Canonin 6D Mark II on odotettu päivitys suosittuun 6D-perheeseen. Vaikka päivityksen saapuminen kestikin yli 5 vuotta, on kamera silti erittäin houkutteleva päivitys niille, jotka haluavat siirtyä Canonin ns. täyden kennon kameraan esimerkiksi Canonin APS-C kennoisista 80D:stä tai jopa 7D Mark II:sta. 6D Mark II on Canonin viimeisin harrastelijoille, kuvausintoilijoille ja jopa ammattikuvaajille ”kakkos” rungoksi suunnattu järjestelmäkamera. Sen uusi 26MP sensori pitää sisällään Dual Pixel tarkennusjärjestelmän, joka on alansa ehdotonta huippua. Uutta 6D Mark II:ssa on myös Canonin 80D:stä tutuksi tullut kääntyvä kosketusnäyttö. Kääntyvä näyttö on erittäin kätevä ominaisuus, jos haluat kuvata hieman vaikeammasta asennosta tai toisesta perspektiivistä. Kuvaajan ei tällöin tarvitse maata märässä maassa vaan näytön voi kätevästi kääntää sopivaan asentoon. 80D:hen tottuneena, kääntyvä näyttö on mukava lisä täyden kennon kameraan ja toivon todella, että tämä ominaisuus löytää tiensä myös seuraaviin 5D malleihin. Testin aikana kuvasin kolmella L-sarjan ammattilaisille suunnatuilla objektiiveilla, joista ihastuin erityisesti EF 11-24mm f/4L USM objektiiviin. Toiseksi eniten käytin uutta EF 16-35mm f/2.8L III USM objektiivia. Kolmantena testissä oli mukana L-sarjan kalansilmä EF 8-15mm f/4L USM. Testikuvia kaikilla objektiiveilla löytyy sekoitettuna artikkeliin sekä isommasta galleriasta artikkelin lopusta.
6D Mark II:n valttina käyttökokemus
Canonin uudella 6D Mark II:lla kuvaaminen tuntuu samalta kuin suurimmalla osalla muistakin Canonin järjestelmäkameroista. Tuttuuden tunne tekee 6D Mark II:lla kuvaamisesta mukavan käyttökokemuksen, joka ainakin itselle on kuvatessa hyvin tärkeää. Canonin rungot ovat suunniteltu käden muotoihin sopiviksi ja niistä onkin helppo pitää kiinni hyvän ergonomian ansiosta. Nappien paikat on myös suurimmaksi osaksi suunniteltu erittäin hyvin, vaikka muutamaa pientä korjausta toivoisikin. Esimerkiksi kameran päällä olevan LCD-näytön edessä olevaa ISO-arvon säädin on joskus kuvaustilanteessa vaikea löytää ja erottaa muista näytön edessä olevista säätimistä, vaikka kyseisessä napissa onkin erilainen tekstuuri napin erottamiseksi. Tästä pienestä tekstuurista voisi mielestäni tehdä hieman isomman, jolloin se olisi helpompi tuntea sormenpäällä. Yksi Canonin suurista eduista suhteessa muihin valmistajiin on laaja objektiivivalikoima, josta löytyy vaihtoehtoja niin harrastajille kuin ammattilaisillekin ja jokaiselle löytyy varmasti omaa käyttötarkoitusta vastaava objekti. Ammattilaisille suunnatut L-sarjan objektiivit voivat käydä tavallisen kuluttajan kukkarolle liian kalliiksi, mutta objektiivien laatu on erittäin hyvä ja mukana tuleva sääsuojaus myös on erittäin iso valtti muita valmistajia vastaan.
Canon 6D Mark II | |
---|---|
Uusi 26MP CMOS full-frame sensori Dual Pixel AF kanssa | |
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen | |
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('sm-mainos-artikkeli-3'); }); | |
|
|
1080/60p videokuvaus objektiivin sekä digitaalisen vakaajan kanssa | |
45-pisteinen tarkennus joista kaikki pisteet ristikkäistyyppisiä | |
Dual Pixel AF sekä kuville että videolle | |
ISO 100-40 000 (laajennettavissa 102 400) | |
6.5fps jatkuva kuvaus (4.5fps Live View tilassa) | |
3" täysin kääntyvä näyttö | |
Wifi NFC ja Bluetooth | |
Sisäänrakennettu GPS |
Runko
Canon 6D Mark II:n runko on totuttua Canon laatua. Kooltaan runko on hieman 5D Mark IV:tä pienempi ja kevyempi, mikä on uuden 6DII:n hieman karsitun olemuksen ansiota. Uuden 6DII:n runkoa on miellyttävä pitää kädessä ja vaikka se on hieman muovinen verrattuna kalliimpiin malleihin. Muovisuuden tuntu ei pääse kuitenkaan puskemaan taustalta läpi. Canon myös ilmoittaa uuden 6DII:n olevan sääsuojattu ja tämä pitää paikkaansa, sillä porttien suojukset ovat hyvinkin jämäkät ja akkukannen alla on tiiviste joka pitää veden pois kameran sisältä. Tietenkään kameraa ei voi upottaa veteen mutta esimerkiksi sateessa sen pitäisi toimia moitteetta. 6D Mark II on myös rungon osalta kevein ja kompaktein täyden kennon kamera markkinoilla. 6D Mark II:n suurin fyysinen uutuus on jo mainitsemani kääntyvä kosketusnäyttö. Kääntyvä kosketusnäyttö on hyvä lisä ajatellen esimerkiksi videobloggaajia, jotka haluavat koko ajan nähdä kameran tallentaman kuvan. Kosketusnäyttö on tarkka sekä miellyttävä käyttää kosketusohjauksella Canonin helppokäyttöisen valikkojärjestelmän ansiosta. Live View tila sopii myös kokemattomimpien käyttöön, sillä kosketusnaytön ansiosta voit joko asettaa tarkennuksen kosketuksesta haluamaasi kohtaan tai vaihtoehtoisesti koskettamalla tarkentamaan ja ottamaan kuvan. Rungon oikealla puolella on myös yksi SD-korttipaikka. Valitettavasti korttipaikkoja on vain yksi, vaikka välittömän varmuuskopion saaminen toiselle kortille oli monien uutta 6D Mark II:ta kakkosrungoksi harkitsevien ja vanhasta 6D:stä päivittävien toiveissa.
Omasta mielestäni Canonin kameroita on hyvä käyttää koska kaikki säätimet ja napit ovat olleet jotakuinkin samassa paikassa niin kauan kuin itse jaksan muistaa. Vaikka jotkut ihmiset saattavat mieltää tämän innovaation puutteeksi tai edistyksen paikallaan junnaamiseksi, niin mielestäni on erittäin hyvä, että koko järjestelmäkameramallisto halvimmista aloittelijakameroista täysiin ammattilaiskameroihin on käytettävyydeltään samankaltaisia. Näin siirtyminen mallista toiseen on tehty kuluttajalle miellyttäväksi ja helpoksi. Jos päivität kameraasi uudempaan malliin, ei sinun tarvitse joka kerta opetella uusia säätimiä tai niiden paikkoja. Tietysti kalliimmissa malleissa on enemmän ominaisuuksia ja säätimiä, joiden käytön opetteluun menee tovi, mutta säätimet ovat aina jokseenkin samoissa kohdissa.
Päivitetty tarkennus
Tarkennus alkuperäisessä 6D:ssä oli lainattu 5D Mark II:sta, joka julkaistiin jo vuonna 2008 eikä 6D:n ilmestyessä vuonna 2012 tarkennus ollut kovinkaan kummoinen sen päivänkään standardeilla. Nyt uuteen 6D Mark II kameraan tarkennusjärjestelmä on siirretty 80D mallista. Vaikkakaan järjestelmä ei ole uusinta uutta niin suorituskyvystä pitää huolen 45 ristikkäistyyppistä pistettä. Pieni miinus pitää antaa siitä, että pisteet ovat hieman liian pienessä ”nipussa” keskellä etsintä, joka toisinaan tuo hieman haastetta sommitteluun. Tämän sanottuani pitää myös todeta, että kuvatessa tarkennus on erittäin nopea ja luotettava eikä testin aikana otetuista kuvista yksikään ollut tarkennuksen pettämisen takia epätarkka.
Näytöltä Live View tilassa kuvattaessa käytössä on Dual Pixel automaattitarkennus, jonka kattavuus kuva-alasta on n. 80%. Live View tilassa tarkennus on myös tarkka ja nopea. Edellä mainitusti takanäytöltä tarkennuskohdan voi osoittaa sormella ja valittavana on, ottaako kamera automaattisesti kuvan tarkennuksen jälkeen vai ei.
Uusi kenno
6D Mark II:ssa on uusi 26 megapikselin kenno. Pikseleitä on lisätty maltillisella kädellä Canonin tapaan (poikkeuksena 5Ds ja 5Dsr) verrattuna alkuperäisen 6D:n 20MP kennoon. Maailmalla on paljon kritisoitu kennon dynamiikkaa ja vertailtuna vanhempaan 6D malliin taso vaikuttaisi olevan hieman huonontunut. En tehnyt mittauksia, mutta ero vanhaan 6D:hen on huomattavissa, vaikkakaan ei loppujen lopuksi kovin suuri. Tummia sävyjä vaalentaessa kohinaa ilmenee aina, tässä hieman enemmän kuin muissa kameroissa. Testin aikana otetuista kuvista ei varsinaisesti huomaa dynamiikan puutetta. Canonin valotustekniikka osaa arvioida hyvin kennon rajat ja tuloksena on tasainen kuva.
Terävyydeltään ja kohinan puolesta 6D Mark II tekee loistavaa jälkeä. Raakakuvaa kuvatessa yksityiskohdat saa todella hyvin esiin terävöittämällä kuvaa. Vähäisessä valossa kuvattaessa 6D Mark II suoriutuu hyvin, sillä kuvattaessa korkeilla ISO-arvoilla kohina pysyy hyvin hallinnassa eikä tule häiritsevästi esiin.
Kennon video-ominaisuudet ovat joidenkin mielestä vanhanaikaiset 4K videon puuttumisen takia. Itse en tätä kuitenkaan näe järin suurena ongelmana esimerkiksi vlogikäytössä, sillä 4K videon editointi on raskaampaa kuin Full-HD:n ja jokatapauksessa 4K:n yleistymisestä huolimatta useilla ihmisillä ei vielä tänäkään päivänä ole tarvittavaa laitteistoa 4K sisällön katseluun saatikka tarpeeksi tehokasta laitteistoa 4K sisällön editoimiseen. Tämän sanottuani pitää mainita, että kovin tulevaisuuteen katsovaa tämä ajattelutapa ei ole sillä 4K tarkkuuksien näytöt sekä televisiot yleistyvät kovaa vauhtia.
Videokuvauksen apuna on myös edellä mainittu Dual Pixel –tarkennus, joka pitää kuvattavan kohteen selkeänä ja tarkennettuna. Sähköinen kuvanvakain auttaa myös pitämään kuvan tasaisena, vaikka kuvaa rajataan hieman, joka taas muuttaa kuvakulmaa ja laatua, joskin erittäin marginaalisesti. Kuvanvakaajan saa tietysti pois päältä, jos kuvanvakauksen haluaa jättää objektiivin vakaajan varaan, jos objektiivissa sattuu kuvanvakain ylipäätään olemaan. Testatessani videokuvausta pelkän sähköisen kuvanvakaajan kanssa Canonin EF 16-35mm f/2.8L III USM objektiivilla toimi kuvanvakain on erittäin hyvin ja poisti hyvin kävelystä johtuvat tärinät. Äänentallennusta varten kamerassa on mikrofoniliitin vasemmalla puolella kameraa, mutta valitettavasti kuulokeliitäntä audiomonitorointia varten puuttuu.
Lopuksi
Canon 6D Mark II runko maksaa kirjoitushetkellä n.2200€. Vastaavalla rahasummalla saa myös muiden valmistajien täyskennoisia kameroita, mikä voi vaikeuttaa valinnan tekemistä. Edellä mainitusti Canon 6D Mark II:n valtteina ovat hyvä käytettävyys, laaja objektiivivalikoima sekä todella luotettava toiminta. Vaikka 6D Mark II on hyvä kamera, 4K videon puutteen sekä hieman heikohkon dynamiikan vuoksi jotkin kuvaajista eivät välttämättä ole valmiita tekemään hyppäystä Canonin leiriin muiden valmistajien tuotteista. Nykyisille 6D:n asiakkaille uudistunut 6D Mark II on mielestäni hyvä päivitys jo pelkästään huimasti parantuneen tarkennusjärjestelmän ansiosta. Videobloggaajille suosittelisin kameraa lämpimästi pienen koon, keveyden sekä loistavan 1080p videon laadun takia. Myös kääntyvästä näytöstä on suuri etu kyseiselle käyttäjäryhmälle. Suosittelen kameraa myös niille, jotka haluavat vaihtaa vaikkapa nykyisen 70D:n tai 80D:n täysikennoiseen kameraan.
Kamera on mielestäni ihan kelpo peli, mutta samaa tarjoiltiin jo viisi vuotta sitten ja tämä on suurin pettymykseni aihe. Samalla rahalla kun saa niin paljon enemmän muilta valmistajilta ja niiden käytettävyys on usein jopa Canonia parempi.
Kamera on kyllä kieltämättä joidenkin mielestä samamkaltainen kuin alkuperäinen 6D, mutta mielestäni silti erittäin hyvä kamera. Onhan tuossa nyt kuitenkin parannettu jokaista osa-aluetta. Itselleni Canonin käytettävyys on suuri plussa. Sonyn valikkosysteemit A7 sarjassa on karmeat joten itselleni Canon on käytettävyydeltään paras. Sonyn kameraa jaksoin katsella muutaman kuukauden tämän takia. Voittaa myös omasta mielestäni Nikonin sekä Olympuksen valikot.
En ole itse oikein koskaan ymmärtänyt Canonin valikkorakennetta, mutta Nikonin vastaava tuntuu taas oikein selkeältä.
Kirjoittajan kommentti Canonin objektiivivalikoiman paremmuudesta pohjautunee ehkä enemmän subjektiivisiin oletuksiin kuin todellisuuteen.
Jokaisella tottakai on omat mielipiteensä eri tuotteiden helppokäyttöisyydestä. Nikonin ja Canonin valikkorakenteet ovat omien kokemuksieni perusteella hyvinkin samanlaisia, joskin mielestäni Canonin suunnittelemat grafiikat tuovat valikkoon oman helppokäyttöisyytensä. Sonyn valikkorakenne taas mielestäni on sekava, oman käyttöni pohjalta.
Kommentti objektiiveista on ehkä hieman huonosti muotoiltu. Tiedän hyvin Nikonin kameroita käyttäneenä että sielläkin puolella valmistetaan erittäin hyviä objektiiveja, jotka moni varmasti mieltää omaan käyttöönsä sopivaksi. Itse pidän Canonin valikoimaa hyvänä ja itselleni kokonaisvaltaisesti parempana vaihtoehtona kuin muiden valmistajien vastaavia tuotteita. Myös Sony/Zeiss valmistaa mainioita objektiiveja, joskin Sonyn täyden kennon kameroita (poislukien a9) riivaava heikko akunkesto syö ja söi mielestäni käyttömukavuutta liikaa vaihtaakseni heidän leiriin.