OnePlusOPPOYleinen

Oppo ja OnePlus katosivat Saksan markkinoilta Nokian voittaessa patenttikiistan – luvassa sama kohtalo myös Suomessa?

Oppo Reno 8 on yksi Oppon uusimmista puhelimista.

Suomalainen Nokia on voittanut useita vuosia kestäneen patenttikiistan kiinalaisvalmistaja Oppoa vastaan Saksassa. Lähteiden mukaan Oppo on myös päättänyt kokonaan vetäytyä Saksan markkinoilta, joka on yksi Euroopan tärkeimpiä älypuhelinmarkkinoita.

Saksalainen WirtschaftsWoche-sivusto on kertonut raportissaan, että Oppo on muuttanut saksalaisilla verkkosivuillaan tuotevalikoimaansa perusteellisesti viime perjantaina. Oppo ei sivuston mukaan tarjoa Saksassa enää omia puhelimiaan. Puhelimet ovat kadonneet myös OnePlussan saksan kieliseltä sivustolta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oppon sivustolla on vain ilmoitus, ettei tuotteet ole saatavilla.

OnePlussan sivuilta puhelimet on poistettu.

Taustalla on kiista Nokian omistamista 5G-patenteista, joihin kiinalaisvalmistajalla ei ollut oikeuksia. Heinäkuussa Mannheimin käräjäoikeus oli ratkaissut patenttiriidan Nokian hyväksi ja totesi, ettei Oppolla ollut voimassa olevia lisenssejä käytettyyn 5G-teknologiaan. Oikeus oli uhannut myyntikiellolla, jos osapuolet eivät pääse sopimukseen.

Oppon odotettiin tekevän asiasta valituksia myyntikiellon estämiseksi, ja tapaus vaikutti pitkään siltä, että Oppo ja Nokia pääsevät sopimukseen. Asian suhteen on kuitenkin ollut hiljaista, mutta nyt Oppo on päivittänyt verkkosivuillensa vain tiedon siitä, etteivät yhtiön tuotteet ole saatavilla. Oppon mukaan yhtiön tuotteiden käyttöä voi kuitenkin jatkaa normaalisti ja tuki toimii edelleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saksalaislähteiden mukaan München 1:n käräjäoikeus on määrännyt viime perjantaina myyntikiellon Oppo- ja OnePlus-brändeille Saksassa. Tämän takia Oppon tai OnePlussan älypuhelimia ei voi enää myydä tai markkinoida Saksan markkinoilla. Oppolla ja OnePlussalla on yhteensä 10 prosentin markkinaosuus Saksan puhelinmarkkinasta.

Oppon tiedottaja Peter Manderfeld on vahvistanut WirtschaftsWoche-sivustolle, että tiettyjen tuotteiden myynnin ja markkinoinnin keskeyttämisen rinnalla Oppo kuitenkin jatkaa toimintaansa Saksassa. Oppon kuitenkin vahvistettiin jättävän ainakin toistaiseksi älypuhelinmarkkinan. Nokian kerrotaan myös haastavan BBK:n toisenkin brändin, eli Vivon oikeuteen samoista patenteista. Jos sopua ei synny, niin myös Vivo joutunee luopumaan Saksan markkinoista seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oppon luopuminen Saksan markkinoista on todennäköisesti puhtaasti taloudellinen päätös. Oppo toimittaa noin 200 miljoonaa älypuhelinta vuodessa, joista noin 2 miljoonaa myydään Saksassa. Tämä tarkoittaa vain prosentin osuutta koko myynnistä, sillä Oppo myy puhelimiaan pääasiassa Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Nokian on kerrottu vaativan noin 2,5 euroa älypuhelimelta 5G-patenteistaan, joka voisi johtaa Oppon kilpailukyvyn menetykseen. Nokia tulee saksalaislähteiden mukaan haastamaan Oppon oikeuteen Saksan ohella myös Ranskassa, Espanjassa, Iso-Britanniassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Suomessa. Jos tuomioistuimet noudattavat Saksassa nähtyä tuomiota, niin Oppon ja OnePlussan pitäisi sanoa hyvästit kokonaan Länsi-Euroopan markkinoille.

Lähde: Wiwo.de

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Noin ne kiinalaiset toimii, varastetaan ideat muilta ja kerätään voitot kotiin,heidän tuotteita kannattaisi välttää.

Kommentoi

Lisää aiheesta:OnePlus