HMDNokiaYleinen

Nokia-puhelimet katosivat myynnistä monissa Euroopan maissa – taustalla HMD Globalille asetettu myyntikielto

HMD Globalin toimistusjohtaja Florian Seiche.

Suomalaisen HMD Globalin älypuhelimet ovat kadonneet myynnistä monissa tärkeissä Euroopan maissa. Saksassa HMD Global on joutunut lopettamaan Nokia-älypuhelimien myynnin, sillä suomalaisyritykselle on asetettu myyntikielto. Lisäksi puhelimet ovat kadonneet myynnistä muun muassa Ranskassa ja Sveitsissä.

HMD Global on myynyt globaalisti Nokia-puhelimia Nokia.com-sivuston verkkokaupan kautta, mutta yllättäen puhelimet ovat kadonneet myynnistä. HMD Global tarjoaa kaupassaan enää uusia Nokia G21- ja Nokia G11 -älypuhelimia, mutta muut älypuhelimet valikoimasta ovat kadonneet. Yhtiö ei myy enää esimerkiksi viime vuonna julkaistuja Nokia X-, XR- tai G -sarjojen älypuhelimia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tilanteen taustalla on oikeuden asettama päätös, joka on asettanut HMD Globalille myyntikiellon Saksassa. HMD Globalin saksalaismedioille antaman lausunnon mukaan taustalla on oikeuskiista VoiceAgeEVS LLC:n kanssa. HMD Global kertoo olevansa vastaajana useissa VoiceAgeEVS:n nostamissa kanteissa eri lainkäyttöalueilla. Joulukuussa VoiceAgeEVS haki HMD Globalille jopa myyntikieltoa, ja sai sen voimaan.

Tämän tuloksena HMD Global joutui lopettamaan kaikkien Nokia-älypuhelimien myynnin Saksassa, jotka käyttävät niin sanottua EVS-standardia (Enhanced Voice Service). Kyseessä on äänistandardi, jota käytetään pääasiassa VoLTE:n kanssa soitettaessa puheluita LTE-mobiiliverkon kautta. Tähän standardiin HMD Globalilla ei ole lisenssiä, joka on johtanut oikeuskiistaan.

HMD Globalin antaman kommentin mukaan suomalaisyhtiö on eri mieltä päätöksestä, ja HMD Global on tehnyt asiasta valituksen.

”HMD on vastaajana useissa VoiceAgeEVS LLC (”VAEVS”) -nimisen yrityksen nostamissa oikeudenkäynneissä eri lainkäyttöalueilla, mukaan lukien Saksassa. Olemme pettyneitä päätökseen VoiceAge-täytäntöönpanomenettelyssä Saksassa joulukuussa ja olemme tehneet valituksen. Tällä välin olemme varmistaneet, että mikään Saksassa tarjotuista ja jaetuista laitteista ei tue EVS:ää”, kommentoi HMD Global tilannetta Saksassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

VoiceAgeEVS on haastanut oikeuteen useita puhelinvalmistajia, joita ovat HMD Globalin ohella myös Apple, TCL ja Lenovo. Muut valmistajat ovat tietojen mukaan sopineet asian oikeuden ulkopuolella, mutta HMD Global on nähtävästi päättänyt taistella riidan oikeudessa.

Lähde: Computerbild.de (saksaksi)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Ja tuska on valtava kun kiinan krääsää joutuu boikottiin, miksi, siinä siinä sitä onkin miettimistä?

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD