Yleinen

Suomalaisille tuntematon TECNO ohitti Samsungin Afrikan älypuhelinmarkkinoilla – HMD Global yhdeksänneksi suurin valmistaja

TECNO Spark 7P

Suomalaisille ainakin toistaiseksi hyvin tuntematon älypuhelinvalmistaja Tecno on saavuttanut Afrikan älypuhelinmarkkinoilla ykkössijoituksen vuoden 2020 aikana ohittaen Samsungin ensimmäistä kertaa. Tecno on kiinalainen älypuhelinvalmistaja, joka on perustettu vuonna 2006. Tecno on keskittynyt pitkälti vain Afrikan sekä Etelä-Aasian markkinoihin, joten brändi on tuntematon Euroopassa.

Tutkimusyhtiö Counterpointin mukaan Tecno on saavuttanut markkinajohtajan aseman Afrikassa 18 prosentin markkinaosuudella ja Samsung on toisella sijalla 15 prosentin markkinaosuudella. Afrikassa kolmanneksi suurin valmistaja on ITEL ja neljännellä sijalla on Huawei. Kymmenen suurimman valmistajan joukkoon kuuluvat myös Infinix, Xiaomi, Oppo, Apple, HMD Global ja Realme. Suomalainen HMD Global on Afrikassa 9. suurin älypuhelinvalmistaja yhden prosentin markkinaosuudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Afrikan älypuhelinmarkkina 2020.

Vuoden 2020 aikana Afrikan älypuhelinmarkkinat pienenivät 6,7 prosentilla, joka johtui pääasiassa koronavirustilanteesta. Tecno pystyi kasvattamaan myyntiään edullisilla älypuhelimillaan ja Samsung kärsi jokaisessa hintasegmentissä toimitusketjun häiriöiden seurauksena. Huawei pysyi TOP5-valmistajien joukossa huolimatta Yhdysvaltojen asettamista rajoituksista. Huawein osuus kuitenkin tippui vuoden lopulla ja laskua odotetaan tapahtuvan myös vuoden 2021 aikana. Xiaomi kasvoi Afrikan markkinoilla eniten, sillä yhtiön toimitukset nousivat vuositasolla 126 prosentilla.

Afrikassa suurin osa myydyistä älypuhelimista oli hinnaltaan 0-99 dollaria ja toiseksi suurin hintasegmentti oli 100-199 dollarin älypuhelimet. Afrikassa yli 300 dollarin hintaisten älypuhelimien myynti on keskimäärin vain 6 prosenttia. Vuonna 2020 Afrikassa myytiin myös ensimmäiset 5G-älypuhelimet, mutta 5G:n ei odotetaan olevan tärkein tekijä Afrikan markkinoilla lähivuosien aikana.

Lähde: Counterpoint.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen