NokiaOPPOYleinen

Nokialle tärkeä voitto oikeustaistelussa Oppoa vastaan nyt myös Aasiassa – Oppo määrättiin maksamaan vakuusmaksu Nokialle

Nokian uusi logo

Lehtiraporttien mukaan Nokia on voittanut oikeustaistelun Oppoa vastaa, jossa suomalaisyritys syytti kiinalaisvalmistajaa patenttiloukkauksesta Intiassa. Delhin korkein oikeus on määrännyt Oppon maksamaan Nokialle vakuusmaksun Intiassa myydyistä puhelimista edeltävän lisenssisopimuksen mukaisesti.

Vaikka summa on salainen, se vastaa 23 prosenttia vuoden 2018 lisenssisopimuksen mukaisesta maksusta. Tämä johtuu siitä, että Oppon Intian osuus vastaa noin 23 prosenttia sen maailmanlaajuisista myynneistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oppo on hakenut kiinalaiselta tuomioistuimelta FRAND-hinnan määrittämistä Nokian Standard Essential Patent -portfoliolle. Delhin korkean oikeuden mukaan Oppo on entinen lisenssinhaltija, ja yhtiö on myöntänyt puhelimiensa käyttävän Nokian patentteja. Oikeuden mukaan kiinalaiselta tuomioistuimelta FRAND-hinnan määrittämisen hakeminen on ristiriidassa tosiasioiden sekä vakiintuneiden oikeusperiaatteiden kanssa.

Nokia on pyytänyt määräystä Oppolle tallettaa väliaikainen vakuus joko uusimmasta vastatarjouksesta Nokian Standard Essential Patent -portfolion maailmanlaajuisesta lisenssistä tai määrästä, joka vastaa 2018 sopimuksen mukaista rojaltia suhteessa Oppon Intiassa myytyjen laitteiden määrään suhteessa maailmanlaajuisesti myytyjen laitteiden määrään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokian mukaan Oppo olisi maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja ohittaen Applen. Oppon Intian myynnit sanotaan edustavat noin 23 prosenttia sen maailmanlaajuisista myynneistä.

Nokia kertoi oikeudelle, että Oppo sai lisenssin Nokian Standard Essential Patent -patenttien käyttöön vuonna 2018 kolmen vuoden ajaksi, ja päättymispäivä oli 30. kesäkuuta 2021. Kyseinen sopimus oli ristilisenssisopimus, joka kattoi molempien osapuolten patentteja.

Nokian mukaan vuoden 2018 sopimus ei sisältänyt 5G-standardien patentteja. Tämän ottaen huomioon uusi lisenssimaksu olisi merkittävästi korkeampi, sillä 52 prosenttia Oppon Intian myynneistä ja 64 prosenttia sen maailmanlaajuisista myynneistä koostuu 5G-laitteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia on kertonut oikeudelle, että heinäkuun 2021 ja joulukuun 2022 välisenä aikana Oppo on myynyt noin 77 miljoonaa laitetta Intiassa maksamatta senttiäkään rojaltia Nokialle. Nokia on yrittänyt keskustella Oppon kanssa uudesta sopimuksesta, mutta Oppo on kieltäytynyt allekirjoittamasta uutta lisenssisopimusta.

Oppon kerrotaan sanoneen, että pankkitakaukset on annettu Oppon vastatarjouksissa, jotka sisältävät pidättymislausekkeen koskien Non-Standard Essential -pantentteja. Oppon näkemyksen mukaan pankkitakauksien pitäisi olla riittävä vakuutus, mutta oikeus on Intiassa hylännyt Oppon väitteen.

”Oikeus katsoo, että Oppon FRAND-tapaus Kiinassa on ensisilmäyksellä myöntö siitä, että Nokia omistaa Standard Essential Patent -patentit, ja että Oppon on välttämättä lisensioitava ne FRAND-rojaltimaksua vastaan”, kerrotaan Delhin korkeimman oikeuden tuomareiden sanoneen.

Oikeus on katsonut, että pankkitakaus olisi mahdollista lunastaa vasta, kun FRAND-sopimus on saatu päätökseen, joten maksuvelvoitetta ei ole täytetty toistaiseksi tekemättömän sopimuksen takia.

Oppolla ja Nokialla on ollut vastaava oikeustaistelu myös Saksassa, jossa myöskään pankkitakausta ei hyväksytty. Vaikka saksalaiset tuomioistuimet eivät nimenomaisesti arvioineet pankkitakauksen riittävyyttä, niin Delhin korkeimman oikeuden mukaan Saksassa tehdyt päätökset kertovat takauksien olleen riittämättömiä. Vaikka Oppo oli antanut pankkitakauksen myös Saksassa, niin tuomioistuin totesi Oppon olleen haluton lisenssinhaltija, jonka myötä laitteiden myynti kiellettiin maassa.

Lähde: Economictimes.indiatimes.com (maksumuurin takana)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Nokia