HuaweiYleinen

Reuters: Yhdysvallat jatkaa Huawein väliaikaista lupaa jälleen 90 päivällä

Tuoreimman raportin mukaan Yhdysvaltojen kauppaministeriön odotetaan jatkavan Huawein väliaikaista rajoitettua lupaa tehdä yhteistyötä yhdysvaltalaisien yrityksien kanssa. Yhdysvallat asetti Huawein sekä 68 tytäryhtiötä kieltolistalle toukokuussa ja tarkoituksena on estää kaupankäynti vihollismaiden kanssa. Toukokuussa Yhdysvallat antoivat kuitenkin Huaweille 90 päivän väliaikaisen luvan yhteistöiden jatkamista varten, jotta Huawei pystyy tekemään tarvittavia järjestelyjä tulevaisuuden varalle.

Maanantaina 19. elokuuta päättyy 90 päivän väliaikainen lupa ja monet odottavat asian tiimoilta viimeistään ensi viikolla ratkaisevia uutisia. Tänään Reuters on julkaissut tiedon, että Yhdysvaltain kauppaministeriö tulisi jatkamaan Huaweille annettua väliaikaista lupaa, joka antaa kiinalaiselle yritykselle mahdollisuuden ostaa tuotteita yhdysvaltalaisilta yrityksiltä, jotta Huawei voi tarjota tukea muun muassa nykyisille asiakkailleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reutersin mukaan väliaikaista lupaa tullaan jatkamaan maanantaina jälleen 90 päivällä. Maanantaina ilmoitettavan lisäajan kerrotaan uusivan nykyisen sopimuksen ja se antaa Huaweille mahdollisuuden ylläpitää nykyisiä verkkoja sekä tarjota ohjelmistopäivityksiä jo markkinoilla oleville älypuhelimille. Lähteiden mukaan päätös saattaa kuitenkin muuttua vielä ennen maanantain määräaikaa, sillä nykyisen tilanteen kerrotaan olevan Yhdysvaltojen tärkeä neuvotteluase kauppasodassa Kiinaa vastaan.

Lähteet lisäksi kertovat, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping tulevat keskustelemaan Huaweista tämän viikonlopun aikana. Huawei tai Yhdysvaltain kauppaministeriö eivät ole kommentoineet toistaiseksi Reutersin tietoja.

Huawein kieltäminen on yksi osa Kiinan ja Yhdysvaltojen välistä kauppasotaa. Yhdysvallat väittävät Huawein olevan mukana toiminnassa, joka on kansallisen turvallisuuden tai ulkopolitiikan vastaista. Kieltolistamääräyksessä mainitaan muun muassa Huaweita vastaan vireillä oleva rikosasia liittovaltion tuomioistuimessa, jossa Huawein kerrotaan loukanneen Yhdysvaltain Irania koskevia pakotteita. Huawei on kuitenkin kommentoinut, ettei yhtiö ole loukannut pakotteita. Yhdysvaltojen yksi suurimmista huolista on myös se, että Kiina voisi käyttää Huawein älypuhelimia ja verkkolaitteita vakoillakseen amerikkalaisia.

Nykyinen tilanne kieltää Huaweita ostamasta amerikkalaisia komponentteja ja muita tuotteita uusien tuotteiden valmistukseen ilman erillistä lisenssiä. Yli 50 Huawein yhteistyökumppania on pyytänyt erityislisenssiä kauppaministeriöltä. Vuonna 2018 Huawei osti komponentteja yhteensä 70 miljardilla dollarilla ja niistä noin 11 miljardia dollaria meni yhdysvaltalaisille yrityksille, kuten Qualcommille, Intelille ja Micron Technologylle.

Lähde: Reuters

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei