XiaomiYleinen

Saksan turvallisuusviranomainen ei löytänyt todisteita Xiaomi-puhelimien sisältämästä Kiina-myönteisestä sensuurista

Xiaomin toimitusjohtaja Lei Jun.

Viime syyskuussa Liettuan kyberturvallisuuskeskus ilmoitti selvityksessään Xiaomin puhelimien sensuroivan sisältöä ja kehotti heittämään pois kaikki kiinalaispuhelimet. Myöhemmät raportit paljastivat Liettuan ymmärtäneen väärin Xiaomin puhelimissa olleen mainoksien suodatuspalvelun, eikä kyseessä ollut Kiina-myönteistä sensuuria varten tehty ominaisuus. Nyt Saksan turvallisuusviranomainen BSI on tutkinut asiaa vielä tarkemmin.

Saksan kyberturvallisuusviranomainen BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) on todennut, ettei se ole löytänyt todisteita sensuurista Xiaomin älypuhelimissa. BSI aloitti Xiaomin puhelimien tutkimisen pian Liettuan tekemien syytöksien jälkeen.

”BSI ei pystynyt tunnistamaan mitään poikkeavuuksia, jotka vaatisivat lisätutkimuksia tai muita toimenpiteitä”, BSI:n tiedottaja sanoi Reutersille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liettuan syyskuussa julkaiseman raportin mukaan kiinalaisen Xiaomin älypuhelimissa olisi ollut Euroopassa sisäänrakennettuna kyky tunnistaa ja sensuroida ilmaisuja, kuten “Vapaa Tiibet”, “Eläköön Taiwanin itsenäisyys” tai “demokratialiike”. Erityisesti Xiaomi Mi 10T -puhelimessa on kerrottu olleen ohjelmisto kytkettynä pois päältä Euroopan unionin alueella, mutta sen olisi voinut kytkeä päälle milloin tahansa.

Myöhemmin muun muassa XDA Developers -sivusto teki ansiokasta työtä asian tiimoilta tutkiessaan Liettuan väitteitä. Sivusto tuli raportissaan siihen tulokseen, että Liettuan löytämät todisteet sensuurista kuuluivat mainoksien suodatukseen. Puhelimien todettiin suodattavan mainoksia, jotka sisältävät uskonnollisia ja poliittisia termejä, mutta myöskin paljon muuta. Liettuan raportin mukaan termejä olisi ollut vain 449, mutta XDA Developersin mukaan niitä on todellisuudessa 2210. Suurin osa termeistä liittyi nähtävästi sukupuoliin, pornoon sekä muihin älypuhelinmerkkeihin, mutta mukana on myös Liettuan raportissa mainitut Kiina-myönteiset termit.

Xiaomi itse kielsi raportin ja väitteet sensuurista. Lisäksi Xiaomi vahvisti noudattavansa Euroopan Unionin GDPR-asetusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Xiaomin laitteet eivät sensuroi käyttäjien lähettämää tai vastaanottamaa sisältöä. Xiaomi ei ole koskaan rajoittanut tai estänyt älypuhelinten käyttäjien henkilökohtaisia toimia, kuten hakuja, puheluita, verkkoselaimen käyttöä tai kolmansien osapuolten kehittämien viestintäohjelmistojen käyttöä, eikä aio näin tehdä vastaisuudessakaan. Xiaomi noudattaa Euroopan Unionin yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).”

Lähde: Reuters.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi