QualcommYleinen

Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri julkaistiin – Suunnattu edullisempiin huippupuhelimiin

Qualcomm on julkistanut tänään uuden Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiirin, joka on suunnattu huipputason Android-laitteille. Kyseessä on karsitumpi versio nykyisestä Snapdragon 8 Gen 3 -piiristä, mutta tästä huolimatta suorituskyvyn luvataan olevan kohdallaan.

Snapdragon 8s Gen 3 on valmistettu 4 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Tehokkain ydin toimii 3,0 GHz:n taajuudella ja se perustuu Cortex-X4-versioon. Tämän lisäksi mukana neljä 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A720-ydintä sekä kolme 2,0 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A520-ydintä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uutuuspiirin kerrotaan tulevan 24 gigatavuun asti LPDDR5x-RAM-muistia sekä UFS 4.0 -tallennustilaa. Tuettuna on myös USB 3.1 Gen 2 USB-C-liittimen kautta.

Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 735, joka tukee laitteistotason säteenseurantaa. Adreno Frame Motion Engine 2.0 voi kaksinkertaistaa kuvataajuuden ilman ylimääräistä virrankulutusta, ja Snapdragon Game Super Resolution lisää ylimääräisiä pikseleitä kuvaan ilman lisäkustannuksia.

Piiriin on saatu tuki QHD+ -tason näytöille aina 144 hertsiin asti sekä 4K-näytöille 60 hertsiin asti. Snapdragon 8s Gen 3 tukee myös H.265 ja AV1 videodekoodausta jopa 4K 60fps asti HDR toistolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Qualcomm on varustellut piirin myös vanhemmalla Snapdragon X70 -5G-modeemilla, joka nähtiin Snapdragon 8 Gen 2 -piirissä viime vuonna. Qualcommin mukaan uutuuspiirissä on kuitenkin tuki 3GPP Release 17- ja 5G-virranhallinta ratkaisuille, joita ei Gen 2 -piirissä ollut. Qualcomm on saanut mukaan myös tuen Wi-Fi 7 -standardille.

Generatiivinen tekoäly on myös järjestelmäpiirissä vahvasti läsnä. Snapdragon 8s Gen 3 pystyy suorittamaan suosituimmat mallit, kuten Llama 2, Baichuan-7B ja Gemini Nano. Lisäksi Qualcomm kertoo, että jopa 10 miljardin parametrin mallit ovat tuettuja. Nopeudessa ei kuitenkaan päästä Snapdragon 8 Gen 3 -piirin tasolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Qualcomm pyrkii parantamaan myös kamerakokemusta uutuuspiirin kanssa. Mukana on Triple 18-bit IPS, joka tekee yhteistyötä Hexagon NPU:n kanssa kuvankäsittelyssä. Tuettuna on siis aina käytössä oleva kamera, joka parantaa kasvojentunnistusta sekä kuvanlaatua heikossa valaistuksessa. Piiri tukee kolmea 36 megapikselin kameraa 30 fps -tasolla ja yhtä 108 megapikselin kameraa 30 fsp -tasolla ilman minkäänlaista suljinviivettä. Kameroiden maksimitarkkuus on 200 megapikseliä. 8K- tai 4K 120 fps -videokuvauksia ei kuitenkaan tueta.

Qualcomm on paljastanut, että uutuuspiiriin perustuvia puhelimia tullaan näkemään markkinoilla lähikuukausina. Piiriä käyttävät muun muassa Honor, iQOO, Realme ja Xiaomi.

Lähde: Qualcomm

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Qualcomm