XiaomiYleinen

Reuters: Yhdysvallat asetti älypuhelinvalmistaja Xiaomin mustalle listalle

Uutistoimisto Reuters on tänään raportoinut lähteisiinsä viitaten, että Yhdysvallat on asettanut jälleen yhdeksän uutta kiinalaisyritystä mustalle listalle. Mustalle listalle on lisätty muun muassa matkapuhelinvalmistaja Xiaomi. Yhdysvaltojen mukaan Xiaomin joutuminen mustalle listalle johtuu yhteyksistä Kiinan armeijaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 1999 Yhdysvalloissa määrättiin laki, jossa puolustusministeriötä vaadittiin laatimaan luettelo Kiinan armeijan omistamista tai hallitsemista yrityksistä. Lakia on ruvettu noudattamaan vasta hiljattain, ja tähän mennessä mustalle listalle on lisätty 35 yritystä, mukaan lukien öljyjätti CNOOC ja Kiinan suurin siruvalmistaja SMIC. Tänään torstaina listalle on lisätty myös Reutersin mainitsemat älypuhelinvalmistaja Xiaomi ja lentokonevalmistaja Comac, sekä seitsemän muuta yritystä.

Viime aikoina vahvasti esillä on ollut muun muassa Huawein joutuminen Yhdysvaltojen kieltolistalle, joka on vaikeuttanut hyvin paljon kiinalaisjätin toimintaa globaaleilla markkinoilla. Huawei ei ole pystynyt tekemään yhteistyötä yhdysvaltalaisyrityksien kanssa ilman erillistä lupaa. Huawei ei ole pystynyt ostamaan normaaliin tapaan komponentteja, 5G-tekniikoita tai edes tekemään yhteistyötä Googlen kanssa.

Xiaomin tilanne ei ole kuitenkaan tällä hetkellä sama kuin Huaweilla, sillä Reutersin mukaan yhtiön mustalle listalle joutuminen tarkoittaa sitä, että yritykseen kohdistuu uusi Yhdysvaltojen sijoituskielto, joka pakottaa amerikkalaiset sijoittajat luopumaan omistuksestaan kieltolistalla olevista yrityksistä 11. marraskuuta 2021 mennessä.

Tietojen perusteella Xiaomi pystyy jatkamaan yhteistyötään yhdysvaltalaisyrityksien kanssa. Xiaomi ei ole toistaiseksi kommentoinut mustalle listalle joutumista millään tavalla.

Lähde: Reuters

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Roistovaltio iski taas.

    1. Xiaomin onneksi ei rosvovaltio Venäjä iskenyt, ainostaan roistovaltio.

  2. Ei roistovaltio vaan Yhdysvaltain huoli. Jonkun se pitää järjestys pitää.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi