HuaweiYleinen

Raportti: Yhdysvallat saattaa vihdoin lieventää Huawein rajoituksia

Huawein logo

Huawei on ollut Yhdysvaltojen kieltolistalla ja ankarien rajoituksien alaisuudessa vuoden 2019 toukokuusta lähtien, jonka takia kiinalaisjätti on joutunut valtaviin vaikeuksiin erityisesti kuluttajaliiketoimintansa kanssa. Pian saattaa olla luvassa muutoksia, jotka voivat helpottaa Huawein tilannetta.

Kieltolistalla oleminen estää Huaweilta pääsyn yhdysvaltalaisiin teknologioihin, joiden takia Huawei ei ole pystynyt saamaan käyttöönsä 5G-teknologioita tai edes Googlen palveluita puhelimiinsa. Lisäksi rajoituksien takia katkesi yhteistyö Huawein ensisijaisen sirutoimittajan TSMC:n kanssa. Huawei on pystynyt julkaisemaan globaaleille markkinoille puhelimia vain Qualcommin 4G-järjestelmäpiireillä ilman Googlen palveluita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huaweille asetetut rajoitteet tulivat voimaan Trumpin hallintokaudella, joka oli myös osa suurempaa Kiinan ja Yhdysvaltojen välistä poliittista kiistaa. Joe Bidenin päästyä presidentiksi monet odottivat jonkinlaista helpotusta Huaweille ja muille kiinalaisyrityksille, mutta toiveet olivat kuitenkin turhia. Nyt kuitenkin tuore raportti antaa hieman toivoa myös Huaweille.

Bloombergin raportin mukaan Yhdysvaltain kauppaministeriön teollisuus- ja turvallisuusvirasto on antanut säädöksen, joka sallii tiettyjen matalan tason tekniikoiden jakamisen. Toisin sanoen joitakin teknologioita voidaan jakaa kieltolistalla olevien kiinalaisyrityksien kanssa, joista yksi on Huawei.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Yhdysvaltain teollisuuden ja turvallisuuden alisihteeri Alan Estevez on kommentoinut asiaa. Hänen mukaansa yhdysvaltalaisten sidosryhmien on oltava täysin sitoutuneita kansainvälisten standardointijärjestöjen toimintaan, erityisesti silloin, kun niiden asettamilla kriittisillä mutta joskus näkymättömillä standardeilla on tärkeitä kansallisia turvallisuus- ja kaupallisia vaikutuksia. Lisäksi hän on kertonut uuden säädöksen edistävän Yhdysvaltojen johtajuutta.

Muutos saattaa olla jatkossa siis positiivinen uutinen Huaweille, mutta myös muille kiinalaisyrityksille. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, mitä matalan tason tekniikat voisivat tarkoittaa Huawein kohdalla. Huawei on jatkuvasti kiistänyt olevansa Yhdysvalloille turvallisuusriski.

Lähde: Bloomberg.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei