Yleinen

Saint-Gobain, Atea ja Lenovo selvittivät IT-laitteiden hiilijalanjäljen – avaavat tärkeän keskustelun ympäristökuormasta

Suomalaisyritykset ovat heräämässä it-laitteidensa ilmastokuormaan. Rakennusmateriaalien valmistaja Saint-Gobain Finland on nyt selvittänyt yhdessä it-palvelutalo Atean ja laitevalmistaja Lenovon kanssa omien it-laitteidensa hiilijalanjäljen. Yritykset kertovat erityisesti koronapandemian vaikuttaneen yritysmaailman heräämiseen työntekijöidensä it-laitteiden hiilijalanjäljestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muutosta on osaltaan jouduttanut etätyö, jonka aikana moni yritys on lisännyt investointeja it-infrastruktuuriin. Lisäksi EU on ottanut tavoitteeksi ICT-laitteiden elinkaaren pidentämisen osana Green Dealiin kuuluvaa kiertotalousohjelmaansa.

“Suuret yritykset ovat nyt heränneet siihen, että ICT-laitteilla on iso hiilijalanjälki. Useimmat eivät kuitenkaan vielä tiedä, miten ympäristökuormaa voisi käytännössä pienentää. Lenovolla olemme julkistaneet laitteidemme hiilijalanjäljet vuodesta 2019 alkaen, ja asiakkailta tuli välittömästi vahva positiivinen viesti, että tällaista dataa tarvitaan päätöksenteon tueksi”, sanoo Country Manager Eero Tainio Lenovolta.

Avatakseen keskustelun yritysten IT-laitteiden ympäristökuormasta Saint-Gobain-konsernin Suomen-yksikkö, Lenovo ja Atea julkistavat nyt yhdessä ainutlaatuisen laskelman, joka avaa Saint-Gobainin it-laitteiden hiilijalanjäljen. Laskelma huomioi koko arvoketjun aina yksittäisen laitteen valmistuksesta sen elinkaaren päättymiseen saakka.

Laskelman perusteella Saint-Gobainin tietokoneiden ja puhelimien yhteenlaskettu hiilijalanjälki on tällä hetkellä 550 000 kiloa. Esimerkiksi keskivertosuomalaisen vuosipäästöt taas ovat 10 000–11 000 kiloa. Lähtötason laskeminen oli Saint-Gobainille ensimmäinen askel, kun yritys alkaa nyt pienentää ICT-hiilijalanjälkeään.

Yrityksen seuraava etappi on luoda suunnitelma, jolla päästöjä jatkossa pienennetään. Suunnitelmissa on esimerkiksi asettaa sisäiset standardit uusien laitteiden hiilijalanjäljelle. Kolmas ja tärkein askel on huolehtia, etteivät käytetyt laitteet jää varastoihin makaamaan. Laitteita voidaan käyttää mahdollisimman pitkään ja sitten kierrättää raaka-aineiksi asianmukaisesti. Toinen vaihtoehto on käyttää laitteita esimerkiksi kolme vuotta viiden sijaan ja näin mahdollistaa niille niin sanottu uusi elämä, tai “second life”, seuraavalla käyttäjällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Nyt elinkaarensa lopussa olevista laitteista menee meillä kierrätykseen noin puolet. Tavoitteena on tuplata kierrätettävien laitteiden määrä sekä laajentaa kierrättämistä muun muassa näyttöihin ja tulostimiin. Osa käytöstä poistettavista tietokoneista saa uuden elämän esimerkiksi sairaalan tai koulun käytössä, eli siinäkin syntyy yhteiskunnallista hyötyä”, sanoo Saint-Gobainin User & Site Support Director Hans Kanerva.

“Suomessa on yrityksiä, joissa makaa varastoissa tuhansia käyttökelpoista laitteita. Kaapit pitää saada tyhjiksi, koska muuten laitteista tulee jätettä. Aiemmin kierrättämisen esteenä on ollut pelko tietoturvasta, mutta nykyään laitteiden tyhjentämiseen ja puhdistamiseen löytyy varmasti luotettavat kumppanit”, sanoo Atean myynti- ja vastuullisuusjohtaja Vesa Siitari.

Saint-Gobain-konsernissa Suomi on kestävän kehityksen edelläkävijä, jonka mallia muut markkinat seuraavat. Atealla nähdään, että Suomella olisi laajemminkin potentiaalia sekä näyttää muille maille esimerkkiä ICT-laitteiden kierrätyksessä että luoda siitä kansainvälistä bisnestä.

Lähde: Atean tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen