XiaomiYleinen

Xiaomi kommentoi mustalle listalle joutumista – ”Xiaomi ei ole Kiinan armeijan omistuksessa, valvonnassa tai sidoksissa siihen”

Xiaomin toimitusjohtaja Lei Jun / Kuva: Xiaomi

Uutisoimme eilen Reutersin lähteisiin viitaten Yhdysvaltojen lisänneen älypuhelinvalmistaja Xiaomin mustalle listallensa. Tänään Xiaomin toimitusjohtaja Lei Jun on kiirehtinyt kommentoimaan asiaa julkaisemalla ilmoituksen Hong Kongin pörssin pyynnöstä, jossa kiistetään yhteyden Kiinan armeijaan.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö lisäsi torstaina 15.1.2021 kiinalaisen Xiaomin mustalle listalle, johon on lisätty yrityksiä, joiden tiedetään olevan yhteyksissä Kiinan armeijaan. Vuonna 1999 Yhdysvalloissa määrättiin laki, jossa puolustusministeriötä vaadittiin laatimaan luettelo Kiinan armeijan omistamista tai hallitsemista yrityksistä. Lakia on ruvettu noudattamaan vasta hiljattain, ja tähän mennessä mustalle listalle on lisätty 35 yritystä, mukaan lukien öljyjätti CNOOC ja Kiinan suurin siruvalmistaja SMIC. Nyt listalle on lisätty myös älypuhelinvalmistaja Xiaomi ja lentokonevalmistaja Comac (uudet lisäykset löytyvät täältä).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mustalle listalle joutuminen tarkoittaa Xiaomin kohdalla sitä, että yritykseen kohdistuu uusi Yhdysvaltojen sijoituskielto, joka pakottaa amerikkalaiset sijoittajat luopumaan omistuksestaan kieltolistalla olevista yrityksistä 11. marraskuuta 2021 mennessä.

Xiaomin toimitusjohtaja Lei Jun on julkaissut pörssitiedotteen, jossa kerrotaan, Xiaomin noudattaneen kaikkia lakeja niillä alueilla, joissa yhtiö harjoittaa liiketoimintaa. Lisäksi Lei Jun vahvistaa yhtiön tarjoavan tuotteita siviili- ja kaupalliseen käyttöön, eikä Xiaomilla ole Kiinan armeijan omistuksessa, valvonnassa tai sidoksissa siihen. Jun on ilmoittanut Xiaomin ryhtyvän asianmukaisiin toimenpiteisiin, ja yhtiö tarkastelee mahdollisia seurauksia saadakseen paremman käsityksen mustalle listalle joutumisen vaikutuksista konserniin. Xiaomi tulee tekemään lisää ilmoituksia asiasta tarpeen mukaan.

”Yhtiö on noudattanut lakia ja toiminut asiaan kuuluvien lakien ja asetuksien mukaisesti, joissa yhtiön harjoittaa liiketoimintaansa.

Yhtiö toistaa tarjoavansa tuotteita ja palveluita siviili- ja kaupalliseen käyttöön. Yhtiö vahvistaa, että se ei ole Kiinan armeijan omistuksessa, valvonnassa tai sidoksissa siihen, eikä se ole ”Kiinan kommunistinen sotilasyritys” (Communist Chinese Military Company), kuten NDAA-asetuksessa on ilmoitettu.

Yhtiö ryhtyy asianmukaisiin toimenpiteisiin yhtiön ja sen osakkeenomistajien etujen suojaamiseksi. Yhtiö tarkastelee mahdollisia seurauksia saadakseen paremman käsityksen sen vaikutuksista konserniin. Yhtiö tekee lisää ilmoituksia tarpeen mukaan.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joutuuko Xiaomi samanlaiseen pulaan kuin Huawei?

Yhdysvallat ovat asettaneet aikaisemminkin teknologiayrityksiä mustalle listalle ja tämän jälkeen vielä kieltolistalle. Suurin vaikutus on ollut varmasti Huaweihin, joka ei ole pystynyt tekemään yhteistyötä yhdysvaltalaisten yrityksien kanssa ilman erillistä lupaa. Yhdysvaltojen asettamat rajoitukset ovat vaikuttaneet Huawein liiketoimintaan suuresti, sillä yhtiö ei ole pystynyt ostamaan tarvittavia komponentteja, eikä ole pystynyt tekemään yhteistyötä Googlen kanssa.

Toistaiseksi mustalle listalle joutumisen ei odoteta vaikuttavan suuremmin Xiaomin toimintaan, eikä se rajoita yhtiötä tekemästä yhteistyötä yhdysvaltalaisyrityksien kanssa. Yhdysvaltalaiset sijoittajat joutuvat kuitenkin luopumaan sijoituksistaan Xiaomiin 11. marraskuuta 2021 mennessä. Muun muassa julkisesti on tiedossa, että Qualcomm Ventures on investoinut vahvasti Xiaomiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos Xiaomi asetettaisiin Yhdysvaltain kauppaministeriön kieltolistalle, niin silloin yhtiö ei pystyisi tekemään yhteistyötä yhdysvaltalaisyrityksien kanssa. Tämä estäisi Xiaomia tekemästä yhteistyötä kriittisien kumppaneidensa kanssa, joita ovat siruvalmistajat, ohjelmistoyritykset sekä muut kuluttajalaitteiden kehittämiseen vaadittavat yritykset, kuten Qualcomm, Google tai Microsoft. Toistaiseksi tämä ei ole kuitenkaan Xiaomin ongelma, mutta Yhdysvaltojen asettamat rajoitukset yhtiötä kohtaan voivat kiristyä koska tahansa.

Xiaomilla on ollut myös aikaa valmistautua Yhdysvaltojen mahdollisiin rajoituksiin, sillä Huawei on ollut hyvä esimerkki mahdollisista vaikutuksista kiinalaisyrityksille. Viime vuoden alussa Xiaomin tuotemarkkinointipäällikkö Abi Go kertoi espanjalaisen Xataka-uutissivuston haastattelussa yhtiön varautumisesta Huawein kohtaloon. Xiaomilla kerrotaan olevan suunnitelma B, ja yhtiön on investoinut vahvasti Kiinassa puolijohdevalmistajiin.

”Työskentelemme intensiivisesti yhdysvaltalaisten yritysten, kuten Qualcommin ja Googlen kanssa järjestelmäpiirien ja IoT-tuotteiden parissa. Joka tapauksessa, jos tulevaisuudessa tapahtuu jotain, meillä on suunnitelma B. Olemme investoineet useisiin puolijohdevalmistajiin Kiinassa, mutta uskomme, että poliitikkojen tekemät päätökset eivät vaikuta liiketoimintastrategiaamme. Toistaiseksi olemme päättäneet integroida tuotteisiimme parhaat komponentit, ja teemme niin myös tulevaisuudessa.”, kertoi Abi Go.

Lähde: Xiaomin ilmoitus, Yhdysvaltojen puolustusministeriö

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. No olihan toi jo odotettavissa eikä tullut yllätyksenä.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi