GoogleHuaweiYleinen

Reuters: Google lopetti Android-yhteistyön Huawein kanssa

Reuters on tänään kertonut lähteisiinsä viitaten Googlen keskeyttäneen yhteistyön Huawein kanssa välittömästi. Huawei tai Google eivät ole toistaiseksi kommentoineet tilannetta virallisesti.

Tämä tarkoittaa käytännössä siis, että nykyiset Huawei-puhelimet eivät tule saamaan uusia tietoturvapäivityksiä nopealla aikataululla. Lisäksi puhelimissa ei tultaisi enää näkemään Googlen sovelluksia, jotka ovat luonnollinen osa Android-käyttöjärjestelmää Kiinan ulkopuolisilla markkinoilla. Reutersin mukaan Google edelleen neuvottelee kuinka nykyiset sanktiot voivat vaikuttaa, mutta Huawei voi menettää pääsyn Android-päivityksiin sekä oikeuden Google Play -kauppaan ja sovelluksiin kuten Gmailiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Googlen ja Huawein yhteistyön lopettaminen johtuu Yhdysvaltojen kauppaministeriön viime viikolla antamasta ilmoituksesta asettaa Huawei ja sen 68 tytäryhtiötä kieltolistalle, jonka tarkoituksena on estää kaupankäynti vihollismaiden kanssa. Kyseessä on sama kieltolista, johon myös ZTE lisättiin vuonna 2018, mutta myös poistettiin saman vuoden aikana. Kieltolistalle joutuminen aiheutti ZTE:lle valtavasti tappiota. Huawein osalta kieltolistalle joutuminen tarkoittaa, ettei Huawei pysty ostamaan osia ja komponentteja yhdysvaltalaisilta yrityksiltä ilman Yhdysvaltain hallituksen hyväksyntää, johon lukeutuu myös Android-käyttöjärjestelmä.

Huaweille Yhdysvaltojen kieltolistalle joutuminen on valtava takaisku viime vuosien menestyksen jälkeen. Huawei on kuitenkin kertonut olleensa valmistautunut kieltolistalle joutumiseen ja yksi suurimmista Huawein valttikorteista on yhtiön oma HiSilicon-järjestelmäpiirit, eikä Huawei ole näin riippuvainen mm. yhdysvaltalaisen Qualcommin komponenteista. Huawein on tiedetty myös kehittävänsä omaa vaihtoehtoa Androidille, sillä yhtiö on aikaisemmin kertonut valmistautuneensa kieltoon yli kuuden vuoden ajan.

Huawein tytärbrändi Honor julkistaa uudet huippuluokan Android-puhelimensa Lontoossa 21. toukokuuta, mutta toistaiseksi on epäselvää mitä Honor 20 -puhelimille tapahtuu, jos Huawei ei voi käyttää Android-järjestelmää tai Googlen palveluita.

Lähde: Reuters

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Onpa törkeää trumpismia.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Google