Yleinen

Suomi otti ensimmäisenä testikäyttöön digitaalisen matkustusasiakirjan Helsinki-Vantaan lentoasemalla Ison-Britannian -lennoilla

Kuva: Rajavartiolaitos

Rajavartiolaitos pilotoi digitaalista matkustusasiakirjaa DTC:tä (Digital Travel Credentials) rajatarkastuksissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 28. elokuuta 2023 alkaen yhteistyössä Finnairin, poliisin ja Finavian kanssa.

Pilottiprojektissa Finnairin Lontoon-, Edinburghin- ja Manchesterin-lentojen matkustajien on mahdollista kulkea rajatarkastuksesta jonottamatta tavallista nopeammin ja sujuvammin. Tämä on mahdollista rekisteröitymällä vapaaehtoiseksi DTC:n käyttäjäksi ja käyttämällä sitä rajatarkastuksessa lähtiessä Suomesta ja saapuessa Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rajavartiolaitoksen mukaan projektissa testataan DTC:tä aidossa rajatarkastuksessa tiettävästi ensimmäistä kertaa maailmassa. DTC on digitaalinen versio fyysisestä passista ja se on yhtä luotettava.

Näin osallistut testaamiseen:

 1. Lataa FIN DTC Pilot -sovellus digitaalista matkustusasiakirjaa varten älypuhelimeesi Android-järjestelmälle Play Kaupasta ja iOS-järjestelmälle App Store -kaupasta. Varmistathan, että jokin puhelimen näytönlukitustapa (PIN, sormenjälki tai kasvokuva) on käytössä ennen kuin asennat sovelluksen.
 2. Rekisteröidy testaajaksi poliisin lupapalvelupisteellä.
  • Vantaan pääpoliisiaseman lupapalvelupisteessä Tikkurilassa (Ratatie 11 C, 6. krs, 01300 VANTAA)
  • Helsinki-Vantaan lentoasemalla poliisin lupapalvelupisteessä (Lentäjäntie 1 B, 4. krs, 01530 VANTAA).
  • Varaa aika rekisteröitymiseen poliisin sähköisessä asiointipalvelussa.
  • Testaamiseen voivat osallistua ainoastaan Suomen kansalaiset. Lisäksi rekisteröintiä varten mukana täytyy olla voimassa oleva passi, jonka avulla henkilö tunnistetaan. Rekisteröityminen vaaditaan vain kerran, jonka jälkeen DTC:tä voi käyttää rajatarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla jokaisella kerralla lähtiessä Isoon-Britanniaan ja palatessa sieltä Helsinki-Vantaan lentoasemalle Finnairin suoralla lennolla.
 3. Lähetä tiedot sovelluksesta Rajavartiolaitokselle 36–4 tuntia ennen lentoa jokaisella kerralla, kun lennät Helsinki-Vantaan lentoasemalta Finnairin lennolla Lontooseen, Manchesteriin tai Edinburghiin ja kun olet palaamassa niistä Helsinki-Vantaan lentoasemalle Finnairin lennolla.
  • DTC:tä voi käyttää rajatarkastuksessa vain Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Toimi rajatarkastuksessa Isossa-Britanniassa paikallisen viranomaisen ohjeiden mukaisesti. Ota matkalle mukaasi passisi.
 1. Käytä DTC:tä rajatarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun lähdet Isoon-Britanniaan ja kun palaat sieltä. Rajatarkastaja vertaa kasvokuvaasi DTC:n kasvokuvaan. Aseta passisi erillisen lukijan päälle ja katso samalla kameraan. Helsinki-Vantaan lentoasemalla käytä DTC:n testaajana rajatarkastuslinjaa 21, kun lähdet Suomesta, ja -linjaa 19, kun saavut Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rajavartiolaitoksen johtamaan DTC Pilot -pilottiprojektiin osallistuu suomalaisten toimijoiden lisäksi Kroatia. Zagrebin kansainvälisellä lentoasemalla testataan DTC:tä tämän vuoden syksyllä. EU rahoittaa pilottiprojektia 2,3 miljoonalla eurolla.

Digitaalista matkustusasiakirjaa voi testata Helsinki-Vantaan lentoasemalla maanantaista 28.8.2023 alkaen helmikuun 2024 loppuun asti.

Lähde: Rajavartiolaitos 1, 2

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen