AppleYleinen

”Vahingoittaa kuluttajia Euroopassa” – Apple ei tykännyt EU:n suunnitelmasta pakottaa USB-C-liitin kaikkiin laitteisiin

Euroopan komissio kertoi tänään ehdotuksesta, jonka tavoitteena on pakottaa USB-C-liittimien käyttäminen kaikissa laitteissa. Ehdotuksen tavoitteena on vähentää elektroniikkalaitteiden latureista syntyvän elektroniikka- ja sähkölaiteromun määrää sekä helpottaa kuluttajien ymmärrystä latureista.

Nykyisin jo monet valmistajat käyttävät laitteissaan USB-C-liitäntä, mutta esimerkiksi Apple käyttää edelleenkin iPhone-puhelimissa omaan standardiinsa perustuvaa Lightning-liitäntää. Euroopan komission mukaan puhelimien latausratkaisujen määrää on saatu vähennettyä vapaaehtoisuuteen perustuvalla lähestymistavalla 30:stä vain kolmeen viimeisen vuosikymmenen aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Komission mukaan ehdotusta ei ole kohdistettu vain Applea varten. Komissio on alkanut toimiin siksi, koska yritykset eivät ole kyenneet sopimaan yhteisestä ratkaisusta vuosikymmeniä kestäneistä neuvotteluista huolimatta. Apple on tilanteessa suurin kärsijä käyttäessään omaa standardiaan, eikä yhdysvaltainen yritys ole ollut luonnollisestikaan yhtään innoissaan USB-C-liittimen pakottamisesta.

Apple on vastustanut ehdotusta ja kertoo tiukan sääntelyn tukahduttavan innovoinnin. Applen mukaan ehdotus vahingoittaa kuluttajia Euroopassa ja muualla maailmassa. Apple on myös ilmaissut huolensa 24 kuukauden siirtymäkaudesta, jonka jälkeen yrityksien on noudatettava lainsäädäntöä sen hyväksymisen jälkeen.

”Olemme huolissamme siitä, että tiukka sääntely, joka velvoittaa vain yhdentyyppisen liittimen käytön, tukahduttaa innovoinnin eikä kannusta sitä, mikä puolestaan vahingoittaa kuluttajia Euroopassa ja ympäri maailmaa”, kertoi Apple.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Komission johtaja Thierry Breton on vastannut Applen huoleen. Hänen mukaansa kyseessä ei ole innovoinnin tukahduttamista, vaan ehdotus on tehty kuluttajia varten.

Nyt kerrottu ehdotus USB-C-liitännän pakottamisesta kaikkiin elektroniikkalaitteisiin vaatii vielä vihreää valoa EU:n jäsenvaltioilta ja EU:n lainsäätäjiltä. Tämän jälkeen yrityksillä on kaksi vuotta aikaa noudattaa ohjeistusta.

Lähde: Reuters.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Ei vahingoita kuluttajia yhtään millään tavalla, jos kuluttaja on täysjärkinen.

  2. ”Tukahduttaa innovoinnin” tarkoittaa luultavasti sitä, että jos kaikki valmistajat pakotetaan käyttämään usb-c -liitintä, niin miten kehittää uusia parempia vaihtoehtoja. Mac käyttää virtajohtona usb-c -kaapelia. Kuinka moni pc käyttää sitä, vai onko pc puolella vieläkin käytössä 10 erilaista laturia? IPad käytää usb-c:tä myös. Saisi tulla sama myös iPhoneen. Lighting on kylläkin helpompi puhdistaa, koska siinä ei ole reikää, johon epäpuhtaudet menevät sisään.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple