Yleinen

Suomen 5G-verkon 26 gigahertsin taajuusalueet Elisalle, DNA:lle ja Telialle

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin järjesti eilen 8. kesäkuuta 2020 huutokaupan Suomen 26 gigahertsin (25,1-27,5 GHz), eli mmWave -5G-taajuuksista. Huutokauppaan osallistuivat verkko-operaattorit Elisa Oyj, Telia Finland Oyj ja DNA Oyj, jotka voittivat taajuuksia 5G-verkon rakentamista varten.

Kaikki operaattorit maksoivat omasta taajuuskaistastaan seitsemän miljoonaa euroa, joten huutokauppa toi valtiolle tuloja yhteensä 21 miljoonaa euroa. Uudet 26 gigahertsin 5G-taajuusalueet ovat käytettävissä ainoastaan Manner-Suomessa, eikä Ahvenanmaalla. Taajuusalueita voidaan käyttää 5G-verkkojen rakentamiseen 1. heinäkuuta 2020 alkaen ja toimiluvat ovat voimassa 31. joulukuuta 2033 asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elisan taajuuskaista on 25,1-25,9 GHz, Telian taajuuskaista on vastaavasti 25,9-26,7 GHz ja DNA:n taajuuskaista on 26,7-27,5 GHz.

26 gigahertsin taajuusalue mahdollistaa entistä suurempien datamäärien siirron pienellä viiveellä. Korkeammalla taajuudella signaalin aallonpituus on lyhyempi, jolloin myös sen kantama ja kyky läpäistä esteitä on heikompi kuin matalilla taajuuksilla. Tämän vuoksi 26 gigahertsin taajuusalue sopii erityisen hyvin esimerkiksi suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen tiiviisti kansoitetuilla alueilla, kuten kaupunkien keskustoissa, liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa. Myös useiden liiketoimintojen odotetaan tulevaisuudessa hyödyntävän kyseisen taajuusalueen 5G-tekniikkaa.

”DNA on nyt varmistanut taajuuksien osalta kilpailukykynsä 5G-markkinassa tuleviksi vuosiksi. 26 GHz taajuusalue mahdollistaa 5G-verkkojen kapasiteettilaajennuksia pitkälle tulevaisuuteen ja avaa mahdollisuuden yhä laajemman 5G-sovellusten kirjon toteuttamiselle”, kommentoi DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari toteutunutta kauppaa.

Lähde: Valtioneuvosto, DNA, Telia

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Naurettavat 30-300 metriä kantama avomaastossa …, läpäise edes sisäseiniä.

    1. Näin se on – siksi loistava taajuus sinne missä on oikeasti paljon väkeä kuten festarit, stadionit ja keskustat. Muualle mennään matamallalla 3.5 GHz taajuudella mitä tällä hetkelläkin asennellaan ympäri Suomea.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen