AndroidArvostelutASUSYleinen

Testissä ASUS Zenfone Max Pro M2 – Kohtuullinen keskihintaluokan uutuuspuhelin

ASUS Zenfone Max Pro M2

SuomiMobiilin testattavaksi saatiin ensimmäistä kertaa ASUS:n valmistama Android-puhelin ja kyseessä on tietysti Suomessa hiljattain myyntiin tuotu Zenfone Max Pro M2. Uutuuspuhelin on monella osa-alueella mielenkiintoinen, mutta hinnoittelultaan laite asettuu hyvin kilpailtuun kategoriaan, jossa on vaikea päästä erottumaan kilpailijoistaan.

ASUS Zenfone Max Pro M2 maksaa Suomessa 299 euroa, eli kyseessä on keskihintaluokkaan asettuva puhelin. Puhelimen mainostettuja ominaisuuksia ovat erittäin suuri akku, suorituskyky sekä puhdas Android-käyttökokemus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan ASUS Zenfone Max Pro M2 -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
ASUS Zenfone Max Pro M2
Mitat: 157.9 x 75.5 x 8.5 mm
Paino: 175 g
Rakenne: Muovirakenne / Gorilla Glass 6 -näyttölasi
Näyttö: 6.26 tuumaa Full HD+ (1080 x 2280) / IPS LCD / 19:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 660 (Adreno 512)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 512 Gt)
Pääkamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 1.25um / PDAF) + 5 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1.12um) / LED-salama
Etukamera: 13 MP (f/2.0 / 1.12um)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo / 1. helmikuuta 2019 tietoturva
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: micro-USB / USB 2.0 / 3.5 mm kuulokeliitäntä
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Sininen
Hinta: 299 euroa

Myyntipakkaus

Puhelimen myyntipakkaus

ASUS toimittaa Zenfone Max Pro M2 -puhelimen varsin miellyttävässä mustassa myyntipakkauksessa, jonka päälipuolta koristaa suurella laitteen mallinimi useaan kertaan. Pakkauksen takaosassa on listattuna puhelimen IMEI-koodeja sekä tärkeimmät tekniset ominaisuudet yhdessä väriversiomerkinnän kanssa.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvinen tasku, jonka päälipuolella on teksti ”We love photo”, mikä viittaa vahvasti laitteen kameraominaisuuksiin. Tämän pahvitaskun sisältä löytyy metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pehmeämuovinen suojakuori, paksu käyttöohjekirjanen sekä tietoja takuusta. Seuraavaksi myyntipakkauksessa on itse puhelin muoveihin käärittynä. Myyntipakkauksen pohjalla on vielä laturi, microUSB-latausliitin sekä nappikuulokkeet muutaman vaihdettavan tulpan kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan puhelimen myyntipakkaus on varsin tyylikäs sekä täyteläinen. Perinteisien tarvikkeiden lisäksi oli hienoa nähdä, että ASUS on laittanut mukaan nappikuulokkeet ja suojakuoren. Todellisuudessa suojakuorelle ei ole suurta tarvetta, sillä puhelin on rakenteeltaan muovia, mutta tarvittaessa se kyllä suojaa muovipintaa naarmuuntumiselta.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Laadullisesti ASUS ei pääse kunnolla kilpailemaan esimerkiksi Nokia-merkkisten 300 euron hintaisten puhelimien kanssa, sillä Zenfone Max Pro M2 on valmistettu suurimmaksi osaksi muovista. Vaikka päältäpäin voisi kuvitella, että 300 euroa maksavassa puhelimessa olisi alumiinikehys sekä lasipinta takaosassa, niin valitettavasti laite on tällä kertaa kokonaan muovia. Muovi ei anna myöskään parasta laatutuntumaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelinta hieman vääntelemällä saa aikaiseksi pientä natinaa, vaikka perusolemus on varsin jämäkkä. Lisäksi takaosasta painamalla puhelin päästää huomattavasti natinaa, mikä ei ole sallittua 300 euron hintaisessakaan puhelimessa. ASUS ei pääse siis tällä kertaa varsinkaan vakuuttamaan laatutuntuman osalta, sillä jopa alle 200 eurolla voi saada ulkoisesti laadukkaamman laitteen. Puhelimen etuosassa on taasen panostettu naarmunkestävyyteen uudella Gorilla Glass 6 -lasilla, johon ei ainakaan testijakson aikana syntynyt suuremmin naarmuja. Myöskään Zenfone Max Pro M2:n muovirakenne ei ollut kovin herkkä naarmuuntumaan, joka oli jopa hieman yllättävää.

Koska kyseessä ei ole huippupuhelin, niin ASUS ei ole luonnollisestikaan varustellut laitetta vedenkestävyydellä. Zenfone Max Pro M2 ei ole millään tasolla vedenkestävä, joten sen tiputtaminen veteen ei ole suositeltavaa. ASUS on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 157,9 x 75,5 x 8,5 millimetriä ja painoksi 175 grammaa. Laite ei ole siis mistään kompaktimmasta päästä, mutta painoa on varsin kohtuullisesti. Käyttäminen varsinkin yhdellä kädellä on haastavaa jo suuren näyttöpaneelinkin takia.

Etuosasta katsottuna puhelin näyttää varsin geneeriseltä. ASUS on pyrkinyt minimoimaan näytön kehykset sivuilta, mutta yläreunassa on varsin kulmikkaan näköinen lovi ja alareunassa on myös huomattavasti suurempi ”leuka”, eli musta kaistale. Loveen on upotettuna etukameran lisäksi valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä salamavalo. Lovessa on myöskin puheluihin käytettävä kuuloke sekä LED-ilmoitusvalo.

Takaosan vasemmassa yläkulmassa on hieman muusta rungosta ulkoneva kameraosa, jossa on kaksi kamerasensoria sekä yksi LED-salamavalo. Takaosassa on lisäksi perinteinen sormenjälkilukija sekä ASUS-logo. Takaosasta katsottuna ASUS ei ole tuonut mukaan juurikaan mitään omaa, mistä puhelin erottuisi edukseen, vaan tällä hetkellä Zenfone Max Pro M2 näyttää suunnittelultaan varsin yleiseltä.

ASUS Zenfone Max Pro M2:n oikeassa reunassa on muoviset äänenvoimakkuus- sekä käynnistyspainikkeet, joiden tuntuma on varsin hyvä. Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia ja yksi microSD-muistikortti. Laitteen yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on yksi mikrofoni, perinteinen 3,5mm kuulokeliitin, micro-USB-latausliitin sekä yksi kaiutin.

Näyttö ja tekniikka

ASUS Zenfone Max Pro M2:n näyttö on perushyvä.

Vaikka ulkoisesti ASUS Zenfone Max Pro M2 ei päässyt suuremmin tuottamaan wow-efektiä, niin tekniikka on laitteen vahvuuksia. Tälläkään kertaa ASUS ei luota markkinoiden tuoreimpaan rautaan, vaan hyödyntää tekniikoita, joita on nähty jo yli vuoden verran 300 euron puhelimissa. Aloitetaan kuitenkin aluksi hieman tutustumalla puhelimen näyttöön.

Zenfone Max Pro M2:n näyttö on kooltaan 6,26 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli pikseleitä on 1080 x 2280, mikä tekee 403 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuus on siis sellaisella tasolla, ettei yksittäisiä pikseleitä ole mahdollista paljain silmin havaita. Näytössä on lisäksi vielä 19:9-kuvasuhde sekä loviratkaisu. Kokonaisuutena näyttö on varsin hyvä omassa hintaluokassaan, mutta mitään erityisiä vahvuuksia ASUS ei pysty tarjoamaan näytön osalta.

Kohtuullisissa mitoissa pidettyä lovea ei ole näytön yläreunasta mahdollista piilottaa, kuten useissa muissa Android-puhelimissa on ollut mahdollista. Näytölle ei löydy myöskään mitenkään kovin laajasti säätömahdollisuuksia, mikä oli pienoinen pettymys. Näyttö toistaa pääasiassa värit hyvin, katselukulmat ovat hyvät sekä kirkkaus on tyydyttyvä. Auringonvalossa näytön kirkkaus ei kuitenkaan kunnolla riitä, vaikka näytöltä lukeminen kuitenkin jossakin määrin onnistuu.

Puhelimen sydämenä ASUS hyödyntää Qualcommin valmistamaa Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriä, joka takaa vahvan suorituskyvyn 300 euron puhelimelle. Qualcommin Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä samanlaisesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Adreno 512. Suomessa myytävässä ASUS Zenfone Max Pro M2 -versiossa on 6 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa.

Valitettavasti testijakson aikana ei päästy ajamaan puhelimessa tuttuja suorituskykytestejä, sillä ASUS oli estänyt suurimman osan sovelluksien asentamisen testilaitteelle. Snapdragon 660 -järjestelmäpiirin suorituskyky riittää kuitenkin hienosti päivittäiseen käyttöön ja raskaampienkin sovelluksien aukeamisessa ei kestä kauaa. Testijakson aikana ei tullut vastaan ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. On kuitenkin hyvä huomata, että Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriä ei ole tarkoitettu pyörittämään raskaimpia mobiilipelejä yhtä hyvin kuin huippuluokan järjestelmäpiirejä.

Kuten aikaisemmin mainitsin, niin Zenfone Max Pro M2 on tarjolla Suomessa 64 gigatavun tallennustilalla, mutta jos tämä ei riitä, tukee laite myös muistikorttia. Puhelimeen on mahdollista asettaa korkeintaan 512 gigatavun suuruinen microSD-muistikortti. Mielenkiintoista on myös, ettei muistikortti vie toista SIM-korttipaikkaa, vaan Zenfone Max Pro M2 -malliin on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä muistikortti.

ASUS on säästänyt puhelimessa myöskin perinteisen 3,5 mm kuulokeliittimen, jonka ansiosta langallisien kuulokkeiden käyttäminen on mahdollista. Henkilökohtaisesti tykkään edelleen langallisista kuulokkeista, sillä Bluetooth-kuulokkeet eivät edelleenkään pääse äänenlaadussa vastaavalle tasolle. Puhelimessa on myöskin Bluetooth 5.0, joten myös Bluetooth-kuulokkeiden ystäville tarjotaan uusinta versiota.

Teknisellä puolella Zenfone Max Pro M2 tarjoaa myöskin NFC-yhteyden, joka mahdollistaa esimerkiksi lähimaksamisen. NFC on nykypäivänä varsin perusominaisuus tuoreimmissa älypuhelimissa hintaluokasta riippumatta, mutta toisinaan on myös poikkeuksia.

Sormenjälkilukija on perinteiseen tyyliin laitteen takaosassa, eikä tuoreimpien trendien mukaisesti näyttöön integroituna. ASUS hyödyntää siis tuttua ja turvallista vanhanaikaista ja toimivaa sormenjälkilukijatekniikkaa. Lukija oli testijakson perusteella erittäin varma tunnistuksessa sekä avasi puhelimen lukituksen erittäin nopeasti. Sormenjälkilukijan kanssa ei ollut pahemmin ongelmia.

Akunkesto ja pakkastesti

Puhelinta ladataan vanhalla micro-USB-liittimellä.

Suurin puhelimen valttikorteista löytyy akusta ja akunkestosta. ASUS on saanut ahdettua varsin solakan rakenteen sisälle suuren 5000 milliampeeritunnin akun, joka takaa vaikuttavan akunkeston. Testien perusteella ASUS Zenfone Max Pro M2:n akku kestää noin kaksi vuorokautta peruskäyttöä, mutta akku on mahdollista saada raskaammalla käytöllä tyhjäksi myös päivässä.

Suurta akkua ladataan puhelimesta löytyvän micro-USB-liittimen kautta. ASUS hyödyntää siis jo varsin vanhaa micro-USB-versiota, eikä tuoreempaa USB-C-liitintä, joka on hieman yllättävää 300 euron puhelimessa. Vanhaa USB-liitintä voidaan pitää puhelimen selvänä heikkoutena, sillä kilpailijoiden puhelimista löytyy järjestäen jo uudempi versio.

Vaikka akunkesto onkin vaikuttava suuren akun ansiosta, niin ASUS on laittanut mukaan ainoastaan perinteisen 10 watin latausmahdollisuuden. Zenfone Max Pro M2:ssa ei siis ole tukea pikalataukselle, mikä tarkoittaa akun lataamisen olevan tuskallisen hidasta. Toki jos laitetta ladataan yöllä, niin latausnopeuden kanssa ei tarvitse tuskailla.

Puhelin kestää hyvin pakkasta.

Testijakson aikana testasimme myöskin ASUS Zenfone Max Pro M2:n pakkaskestävyyden, mikä on yksi SuomiMobiilin testikohdista älypuhelimissa. Pakkastestissä pyritään ottamaan selville, onko puhelin todella tarkoitettu käytettäväksi myös Suomen kylmissä olosuhteissa. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla ASUS Zenfone Max Pro M2 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain yksi prosentti akkua, eli akunvaraus oli 99 prosenttia. Puhelimen näyttö on LCD-tekniikkaan perustuva, joten luonnollisesti pakkanen teki näytöstä hyytelömäisen. Näyttö palautui kuitenkin normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen puhelimesta oli kadonnut 15 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli tippunut 85 prosenttiin. 15 prosentin tippuminen vaikuttaa varsin suurelta verrattuna laitteen suureen akkuun, mutta yleisesti tämän testin aikana puhelimista akkua kuluu noin 10-20 prosenttia.

Pakkastesti osoitti, että ASUS Zenfone Max Pro M2 kestää varsin mukavasti akkua, eikä akun kuluminen ole kovasti suurempaa kuin normaaleissa olosuhteissa. Ainoa huomattava ongelma pakkasesta oli näytön hyytelöityminen, mikä vaivaa kaikkia LCD-näyttöisiä puhelimia.

Kamera

Kamerapuolella myöskin ASUS luottaa kaksoiskameraan takaosassa sekä yhteen 13 megapikselin etukameraan. Kaksoiskamera rakentuu 12 megapikselin ja 5 megapikselin sensoreista. Pääkameran sekä etukameran kaveriksi puhelimeen on laitettu LED-salamat.

Kaksoiskameran 12 megapikselin sensoria käytetään päätarkoituksessa ja kamerassa on f/1.8-aukko, 1,25 um pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pienempää 5 megapikselin sensoria ASUS hyödyntää ainoastaan syvyysterävyyden taltioimiseksi kuviin. ASUS on kertonut tässä kamerassa olevan f/2.4-aukko ja 1,12 um pikselikoko. Zenfone Max Pro M2:n kaksoiskamera on toteutukseltaan siis pitkälti identtinen, kuten lukuisissa muissakin alemman hintaluokan älypuhelimissa.

Kameraa ei siis pystytä vertaamaan huippupuhelimien kameroihin, mutta omassa hintaluokkaan se tuottaa varsin odotettua jälkeä. Mielestäni kamera voisi olla myös hieman kyvykkäämpi, mutta kokonaisuudessaan kuvien laatu on hyvää. Kuvien värit ovat varsin luonnollisia ja ne ovat hyvässä valaistuksessa yksityiskohtaisia. Hämärässä kuvaaminen on varsin haastavaa ja kuvista katoaa yksityiskohtia sekä kohina lisääntyy huomattavasti.

Huom. artikkelissa testikuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Bokeh-kuvaus on ainoa hyöty, joka voidaan ottaa irti laitteen kaksoiskamerasta. Testien perusteella bokeh-kuvaus toimii puhelimessa riittävän hyvin. Kamera osaa tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat pääosin erinomaisesti hyvässä valaistuksessa. Haastavissa kuvattavissa kohteissa kamera ei tuota mitään kovin erikoista jälkeä, jos kuvassa on esimerkiksi useampi kuin yksi kohde. Alapuolella on yksi bokeh-kuva, joka on onnistunut varsin hyvin.

Kamerasovellus on Zenfone Max Pro M2 -puhelimessa hieman erilainen kuin muiden valmistajien puhelimissa on totuttu. Yleisilmeeltään sovellus on hieman vanhahtava sekä kömpelö. Sovelluksessa on kaikki tarvittavat toiminnallisuudet ja vähän ylimääräistäkin. Kamerasovelluksessa on myös manuaalikuvaustila, jossa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa, ISO-arvoa sekä valkotasapainoa. Käyttökokemukseltaan kamerasovellus ei ole siis parhaimmasta päästä, mutta käyttäminen ei ole myöskään toivotonta. Testijakson aikana sovellus tuntui aukeavan vikkelästi ja se oli heti valmis ottamaan kuvan ilman minkäänlaista viivettä. Alapuolella on muutama kuvakaappaus kamerasovelluksesta.

Käyttöjärjestelmä

Testijakson aikana puhelimessa oli vielä vanha Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä.

Käyttöjärjestelmänä ASUS hyödyntää puhelimessa valitettavasti vielä Googlen jo vanhempaa Android 8.1 Oreo -versiota, eikä tuoreempaa Android 9.0 Pie -versiota. Testijakson aikana laitteen tuoreimmat saatavilla olleet tietoturvakorjaukset olivat 1. helmikuuta 2019, eli eivät täysin tuoreimmat.

Android 9.0 Pie -päivityksen osalta ASUS on jo kertonut sen olevan tulossa. Valitettavasti tarkkaa aikataulua päivityksestä ei toistaiseksi ole, mutta todennäköisesti kauaa sitä ei enää tarvitse odotella. Android 9.0 Pie tuo mukanaan paljon uusia ominaisuuksia verrattuna nykyiseen Android 8.1 Oreo -versioon. Päivityksen mukana on lupa odottaa muun muassa Adaptive Battery -toiminnallisuutta. Kyseessä on älykäs virranoptimointiominaisuus, joka tunnistaa vähiten käytettyjä sovelluksia ja vähentää näiltä akunkäyttöä, jotta puhelimen akku kestäisi paremmin. Päivityksen mukana tulee todennäköisesti myös Adaptive Brightness -ominaisuus, joka säätää näytön kirkkautta ympäristön ja käyttötarkoituksen mukaan. Android 9.0 Pien uusia ominaisuuksia ovat myös uusittu navigointipalkki sekä ilmoitusvalikon pyöreät pika-asetukset.

Tällä hetkellä Zenfone Max Pro M2:n Android 8.1 Oreo -versio toimii sulavasti ja ilman ongelmia. Testijakson aikana ei tullut vastaan suurempia bugeja, jotka olisivat haitanneet päivittäistä käyttöä merkittävästi. ASUS mainostaa käyttöjärjestelmän olevan myös erittäin puhdas, eli siinä ei ole valmistajan omia muutoksia. Alapuolella on kuvakaappauksia käyttöliittymästä.

Yhteenveto

Testijakson jälkeen ASUS Zenfone Max Pro M2 -puhelimesta jäi varsin kaksijakoinen tuntuma. Teknisesti puhelin on hyvällä tasolla hintaansa nähden, mutta laitteen rakenne oli pettymys. Muovinen rakenne on toki kestävämpi kuin lasinen, mutta samalla useista kilpailevista puhelimista löytyvää premium-tuntumaa ei laite pääse tarjoamaan. Toinen suurimmista pettymyksistä oli jo vanha Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä, sillä uusimmissa puhelimissa pitäisi jo vuoden 2019 alusta lähtien olla luonnollisesti tuoreempi Android 9.0 Pie.

Henkilökohtaisesti tykästyin puhelimen hyvään näyttöön, erittäin vaikuttavaan akunkestoon sekä riittävään RAM-muistin määrään. Myöskin Zenfone Max Pro M2:n sormenjälkilukija oli nopea, jonka lisäksi positiivinen seikka oli myös 3,5 mm kuulokeliitin.

Suomessa ASUS on tuonut puhelimen myyntiin 299 euron hintaan, eli kilpailua löytyy samassa hintaluokassa lähes jokaiselta Android-valmistajalta. Zenfone Max Pro M2 tarjoaa kuitenkin hyviä ominaisuuksia, mutta samalla jostain on pakko luopua. Valitettavasti ASUS on karsinut tällä kertaa niin monesta seikasta, joita ovat muun muassa laatutuntuma, lataus sekä käyttöjärjestelmä. Lisäksi ASUS on tehnyt laitteesta varsinaisen nimihirviön, ja varsinkin arviota kirjoittaessa joutui välillä jopa todella miettimään, miten laitteen nimi menikään. ASUS Zenfone Max Pro M2 – jään odottamaan millaisen nimihirviön ASUS seuraavaksi keksii!

Yhteenveto

6.3

Hyvää
  • Lähes puhdas Android-kokemus
  • Hyvä akunkesto
  • Riittävästi tehoja ja RAM-muistia
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Perinteinen 3,5 mm kuulokeliitin
  • Hyvä näyttö
Huonoa
  • Kokonaan muovinen rakenne
  • Rakenne natisee
  • Vanha micro-USB-latausliitin / ei pikalatausta
  • Ei vedenkestävä
  • Vanha Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android