OnePlusYleinen

OnePlus kertoi OxygenOS:n tulevaisuudesta: OxygenOS 13.1 tulossa alkuvuodesta, OxygenOS 14 jo kehitysvaiheessa

CCS Insightin analyytikko Ben Wood, OxygenOS:n ja ColorOS:n ohjelmistotiimin johtaja Gary Chen, OneLabin johtaja Crayon Hsieh sekä OnePlussan Euroopan strategiajohtaja Tuomas Lampén.

OnePlus järjesti tällä viikolla Lontoossa medioille tilaisuuden, jossa kerrottiin OxygenOS-käyttöliittymän tulevaisuudesta sekä yhtiön suunnitelmista ohjelmistokokemuksen parantamiseksi. Tilaisuudessa puhumassa olivat OnePlussan ja Oppon yhdistetystä ohjelmistotiimistä vastaava johtaja Gary Chen sekä OneLabin johtaja Crayon Hsieh.

Tilaisuudessa keskityttiin OxygenOS 13 -käyttöliittymän uutuusominaisuuksiin, mutta OnePlus kertoi myös käyttöliittymän tulevaisuudesta. OxygenOS 13 on Android 13 -versioon pohjautuva ohjelmisto, jonka jakelu on aloitettu jo laajasti OnePlus 10 Pro -puhelimelle. OnePlussan mukaan samainen päivitys tullaan laittamaan jakoon myös OnePlus 10T -puhelimelle ennen joulua ja laajempi jakelu käynnistyy ensi vuoden alkupuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OxygenOS 13 -käyttöliittymään on saatu kuusi uudistusta, jotka nostettiin tilaisuuden aikana esille. AI System Booster on tekoälyyn pohjautuva ratkaisu, joka nopeuttaa ohjelmiston toimivuutta ja sujuvuutta älykkään muistinhallintajärjestelmän avulla. OnePlus kertoi esimerkiksi käyttöliittymän sujuvuuden parantuneen 20 prosentilla, sovellusten asennusnopeuden 20 prosentilla ja sovellusten käynnistysnopeuden 10 prosentilla.

Yksi visuaalinen ominaisuus on Homeland Always on Display, johon on otettu hieman erilainen lähestymistapa. Kyseessä on dynaaminen Always on Display -toiminto, jonka avulla pyritään antamaan käyttäjille monipuolisemmat tavat kustomoida oma puhelin. Always on Display näyttää myös kuvia, jotka muuttuvat päivän lämpötilan tai kellonajan mukaan. Ominaisuus osaa myös algoritmien avulla näyttää käyttäjälle ensin tärkeimmät ilmoitukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus kertoi myös uudesta Spotify-integraatiosta Always on Display -toiminnossa. OnePlus on työskennellyt Spotifyn kanssa jo pitkään, ja nyt musiikintoistoa voidaan hallita aikaisempaa helpommin suoraan lukitulta näytöltä. OnePlussan mukaan yhteistyötä Spotifyn kanssa tullaan jatkamaan syvemmän integraation toteuttamiseksi.

OxygenOS 13 -käyttöliittymän suunnittelun keskiössä on ollut Aquamorphic-filosofia, jolla pyritään hakemaan käyttöliittymään eloisampaa ja neutraalisempaa kokemusta. Käyttöliittymä tarjoaa aikaisempaa selkeämmät alueet painikkeiden toimintaa ajatellen, joka tekee käytöstä intuitiivisempaa.

Tilaisuuden aikana OnePlus kertoi OxygenOS 13 -version tukevan myös Googlen kanssa kehitettyä Spatial Audio -ratkaisua. Yhteistyötä on tehty myös Dolby Atmosin kanssa. Spatial Audio tukee OnePlus-puhelimissa kaksois- ja monikanavaista sisältöä. Toistaiseksi OnePlussalla itsellä ei ole Spatial Audiota tukevia äänituotteita, mutta tilaisuuden aikana Gary Chen vihjasi tulossa olevan uutuuksia myös tämän asian tiimoilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus on panostanut myös tietoturvaan uudessa OxygenOS 13 -käyttöliittymässä. Yhtenä esimerkkinä otettiin muun muassa automaattinen pikselöintitoiminto Facebook Messengerin ja WhatsAppin kanssa. Kuvakaappauksessa puhelin osaa automaattisesti sumentaa yksittäisiä tietoja, joita ei ole tarkoitettu jaettavaksi.

Tilaisuuden aikana puhuttiin myös OnePlussan ekosysteemistä sekä brändin ymmärryksestä puhtaasta Androidista. Ekosysteemin osalta OnePlussan tavoitteena on tarjota sama ohjelmistokokemus useiden tuotteiden välillä, kuten puhelimissa, kelloissa ja televisioissa.

OxygenOS tunnettiin alun perin lähes puhtaasta Android-kokemuksesta, mutta nykyisin se ei sitä enää ole. OnePlussan mukaan nykyiseen OxygenOS-kokemukseen on vaikuttanut käyttäjätutkimukset siitä, mitä kuluttajat haluavat. OxygenOS:n kuitenkin luvataan tarjoavan lähes kaikki puhtaan Androidin ominaisuudet, mutta mukana on myös paljon muita toiminnallisuuksia, joiden kerrotaan parantavan kokemusta.

OxygenOS 13.1 ja OxygenOS 14 ovat tulossa

Uusia OxygenOS-versioita on tulossa.

OxygenOS-käyttöliittymän tulevaisuus on ollut kysymysmerkki OnePlussan siirtyessä kokonaan Oppon alaisuuteen. Aikaisemmin OnePlus on kertonut kehittävänsä Oppon ja OnePlussan laitteille yhtenäisen ohjelmiston ja luopuvan OxygenOS-käyttöliittymästä, mutta lopulta brändi päättikin jatkaa OxygenOS:n kehitystä. OxygenOS on saamassa jatkoa jo ensi vuonna.

OnePlus tulee julkistamaan parannetun OxygenOS 13.1 -version globaalisti ensi vuoden alkupuolella. Ohjelmisto nähdään todennäköisesti ensimmäisenä yhtiön tuoreimmissa puhelimissa alkuvuodesta. OnePlus kertoi keskittyvänsä uudessa versiossa kokemuksen parantamiseen entisestään.

Samalla OnePlus kehittää jo myös OxygenOS 14 -versiota, jonka olemassaolo vahvistettiin ensimmäisen kerran medioille järjestetyssä tilaisuudessa. Todennäköisesti kyseessä on Android 14 -versioon perustuva käyttöliittymä. Toistaiseksi OxygenOS 14:n osalta ei kerrottu juurikaan mitään.

OnePlus kuitenkin kertoi jatkavansa samaa strategiaa uusimman version kanssa kuin nyt. Pohjana toimii Oppo ja OnePlussan yhteinen ohjelmisto, ja täysin omaa käyttöliittymää OnePlus ei lähde suunnittelemaan. OnePlussan mukaan OxygenOS-tiimi pyrkii kuitenkin tuomaan markkinakohtaisia ominaisuuksia, jotka erottavat sen esimerkiksi Oppon puhelimissa nähtävästä ColorOS-versiosta.

Yhteisen ohjelmiston ansiosta OnePlus pyrkii muun muassa parantamaan käyttökokemusta ja tekemään siitä nopean ja sulavansa. Lisäksi OnePlus kertoi sen nopeuttavan päivityksien jakamista.

OnePlus kertoi samalla parantavansa valittujen puhelimien päivityslupausta. Ensi vuodesta lähtien on lupa odottaa jopa 4 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Lisätietoja muutoksesta voi lukea artikkelistamme tämän linkin takaa. 

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:OnePlus