HuaweiYleinen

Huawei näyttää valinneen puolensa: Raportin mukaan kiinalaisjätti lopettanut toimintojaan Venäjällä

Huawein logo

Ukrainan sodan alkaessa monet länsimaiset yritykset päättivät keskeyttää tai luopua kokonaan toiminnasta Venäjän markkinoilla. Kiinalaisyritykset ovat kuitenkin muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta jatkaneet toimintaansa aivan kuten sotaa ei olisikaan. Esimerkiksi tämän takia Venäjällä monet kiinalaisvalmistajat ovat kovassa nosteessa. Nähtävästi yksi Kiinan suurimmista yrityksistä, eli Huawei on nyt valinnut puolensa.

Kiinan ja tämän myötä kiinalaisyrityksien on odotettu olevan Venäjän tukipilari länsimaiden asettaessa jatkuvasti kovempia pakotteita Venäjälle hyökkäyksen jatkuessa Ukrainassa. Huawein reagointia tilanteeseen ovat monet seuranneet mielenkiinnolla, sillä kiinalaisjätillä on viime vuosilta omakohtaista kokemusta pakotteista, joita Yhdysvallat ovat asettaneet. Venäjältä kantautuvien raporttien mukaan Huawei on päättänyt olla riskeeraamatta jäljellä olevaa liiketoimintaa ja lopettaneen toimintoja Venäjällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähteiden mukaan Huawein kerrotaan lopettaneen tilauksien vastaanottamisen venäläisiltä asiakkailta ja yritys sulkee verkkolaitteita, tukiasemia ja tietoliikennettä koskevat konttorinsa Venäjällä. Raportti kertoo Huawein siirtävän kaikki kiinalaiset ja osan venäläisistä työntekijöistään pois Venäjältä, mutta loput työntekijät on päätetty lähettää lomalle. Toistaiseksi nämä toimet koskevat nähtävästi vain verkkoliiketoimintaa.

Venäjällä näyttää kuitenkin jatkavan kuluttajaliiketoiminta normaalin tapaan, johon kuuluvat älypuhelimet, kannettavat tietokoneet ja muut laitteet. Huawein kerrotaan kuitenkin sisäisesti keskustelevan aiheesta ja myös tämän liiketoiminnan lopettamisesta Venäjällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawein verkkoliiketoiminnan lopettamisen tai ainakin hetkellisen keskeyttämisen odotetaan vaikuttavan Venäjän kykyyn päivittää ja ylläpitää verkkojaan. Asiantuntijoiden mukaan Venäjällä tullaan näkemään pulaa tietoliikennelaitteista, sillä kaikkia järjestelmiä ei voida korvata vastaavilla venäläisillä tuotteilla. Asiantuntujat arvioivat Huawein kuitenkin uudistavan tuotevalikoimaansa toimittaakseen Venäjälle tuotteita, jotka eivät käytä yhdysvaltalaista tekniikkaa. Huawein osuus Venäjän verkkomarkkinasta on yli 33 prosenttia.

Huawei ei ole itse vielä kommentoinut päätöksiään Venäjän markkinoiden suhteen millään tavalla. Tiedot ovat peräisin venäläislähteistä, joten tiedot kannattaa ottaa pienellä varauksella vastaan. Nähtävästi kiinalaisjätti on kuitenkin tehnyt joitakin päätöksiä, sillä esimerkiksi Mobiltelefon-sivusto on kertonut Huawein katkaisseen venäläiset korttijärjestelmät AppGallery-sovelluskaupan maksuvaihtoehdoista sekä poistaneen kaupasta suurimmat venäläiset pankkisovellukset.

Lähde: Forbes.ru (venäjäksi), Mobiltelefon.ru (venäjäksi)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei