HuaweiYleinen

Raportti: Huawei ajaa myymälöitään alas Venäjällä

Huawein logo

Huawei on aloittanut virallisien myymälöidensä alasajamisen Venäjällä ilman mainittavia ennakkoilmoituksia. Jo huhtikuussa raportit kertoivat Huawein valinneen puolensa Venäjän Ukrainassa aloittamien sotatoimien takia, vaikka kiinalaisjätti onkin virallisesti ollut asiasta hiljaa. Huawein kerrottiin aikaisemmin lopettaneen toimintoja Venäjällä ja kieltäytynyt ottamasta uusia tilauksia vastaan.

Venäläismedioiden mukaan Huawei on jo sulkenut 19 myymälästään neljä, joten 15 myymälää on edelleen toiminnassa. Venäjällä yleinen medioiden jakama käsitys myymälöiden sulkemisesta on Huawein tuotteiden puute sekä älypuhelimien kysynnän lasku. Huawein odotetaan jatkavan myymälöiden sulkemista Venäjällä tulevina kuukausina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viime vuodet eivät ole olleet helppoja Huaweille, sillä vuonna 2019 kiinalaisjätti asetettiin Yhdysvaltojen kieltolistalle. Tämä on vaikuttanut merkittävästi yhtiön kuluttajaliiketoimintaan, eikä Huawei ole pystynyt pitämään asemaansa esimerkiksi puhelinmarkkinoilla. Huawei ei voi käyttää puhelimissaan yhdysvaltalaisia teknologioita, jonka takia puhelimissa ei ole enää esimerkiksi 5G-yhteyksiä tai Googlen palveluita.

Huawein on usein raportoitu tekevän yhteistyötä lisäksi Venäjän hallinnon kanssa, jonka yritys on kuitenkin kiistänyt useaan kertaan. Lisäksi raportit tästä aiheesta ovat saaneet uutta tuulta purjeisiinsa, sillä Huawei ei ole virallisesti lopettanut toimintaansa Venäjällä samalla tavalla kuin monet muut kansainväliset yritykset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei vetäytyy hiljaa Venäjältä

Myymälöiden sulkeminen Venäjällä on todennäköisesti seurausta Huawein kannasta Venäjän aloittamaan sotaan Ukrainassa, vaikka raportit kertovatkin Venäjällä toista tarinaa. Huolimatta Huawein aikaisemmista ongelmista esimerkiksi Yhdysvaltojen kanssa, niin Venäjä on ollut aina Huawein yksi tärkeimmistä markkina-alueista.

Huawei on julkaissut Venäjällä ongelmista huolimatta puhelimia, tietokoneita, älykelloja sekä äänituotteita, kuten muillakin markkinoilla globaalisti. On kuitenkin varmaa, että myynnin hidastuminen yhdessä puolen valitsemisen nykyisessä tilanteessa ovat vaikuttaneet Huawein päätöksiin hiljalleen vetäytyä pois Venäjältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huhtikuussa julkaistujen raporttien mukaan Huawein kerrottiin lopettaneen tilauksien vastaanottamisen venäläisiltä asiakkailta ja yritys oli sulkenut verkkolaitteita, tukiasemia ja tietoliikennettä koskevat konttorinsa Venäjällä. Raportti kertoi lisäksi Huawein siirtäneen kaikki kiinalaiset ja osan venäläisistä työntekijöistään pois Venäjältä, mutta loput työntekijät oli päätetty lähettää lomalle. Vielä tuolloin toimien kerrottiin koskevan ainoastaan verkkoliiketoimintaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei