tekniikan tukea ei löydy. Press Touch ei siis ole kauhean laajassa käytössä Huawei P9 Plus -puhelimessa, joka on selvä miinus verrattuna Applen iOS -käyttöjärjestelmän laajuiseen 3D Touch -ominaisuuteen.

IMG_6367

Navigointipainikkeet korvattuna paineentunnistuksella

Huawei on onneksi keksinyt paineen tunnistavalle näytölleen myös uusia tapoja käyttää sitä, joita ei Applen puhelimista löydy. Huawei P9 Plussassa voi hävittää navigointipainikkeet kokonaisuudessaan pois näytöltä, jolloin nämä korvataan erilaisin painalluksin.

p9plus.pikavalikot

Toinen keksiliäs ominaisuus on kaksi pikavalikkoa, jotka eivät ole missään näkyvissä. Puhelimeen saa kaksi pikavalintaa näytön yläkulmiin, joista painamalla saa sovelluksen auki, joka on siihen pikavalikkoon asetettu asetusten kautta. Valikoihin voi valita ihan minkä sovelluksen vain, joka löytyy puhelimesta asennettuna. Ominaisuus helpottaa puhelimen käyttöä ja tekee näin oivan oikopolun itselle tarpeelliseen sovellukseen.

p9plus

Huawei P9 Plus Press Touchin mahdollistama suurennuslasi

Kolmas Press Touchille hyödyllinen ominaisuus on mielestäni kuvien suurennus mahdollisuus helposti ”suurennuslasin” avustuksella. Ominaisuus on kuitenkin varsin rajallisesti käytössä. Ainoa paikka, jossa suurennuslasia voi käyttää on Huawein oma galleria-sovellus. Suurennuslasi on kuitenkin hyödyllinen ja toimivasti toteutettu. Ominaisuus toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan vain painamalla näyttöä hieman kovempaa kuvan ollessa avattuna, jolloin esille tulee suurennuslasi suurennetun kuvan kera. Eri tasoisilla painalluksilla kuvaa voi zoomata joko sisään tai ulospäin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_6357Huawein Press Touch mahdollistaa myös iPhone -malleista tutuksi tulleet sovellusten pikavalinnat, jotka tulee esille painettaessa sovelluskuvaketta aloitusnäytössä hieman normaalia kovempaa. Vaikka en ominaisuudesta kauheasti valittänytkään iPhone 6s -mallien kohdalla, niin eipä se yhtään sen hyödyllisempi ole myöskään Huawein toteuttamana. Ajatuksiani Applen 3D Touchista voi käydä lukemassa iPhone 6s sekä iPhone 6s Plus arvostelusta.

P9Plus.presstoucPaineen tunnistava kosketunäyttö ei kuitenkaan ole löytynyt ensimmäisenä Applen puhelimista, vaikka näin monet Apple-fanit uskovatkin, sillä esimerkiksi samanlaisella tekniikalla varusteltu Huawei Mate S -julkaistiin aiemmin kuin Apple sai tuotua omat iPhone 6s -mallit markkinoille. Valitettavasti kyseinen Mate S -versio ei tullut koskaan Suomessa myyntiin, sillä laitetta oli saatavilla ympäri maailmaa varsin rajallisesti. Paineen tunnistavalla näytöllä varusteltu Mate S oli ennemmin Huawein kuittaus Applen tuleville puhelimille, sillä silloin Huawein oma tekniikka oli vielä varsin keskeneräinen.

Oli kyse sitten Huawein Press Touchista tai Applen 3D Touchista, niin perusidea on täysin sama. Huawei Press Touchin avustuksella on Huawei tuonut Huawei P9 Plus -malliin mielestäni kolme oikeasti hyödyllistä ominaisuutta. Eniten harmittaa Huawein kohdalla se, että ominaisuutta ei löydy kolmannen osapuolen sovelluksista. Apple on kuitenkin onnistunut viemään oman 3D Touchinsa syvemmälle sovelluksiin sekä tuonut sen kehittäjien saataville, joka on iPhonien suuri valttikortti Huaweita vastaan. Oikeastaa Huaweilla ei ole mitään saumoja taistella Applea vastaan paineen tunnistavilla kosketusnäytöillä, niin kauan kuin kyse on Android -käyttöjärjestelmästä. Androidin kohdalla vastaava tekniikka olisi oikeasti hyödyllinen vasta silloin, kun Google tekee siitä koko käyttöjärjestelmää koskevan ominaisuuden. Tässä vaiheessa Huaweille jää vaihtoehdoksi vain lisätä omia ominaisuuksia puhelimiinsa, jotka perustuvat Press Touchiin.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android