Yleinen

Nyt vähenevät huijauspuhelut Suomessa – Operaattoreita velvoittava määräys voimaan tänään

Kuva: Telia

Traficomin tänään 2. lokakuuta voimaan tuleva määräys velvoittaa suomalaisoperaattoreita estämään huijauspuheluita. Jatkossa suomalaisia matkapuhelinnumeroita ei voida enää käyttää hyväksi ulkomailta tulevissa puheluhuijauksissa.

Maanlaajuinen huijauspuheluesto on kehitetty yhteistyössä viranomaisten ja operaattorien kanssa, ja sen tekninen ratkaisu nojaa vahvasti Elisan kesällä 2021 kehittämään suojaukseen. Aikaisemmin operaattorit ovat voineet estää omia numeroita esittävät huijaukset, mutta nyt määräys velvoittaa estämään myös muiden operaattoreiden numeroiden kautta tulevia huijaussoittoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkomailta saapuvien huijauspuheluiden aiheuttama haitta noteerattiin Elisalla kaksi vuotta sitten.

”Alkuvuodesta 2021 aloimme tarkastella huijauspuheluiden osuutta Elisan verkossa. Näky oli alkuun lohduton: jopa yli 80 % ulkomailta tulleesta puheluliikenteestä oli suomalaista puhelinnumeroa kopioivia huijauspuheluita”, Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä taustoittaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun ongelman laajuus ymmärrettiin, Elisa lähti viipymättä kehittämään tilanteeseen ratkaisua. Saman vuoden heinäkuussa estoratkaisu otettiin käyttöön Elisan verkossa.

”Tiedostimme, että vaikka emme pysty kerralla ratkaisemaan ongelmaa koko Suomen osalta, voimme silti tehdä jotain tilanteen parantamiseksi. Heinäkuussa 2021 aloimme estää ulkomailta saapuvia huijauspuheluita, jotka kopioivat laittomasti Elisan matkapuhelinnumeroa. Huijausten määrä alkoi laskea välittömästi, ja helmikuussa 2023 huijauspuheluiden osuus ulkomailta saapuvista puheluista oli Elisalla enää kolme prosenttia”, Mäkelä havainnollistaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huijauspuheluiden estäminen on jo hankaloittanut rikollisten elämää. KRP:n mukaan huijareiden saavuttama rikoshyöty tippui vuosien 2021 ja 2023 välillä noin 7 miljoonasta eurosta alle 3000 euroon.

”Toimialan ja viranomaisten hyvällä yhteistyöllä on saatu aikaan ratkaisu, joka auttaa merkittävästi näiden huijausten torjumisessa. Vaikka huijari ei saisikaan urkittua luottamuksellisia tietoja, ovat huijauspuheluiden tulva ja huijausyrityksiin käytettyihin numeroihin tulleet tiedustelut ja takaisinsoitot olleet kiusallinen riesa tuhansille suomalaisille. Kaikkia huijausyrityksiä tämäkään uudistus ei estä, mutta ainakin suomalaisten numeroiden hyväksikäyttö ja turhien takaisinsoittojen vähentyminen on varmasti tervetullutta suomalaisille”, arvioi Telian riskienhallintapäällikkö Antti Turunen.

Lähde: Elisa, Telia

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen