Yleinen

Nyt se on virallista: EU pakottaa USB-C-liittimen myös Applen tuleviin iPhone-puhelimiin

Applen puhelin ja Lightning-laturi.

EU on ajanut jo pidemmän ajan hanketta, jossa kaikissa Euroopassa myytävissä laitteissa olisi yhteinen yleislaturi, jotta pystyttäisiin vähentämään elektroniikkaromun määrää. Nyt asialle on saatu päätös, sillä EU-parlamentin ja neuvoston neuvottelutuloksen myötä EU:ssa syksyn 2024 jälkeen myytävät matkapuhelimet, tabletit ja kamerat on voitava ladata USB-C-latureilla.

”Yleislaturista tulee nyt totta Euroopassa. Kuluttajat ovat jo pitkään turhautuneet uusiin latureihin, joita kertyy koteihin. Jatkossa he voivat ladata samalla laturilla kaikkia kannettavia laitteita: kännyköitä, tabletteja, digitaalikameroita, käsikonsoleita ja kaiuttimia, sekä myös kannettavia tietokoneita, e-lukulaitteita, kuulokkeita, näppäimistöjä, hiiriä, ja kannettavia navigaattoreja. Samalla varaudumme langattomiin latausratkaisuihin ja parannamme kuluttajalle annettavia tietoja”, kommentoi Euroopan parlamentin jäsen Alex Agius Saliba.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alustava sopu radiolaitedirektiivin uudistuksesta tarkoittaa, että tiettyjä elektroniikkalaitteita ladataan jatkossa samalla laturilla. Uudistus on osa EU:n pyrkimystä parantaa tuotteiden, erityisesti elektroniikan, ympäristöystävällisyyttä, vähentää elektroniikkaromua ja helpottaa kuluttajien elämää.

Common mobile charger

Uusilla säännöillä on tarkoitus varmistaa, ettei kuluttaja enää tarvitse uutta laturia ja johtoa aina ostaessaan uuden laitteen, ja että samalla laturilla voi ladata kaikkia pieniä ja keskisuuria laitteita. Kaikkien valmistajien matkapuhelimissa, tableteissa, lukulaitteissa, digikameroissa, kuulokkeissa, käsikonsoleissa ja pienkaiuttimissa olisi siis oltava USB-C-portti, jos niitä ladataan latausjohdolla. Kannettavien tietokoneiden tulee olla uusien sääntöjen mukaisia 40 kuukauden eli reilun kolmen vuoden päästä sääntöjen voimaan astumisesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla pikalataamisen nopeus harmonisoitaisiin laitteille, jotka tukevat sitä, jotta lataaminen on yhtä nopeaa kaikilla yhteensopivilla laitteilla.

Lisäksi päätöksen mukaan kuluttajille pitää selvästi kertoa uusien tuotteiden latausvaihtoehdoista, jotta he näkevät, onko heillä jo oleva laturi yhteensopiva. Kuluttajat voivat myös valita uutta elektronista laitetta ostaessa, ostavatko he sen laturin kanssa tai ilman sitä.

Myös langaton lataaminen yleistyy, ja Euroopan komissio saa oikeuden säätää langattomien lataamisratkaisujen yhteensopivuudesta delegoiduilla asetuksilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

USB-C-liittimen käyttäminen on yleistynyt erityisesti Android-puhelimissa ja monissa muissa laitteissa viime vuosina, mutta erityisesti Apple on tyytynyt käyttämään omaa Lightning-liitintä. Uuden säädöksen takia Apple joutuu myös vaihtamaan latausliittimen, jos haluavat myydä laitteitaan Euroopassa. Jo aikaisemmin Apple on vastustanut ehdotusta ja kertonut tiukan sääntelyn tukahduttavan innovoinnin. Applen mukaan ehdotus vahingoittaa kuluttajia Euroopassa ja muualla maailmassa.

Parlamentin ja neuvoston on vielä virallisesti hyväksyttävä trilogisovun sisältö kesätauon jälkeen. Tämän jälkeen direktiivi julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Direktiivi astuu voimaan 20 päivän kuluttua tästä, ja sitä sovelletaan 24 kuukauden kuluttua voimaan tulosta. Sääntöjä ei sovelleta laitteisiin, jotka on asetettu markkinoille tätä ennen.

Lähde: Euroopan parlamentin Suomen-toimiston tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen