ArvostelutMicrosoft

Pikatestissä Microsoft Lumia 640

Tällä kertaa testissämme on Microsoftin yksi uusimmista Lumia-puhelimista, nimittäin Lumia 640. Vaikka puhelin ei olekaan enää aivan uusi, niin se kuitenkin hoitaa hommansa mallikkaasti, ottaen huomioon puhelimen halvan hinnan.

Olen ennestään ollut tyytyväinen Nokia Lumia 920 puhelimeeni, mutta koska se alkaa jo olla aika vanha ja akku tuntuu tyhjenevän melko nopeasti eli sitä pitää ladata nykyisin jopa 2 kertaa päivässä yölatauksen lisäksi, kun ennen riitti pelkkä yölataus. Tosin onhan se jo 2,5 vuotta ollut aktiivisessa käytössä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Puhelimen keskeiset seikat:

  • Mitat: 141,3 x 72,2 x 8,8 mm
  • Paino: 145 g
  • Näyttö: 5 tuumaa, HD (1280 x 720)
  • Käyttöjärjestelmä: Windows Phone 8.1, Lumia Denim
  • Prosessori: Qualcomm Snapdragon 400
  • Muisti: 1GB RAM, 8GB sisäinen muisti, laajennettavissa muistikortilla
  • Kamera: 8Mp, LED-salama, 0,9Mp etukamera
  • Akku: 2500 mAh

Lumia 640:n näyttö on 5-tuuman suuruinen, joten se on himpun isompi kuin Lumia 920:n näyttö, josta taasen löytyy 4,5-tuuman näyttö. Tosin ero on loppujen lopuksi melko pieni, käytännössä vain noin sentin verran eli sitä ei juuri huomaa. Paitsi tietenkin kun omaa melko lyhyet sormet on tekstiviestien kirjoittelu entistä haastavampaa. Muuten kaipaisin vielä isompaa näyttöä. Viestien kirjoittelu tuolla pienemmällä puhelimella on senkin takia haastavaa, koska usein osuu kahteen näppäimeen yhtä aikaa ja tietenkin se väärä kirjain kirjoittuu tekstiin ja sitten pitää taas korjailla. Lumia 640:ssä huomasi heti, että pienikin näppäimen koon suureneminen auttoi ja tekstailu oli paljon nopeampaa ja virheettömämpää.

Näytöltä oli helppo lukea vaikka kirkkaassa auringonvalossa, tekstistä sai hyvin selvää. Taas verrattuna tuohon 920 – puhelimeen, jotain muutosta tekniikassa on tapahtunut tai sitten aika on tehnyt tehtävänsä tuossa vanhassa.


IMG_0014

Lumia 640 oli melko kevyt (145 g), joka on sinänsä hyvä asia, mutta keveys osoittautui myös tavallaan huonoksikin puoleksi. Keveytensä takia sitä ei aina edes huomaa ja se helposti tipahtaa kädestä. Tipahteluun vaikuttaa myös puhelimen todella liukas takakuori. Ainakin testissä olleessa puhelimessa oli hyvin sileä ja liukas muovikuori. Onneksi Lumia 640:ssä takakuoren pystyy vaihtamaan ja Microsoft tarjoaa muutamalla kympillä vaihdettavia erivärisiä kuoria.  Testissä ollut kirkas muovikuori naarmuuntuu herkästi ja naarmutkin näkyvät varsin hyvin, joka on varsin ärsyttävää.


Lumia 640:ssä on sisäistä muistia vain 8 gigatavua, jota voi onneksi laajentaa muistikortilla jopa 128 gigatavuun asti. Tuo 8 gigatavua tuli melkein täyteen muutamista lataamistani ohjelmista, enkä lyhyen käyttökokemukseni aikana huomannut testata miten muistikortille olisi onnistunut tallennukset. Muistikorttia en siis asentanut testijakson aikana. Omassa Lumia 920 puhelimessa on melkein 300 ohjelmaa ladattuna, joten kokeilin tähän vain muutamia. Varsinaisessa käytössä tarvitsisin siis tuon muistikortin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_0035


Akunkesto oli melko hyvä. Muutamana päivänä latasin kyllä puhelinta ihan varmuuden vuoksi iltapäivällä kun virtaa oli jäljellä vajaat 50 %. Todennäköisesti virta olisi riittänyt lopun päivänkin. Kännykkä toimi kaikin puolin mallikkaasti niissä testitehtävissä, joissa sitä käytin. mm. netti toimi hyvin eikä mikään sivu kaatunut tai lataaminen kestänyt mahdottomia aikoja.

Minulle tärkeitä ominaisuuksia on akunkesto, näytön koko, nopea ja varma toiminta sekä tallennustila. Näppäimistön koolla on myös merkitystä. Myös kamera on tärkeä, koska tilannekuvia tulee otettua jonkin verran ja moni asia on helpompi kuvata kuin kirjoittaa muistiin. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa pitää tässäkin paikkansa ja kännyhän on aina käsillä. Tässä kamera oli aivan yhtä hyvää luokkaa kuin omassa 920 mallissani. Toki Lumia 640 kamera ei sisällä Nokian lanseeraamaa PureView-teknologiaa. Alla on vielä testikuvia, jotka on otettu Lumia 640:n kameralla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Lumia 640 on yksi halvimmista Lumia-puhelimista, sillä puhelimen saa kaupasta alle 140 eurolla. Positiivista on se, että puhelin on ominaisuuksiltaan varsin varteen otettava sekä varmasti suositeltava monille helppokäyttöisyytensä sekä hintansa ansiosta.


Yhteenveto

Microsoftin uusi Lumia 640 on laadullisesti jämäkkä puhelin, eikä hintakaan ole kauhean korkea. Esimerkiksi verrattuna Nokia ensimmäiseen Windows Phone 8.1-puhelimeen eli Lumia 820-malliin, niin Lumia 640 on aika lailla samalla tasolla sen kanssa, Microsoft on onnistunut Lumia 640:n kohdalla saamaan valmistuskulut selvästi varsin paljon pienemmiksi. Vertauksena voisikin sanoa, että Lumia 640 on noin 300 euroa Lumia 820-mallia halvempi.

Microsoft on siis jälleen onnistunut valmistamaan varsin varteenotettavan puhelimen, ainakin ihmisille, jotka ovat siirtymässä vasta älypuhelimien pariin. Puhelin toimii myös mukavasti kakkospuhelimena, jos on tarvetta.


Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Lumia 640

7.2

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut