ArvostelutCATYleinen

Testissä CAT S75 – Järeä puhelin satelliittiyhteyksillä

CAT S75

Satelliittitoiminnot ovat tällä hetkellä mielenkiintoinen lisäys normaaleihin älypuhelimiin. Apple on ollut edelläkävijänä, mutta monille tuntemattomampi Bullitt Group on tuonut satelliittiyhteydet ensimmäisten joukossa uuteen CAT S75 -puhelimeen. Sama puhelin tunnetaan myös Motorola Defy 2 -puhelimena, mutta Suomessa sitä myydään CAT-brändin alaisuudessa.

CAT S75 on kestävärakenteinen järeä puhelin, joka on teknisesti keskiluokkaa. Puhelimessa on IP68- ja IP69K-luokitukset sekä pudotuksen kestävyys 1,8 metrin korkeudesta. CAT S75 on saanut 6,6 tuuman kokoisen 120 hertsin näytön, MediaTekin kehittämän Dimensity 930 -järjestelmäpiirin sekä 50 megapikselin kolmoiskameran. Akku on kooltaan 5000 milliampeerituntia ja käytössä on Android 12 -käyttöjärjestelmä.

Suomessa CAT S75 tuli myyntiin keväällä 2023 ja hintaa sillä on 599 euroa. Puhelimesta on ainoastaan 6 + 128 gigatavun muistiversio sekä musta väriversio.

SuomiMobiilissa puhelimeen on tutustuttu hyvä tovi, joten nyt on aika katsoa mihin siitä on. Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan CAT S75 -puhelinta rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
CAT S75 (BM1S1B)
Mitat: 171 x 80 x 11.9 mm
Paino: 268 g
Rakenne: muovirakenne / Gorilla Glass Victus -lasi edessä / IP68 / IP69K / MIL-STD-810H
Näyttö: 6.6 tuumaa / Full HD+ (2408 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz
Järjestelmäpiiri: 6 nm MediaTek Dimensity 930 (2x 2.2 GHz Cortex-A78 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: IMG BXM-8-256
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS] / muistikorttipaikka
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.76" / 0.64 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: X watin langallinen lataus ja 15 watin langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12
Päivityslupaus: 2 Android-päivitystä ja 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / NFC / Satelliittiyhteydet
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / OTG /
Ääni: Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija takana
Värit: Musta
Hinta: 599 €

Myyntipakkaus

CAT S75 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

CAT S75 toimitaan valkoisessa myyntipakkauksessa, joka on melko ohut. Pakkausta koristaa puhelimen mallinimi sekä CAT-brändin logot. Lisäksi yhdellä kyljellä tuodaan selvästi esille puhelimen tukevan satelliittiyhteyksiä. Pakkauksen takaosaan on merkittynä laitteen yhteystietoja sekä muita huomioita. Kuluttajaversiossa pakkaus sisältäisi vielä erikseen IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee CAT S75 -puhelin. Erillisen välitasanteen alta löytyy vielä lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C). Testilaitteen pakkauksesta todennäköisesti puuttui pikakäyttöopas, jota voi odottaa laitetta ostettaessa kaupasta. Puhelimeen on myös laitettu mukaan SIM-kortti, joka tarvitaan satelliittiyhteyksiä varten.

Kokonaisuutena myyntipakkaus on hyvin pelkistetty. On hyvä huomata, että mukana ei toimiteta laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

CAT S75 -puhelimen rakenteessa on panostettu kestävyyteen, joka myös selvästi näkyy. Laite ei ole mikään pieni tai kevyt, ja se ei ole muotoilullisesti mitenkään kovin viimeistelty. Laite on valmistettu pääosin muovista, kuten monet muutkin kestävärakenteiset puhelimet.

Puhelimen muovirunko on järeä ja viimeistelty mattapintaiseksi. Itse tykkään mattapintaisesta viimeistelystä, sillä se ei tuntunut keräävän naarmuja ja samalla se antoi pehmeän tuntuman. Likaa pinta tuntui keräävän hieman, mutta ei onneksi liikaa. Näyttöä suojaa Gorilla Glass Victus -lasi, johon ei testijakson aikana saatu myöskään naarmuja. Lasissa ei valitettavasti ole likaa hylkivää pinnoitetta, joten näyttö tuntui jatkuvasti tahmealta.

Vasemmalla kädellä tehty viimeistely näkyy laitteessa selvästi. Yleinen muotoilu on enemmän ”prototyyppitasolla”, joka on hämmästyttävää nähdä. Lisäksi muovipinnassa on ylimääräisiä saumakohtia, jotka olisi voinut saada pois huolellisemmalla viimeistelyllä. Puhelin on myös suuri, jonka huomaa käyttökokemuksessa. Paksuuden ja leveyden takia laitetta on ikävää käyttää yhdellä kädellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

CAT S75 -puhelimen virallisiksi mitoiksi on kerrottu 171 x 80 x 11,9 millimetriä, joten paksuutta on useampi millimetri enemmän kuin normaalimmilla puhelimilla. Painoa on jopa 268 grammaa, joka on selvästi enemmän kuin nykyinen alle 200 gramman standardi. Kookas rakenne on toki yleistä kestäville puhelimille, mutta mielestäni laitetta ei ole suunniteltu ainakaan käyttömukavuus edellä. Painon takia CAT S75 -puhelinta on melko ikävää pitää esimerkiksi löysien housujen taskussa.

Puhelin on luotu kestämään, sillä valmistajan mukaan iskuja ei kannata pelätä. CAT S75 on testattu kestävän pudotus 1,8 metristä teräspinnalle, ja valmistaja mainitseekin kyseessä olevan ”kaiken kestävä” laite. Testijakson aikana iskunkestävyyttä ei lähdetty testaamaan, mutta teoriassa järeä rakenne pystyy ottamaan hyvin iskuja vastaan. Eri asia on näyttölasi, joka voi siitä huolimatta hajota. Gorilla Glass Victus on kuitenkin yksi tämän hetken parhaiten iskuja kestävä puhelimiin suunnattu lasi, joten siinä ei ole säästelty.

Kestävärakenteisien puhelimien vahvuus on vedenkestävyys, joka löytyy myös CAT S75 -puhelimesta. Perinteisemmän IP68-luokituksen ohella puhelimeen on saatu IP69K-luokitus, joka tekee laitteesta veden lisäksi hiekan-, pölyn- ja liankestävän. Puhelimen pitäisi kestää upotus 5 metrin syvyyteen 35 minuutin ajaksi, joten vettä ei ole syytä pelätä.

Etuosaltaan puhelin erottuu joukosta erittäin paksuilla näytön kehyksillä. Näytön kehykset ovat paksut kauttaaltaan, mutta alareunassa musta kehys on jopa tuplasti muita paksumpi. Näytössä ei ole yritettykään saavuttaa ohuita kehyksiä, joka on yleinen suuntaus tämän päivän älypuhelimissa. Näytössä on etukameraa varten tehty lovi yläreunassa. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet on asetettuna näytön yläreunaan ja näyttölasin sekä muovikehyksen saumakohdasta löytyy puheluihin käytettävä kuuloke. Etuosassa huomionarvoista on myös rungon tuleminen yli lasista, joka suojaa näyttöä.

CAT S75 on takaosaltaan yllättävän pelkistetty. Kamera-alue on pystysuuntaisesti takaosan vasemmassa yläkulmassa, ja se ulkonee hieman muusta rungosta. Kameroita on kolme kappaletta, joiden alapuolella on kaksois LED-salamavalo. Takaosassa on myös Bullittin satelliittilogo, perinteikäs sormenjälkilukija omassa syvennyksessään sekä suuri CAT-logo alareunassa. Muotoiluun ei ole saatu mukaan siis mitään erikoisuuksia, jonka lisäksi pelkistystä tuo yksinkertainen musta muovipinta.

Puhelimen oikeassa kyljessä on esillä virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu rungon tapaisesti muovista. Painikkeiden tuntuma on ainoastaan kohtuullinen. Vasemmassa reunassa on mikrofoni, ohjelmoitava painike sekä SIM-korttiluukku, minne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai toisen niistä tilalle muistikortin. CAT S75:n yläreunassa on mikrofoni sekä SOS-painike. Alareunassa on kaksi kaiutinritilää sekä USB-C-liitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta CAT S75 ei suoranaisesti pääse vakuuttamaan edes paperilla, joten tässä osa-alueessa on karsittu verrattuna yleiseen tasoon hintaluokassa. Puhelimessa on 6,6 tuuman kokoinen IPS LCD-näyttöpaneeli. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2408 x 1080 pikseliä, joka tekee 400 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kokokohta on korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on lisäksi etukameraa varten tehty loviratkaisu yläreunassa.

Suurin heikkous näytössä on LCD-tekniikka, sillä tässä hintaluokassa voisi kuvitella jo saavansa paremman OLED-paneelin. Näyttö on värintoistoltaan kohtuullinen, mutta OLED-paneeleihin tottuneena eroja huomaa selvästi. Esimerkiksi musta ei ole oikeasti mustaa, vaan harmaata. Värit ovat hieman haaleampia, jonka lisäksi näytössä on havaittavia reunoilla pieniä varjoja.

Näyttö on kohtuullisen tarkka, joten sisällön katsominen sillä on mielekästä. Itse tykkäsin myös korkeasta virkistystaajuudesta, mikä teki kokemuksesta sulavan. 120 hertsin virkistystaajuus on yleistynyt nopeasti, ja se on jo lähes vaatimus. Puhelimessa virkistystaajuus on toteutettuna dynaamisesti. Käyttäjät voivat pakottaa näytön 60 tai 120 hertsiin, mutta ”sopeutuvassa” tilassa näyttö vaihtaa 60, 90 ja 120 hertsin välillä näytettävän sisällön mukaisesti.

Kokonaisuutena näyttö jättää hieman kylmäksi, mutta se on aika tuttua kestävärakenteisissa puhelimissa. CAT S75 -puhelimessa on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa.

Näyttöä varten puhelimessa on Androidin perusasetukset. Käyttäjät voivat säätä kirkkautta, yövaloa tai virkistystaajuutta. Valitettavasti tukea näytön värintoiston säätämiselle ei ole. CAT S75 on kuitenkin saanut kaksi omaa asetustaan, jotka ovat ”vesitiiveyden varoitusanimaatio” sekä ”käsineet kädessä -toimintatila”. Näyttö toimii siis myös käsineet kädessä, joka voi helpottaa käyttöä tietyissä tilanteissa.

Suorituskyvyn osalta CAT S75 on perustasoa, sillä käytössä on MediaTekin kehittämä Dimensity 930 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on keskihintaisiin puhelimiin suunnattu järjestelmäpiiri, jonka on tarkoitus haastaa Qualcommin suositut Snapdragon 6 -sarjan piirit. Kyseessä on reilun vuoden vanha piiri, joka on nähty vain harvoissa puhelimissa Suomen markkinoilla.

Dimensity 930 -järjestelmäpiiri on valmistettu 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Se rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A78 -ytimestä sekä kuudesta 2,0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A55-ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii IMG BXM-8-256.

Puhelimesta on tarjolla Suomessa 6 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös 128 gigatavua sisäistä UFS 2.1 -tallennustilaa. Puhelimessa on myös microSD-muistikorttipaikka aina 512 gigatavuun asti. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan. Tässä tapauksessa toinen muistikorttipaikka on jo varattuna satelliittitoiminnoille.

Dimensity 930 vaikuttaa olevan suorituskyvyn osalta hyvällä tasolla, jos kyseessä olisi alle 250 euron puhelin. 600 euron hintapisteessä suorituskyky on selvästi kilpailijoita jäljessä. Kestävissä puhelimissa suorituskyky ei ole ollut koskaan tärkein elementti, joten heikomman piirin käyttäminen oli jopa odotettavissa. Dimensity 930:n suorituskyky on kuitenkin sillä tasolla, ettei laitteen toiminnan kanssa joudu turhaan tuskailemaan.

Ajoimme CAT S75 -puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joiden tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevista kuvakaappauksista. Kovin hyviä vertailukohtia ei ole testissä viime aikoina käynyt, sillä suorituskykyä on haastava verrata perinteisiin saman hintaisiin puhelimiin tai edes edullisempiin puhelimiin. Kestävärakenteiset puhelimet ovat kuitenkin täysin erilainen tuotekategoria.

CAT S75:n suorituskyky oli testijakson aikana riittävä peruskäyttöön. Vastaan ei tullut merkittäviä ongelmia tai hidasteluja, vaan sovellukset aukesivat miellyttävän nopeasti. Raskaiden pelien ja sovelluksien kohdalla hidasteluja voi havaita. Järjestelmäpiiri ei myöskään aiheuttanut puhelimelle lämpenemistä, joka oli ilo huomata.

Järjestelmäpiiriin on myös integroitu 5G-modeemi, joten CAT S75 tukee Suomessakin 5G-yhteyksiä Sub-6-GHz:n taajuuksilla. Modeemin on kerrottu yltävän korkeintaan 2,77 Gbps:n latausnopeuksiin. Testijakson aikana yhteydet toimivat hyvin ilman ongelmia. Valitettavasti puhelimeen ei ole saatu tukea eSIM-ratkaisulle, joten käyttäjien on tyydyttävä ainoastaan fyysisiin SIM-kortteihin.

Puhelimessa on tuki Wi-Fi 5 -yhteydelle sekä NFC:lle, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla. CAT S75:n sisällä oleva värinämoottori on melkoinen lelu, joten haptinen palaute tuntuu erittäin halvalta.

Satelliittiyhteydet ja muuta

CAT S75 -puhelimen erikoisuus on tuki satelliittiyhteyksille. Toteutus on tehty Bullitt Gruopin omalla palvelulla, joka kantaa nimeä Bullitt Satellite Messenger. Se perustuu 3GPP NTN (3rd Generation Partnership Project) -standardeihin. Toteutus on mahdollinen MediaTekin piirin ansiosta, joten puhelin voi käyttää eri palveluntarjoajien satelliitteja sen mukaan, mikä mahdollistaa parhaan yhteyslaadun.

Normaalien Wi-Fi- ja matkapuhelinverkkojen lisäksi CAT S75 tukee siis myös satelliittiyhteyksiä, joten ikinä ei pitäisi olla ongelmaa saada yhteyttä. Jos tuttuja maanpäällisiä verkkoja ei ole käytettävissä, niin käyttäjä pysyy lähettämään ja vastaanottamaan tekstiviestejä sekä pyytämään apua hätätilanteissa, jos yhteys satelliittiin on muodostettu.

Bullitt Satellite Messenger -sovelluksella lähetetyt viestit ovat vastaanotettavissa normaalina tekstiviestinä. Vastatakseen on vastaanottajien kuitenkin ladattava Android- tai iOS-puhelimiin Bullitt Satellite Messenger -sovellus. Satelliiteilla lähetetyssä viestissä on ohjeet sovelluksen lataamiseen. Satelliittien avulla käyttäjät voivat vaihtaa tekstiviestejä, sijaintitietoja sekä erilaisia ilmoituksia.

Bullit kertoo palvelun olevan tarjolla rajoitetun ajan veloituksetta, jonka jälkeen kustannuksia tulee edullisimmillaan 4,99 euroa kuukaudessa. Summalla voi lähettää 30 viestiä kuukaudessa. Satelliittiyhteydellä lähetettyjen viestien vastaanottajille ei aiheudu mitään kustannuksia. Alapuolella on listattuna eri palvelupaketit sekä hinnat.

  • Essential – 4,99 euroa/kk
    • 30 viestiä kuukaudessa
  • Everyday – 9,99 euroa/kk
    • 80 viestiä kuukaudessa
  • Premium – 29,99 euroa/kk
    • 300 viestiä kuukaudessa
  • Freedom – 59,99 euroa/vuosi
    • 250 viestiä vuodessa
  • SOS Assist
    • Rajoittamaton, ilmainen 12 kuukauden ajan, sisältyy kaikkiin paketteihin

CAT S75 voidaan asettaa ottamaan yhteys vain satelliitin kautta, jos niin haluaa. Eli puhelimesta saadaan kaikki maanpäälliset verkot kytkettyä pois. Satelliittiyhteyden kanssa on huomattava, että signaaliin vaikuttaa rakennukset, verkkomastot sekä sähkölinjat, joten yhteyden muodostamiseksi täytyy olla hyvä ja esteetön näkymä taivaalle.

Satelliittiyhteyden pystyy tarkistamaan Bullitt Satellite Messenger -sovelluksesta. Sovelluksen oikeassa yläkulmassa on kuvake, joka ilmoittaa satelliittiyhteydestä. Kuvake on vihreä, jos yhteys on muodostettu. Kuvaketta painamalla saadaan näkyviin tila, joka ohjaa käyttäjää suuntaamaan puhelimen lähintä satelliittia kohden. Lisäksi näkymässä nähdään signaalin voimakkuus.

Yleensä yhteyden muodostaminen kesti muutaman minuutin ajan, mutta usein sovellus myös ilmoitti häiriöstä signaalista. Näytölle tulee oranssi kuvake sekä ohjetekstejä, joita noudattamalla saa aikaiseksi paremman yhteyden. Kun yhteys on muodostettu, niin käyttäjät voivat lähettää viestejä satelliitin välityksellä. Satelliittiyhteyden muodostamiseen täytyy olla ulkona, sillä yhteys ei onnistu sisätiloissa.

Bullitt Satellite Messenger -sovelluksessa on muutama avainominaisuus, jotka ovat Viesti, Check In, Seuranta sekä SOS. Kaikkia ominaisuuksia voidaan käyttää internetin tai satelliitin välityksellä. Viestit ovat kuin normaaleja viestejä, joita voi lähettää kaikille puhelimen yhteystiedoille. Lisäksi viesteihin voi tarvittaessa lisätä oman sijainnin.

Check In on ominaisuus, jossa voi lähettää sijaintiedot sekä valitseman lyhyen tekstiviestin ennakkoon määritetylle yhteyshenkilölle. Sijaintitiedot jaetaan pituus- ja leveysastemuodossa, jolloin syntyy linkki, jonka voi avata karttasovelluksessa.

Seuranta-ominaisuus ei ollut vielä käytettävissä, mutta Bullitt on kertonut sen tulevan tarjolle myöhemmin. Kyseessä kerrotaan olevan ominaisuus, joka tekee sijaintimerkintöjä virtuaaliselle kartalle tasaisin väliajoin. Se mahdollistaa nimettyjen yhteyshenkilöiden tarkkailla paikkaa, jossa käyttäjä menee. Seuranta ominaisuus toimii jopa 48 tunnin ajan, jonka lisäksi käyttäjät voivat valita sijainnin päivitysvälin muutamasta minuutista useisiin tunteihin.

SOS Assist on toiminto, joka hätäpalvelu. SOS-ominaisuudella saadaan yhteys paikalliseen hätäpalveluun esimerkiksi hätätilanteen sattuessa.

Satelliittiyhteyksistä on hyötyä erityisesti retkeilijöille, jotka käyvät paikoissa, joissa mobiiliverkot eivät ole aina käytettävissä. Jos esimerkiksi eksyy, niin satelliittiominaisuuksien avulla saadaan todennäköisesti yhteys ja mahdollisesti myös apua paikalle. Kyseessä on ominaisuus, joka voi pelastaa ihmishenkiä, mutta todennäköisesti vain harvalla on sille todellista käyttöä.

Bullittin ratkaisussa on hieman vielä aukkoja, vaikka toiminnallisuuksiltaan se onkin toimiva. Esimerkiksi satelliittiyhteys vaatii erillisen SIM-kortin, joka vie samalla laitteen toisen SIM-korttipaikan sekä myös muistikorttipaikan. Puhelimen mukana tulee oletusarvoisesti satelliitti-SIM-kortti, jonka aktivointia varten on myös ohjeet.

CAT S75 -puhelimeen on saatu kaksi ylimääräistä painiketta, joita ei yleensä perinteisemmissä puhelimissa nähdä. Vasemmassa kyljessä on niin sanottu monitoimipainike, joka voidaan ohjelmoida oman mielen mukaisesti. Siihen voidaan laittaa esimerkiksi Push-to-talk, eli niin sanottu radiopuhelintoiminto.

Lisäksi kaksoisnapautukselle sekä pitkälle painallukselle voidaan laittaa omat toiminnot. Käyttäjät voivat asettaa esimerkiksi joitakin puhelimen toimintoja tai avata tietyn sovelluksen painamalla painiketta.

Puhelimen yläreunassa on SOS-painike, joka on suunniteltu nimensäkin mukaisesti hätätilanteita varten. SOS-painike toimii painamalla sitä 5 sekunnin ajan, jolloin avautuu määritetty SOS-toiminto. Puhelimesta voi asettaa painikkeesta avautuvan Bullitt Satellite Messenger -sovelluksen SOS Assist -toiminto, Android Emergency SOS -toiminto tai sitä voidaan hyödyntää muiden SOS-toimintoa tukevien sovelluksien kanssa.

Äänentoistosta on vastaamassa stereokaiuttimet, joka on toteutukseltaan melko perinteikäs. CAT S75:n pääkaiuttimena on alareunan kaiutin, jonka lisäksi toisena kaiuttimena on puheluihin käytettävä kuuloke. Kokonaisuutena kaiuttimien tuottama ääni on kohtuullista, mutta vahvuutena on erityisesti korkea äänenvoimakkuus. Ääntä nimittäin lähtee paljon.

Äänenlaatu riittää puhepainotteiden äänen kuunteluun, mutta musiikkia varten on hyvä käyttää kuulokkeita. CAT S75 ei sisällä perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, mutta langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-porttiin. Tuettuna on Bluetooth 5.1 -yhteys, joka tarjoaa vakaan yhteyden Bluetooth-kuulokkeisiin.

CAT S75 on saanut myös sormenjälkilukijan, joka on erikoisesti puhelimen takaosassa. Nykyaikana sormenjälkilukija on totuttu näkemään laitteen kyljessä tai näyttöön integroituna, mutta CAT S75:n kohdalla sijainti takaosassa on myös käytännöllinen. Sormenjälkilukijaan yltää kätevästi etusormella, josta itse tykkään paljon.

Sormenjälkilukijan todettiin ajavan asiansa, mutta mistään markkinoiden nopeimmasta ei ole kysymys. Sormenjälkilukijalla oli ongelmia tunnistaa likainen sormi, joka on luonnollista. Lisäksi puhelimessa on melko pitkä noin sekunnin ”avautumisaika”, siitä kun sormi on tunnistettu.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa puhelimessa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla.

Akunkesto ja pakkastesti

CAT S75 pitää järeän runkonsa sisällä 5000 milliampeeritunnin akun, joka on melko perustasoa. Itse olisin kaivannut jopa suurempaa akkua, mutta nykyisellään akunkesto ei ollut pettymys. Testijakson aikana itse ainakin havaitsin akun kestävän aktiivisessa käytössä reilun päivän verran.

Akkua oli usein iltaisin jäljellä 35-40 prosenttia, joten omassa käytössäni akku kestää noin 1,5 päivän verran. Pienemmällä käytöllä akku kestää varmasti kaksikin päivää. Hyvään akunkestoon vaikuttaa erityisesti perustason tekniikat, eikä mukana ole mitään suuremmin virtaa kuluttavaa. Satelliittiyhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy todentamaan, mutta odotettavasti se voi kuluttaa selvästi enemmän akkua.

Puhelimen akun latauksesta ei selvästi haluta puhua mitään, sillä sellaista yksityiskohtaa ei mainita missään Bullitt Groupin toimesta. Latausnopeuden mainitsematta jättämiselle on myös varmasti syynsä, joka tuli ilmi lataustestin aikana. Puhelimen mukana ei toimiteta laturia, mutta CAT S75:n testijakson aikana latasimme puhelimen yleisiä standardeja tukevan pikalaturin avulla. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

CAT S75:n akun latausnopeus.

Lataus on tuskallisen hidasta, sillä CAT S75 latautui 125 minuutissa tyhjästä täyteen, joka tarkoittaa reilua kahta tuntia. Nykymarkkinassa lataus on erittäin heikko, sillä mielestäni tässäkin tuotekategoriassa akun pitää latautua täyteen noin tunnissa.

30 minuutin latauksen jälkeen akkua on 31 prosenttia ja 60 minuutin latauksen jälkeen akkua oli 63 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 95 minuutissa, jonka jälkeen latausnopeus hidastuu entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 10 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 30 minuuttia.

CAT S75 tukee myös langatonta 15 watin tehoista latausta. Sen latausnopeutta ei ruvettu testaamaan, mutta lataus tapahtuu yleistä Qi-standardia hyödyntäen. Langaton lataus on varmasti mukava lisätoiminto, jota monet arvostavat.

Testijakson aikana CAT S75 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla CAT S75 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. LCD-paneeli muuttui nopeasti hyytelömäiseksi, mutta puhelimessa oli silti käytettävissä kamera, salama sekä sormenjälkilukija. Latausta oli rajoitettu, sillä laite ilmoitti vain ”yhdistetty, ei ladata”.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla CAT S75:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 11 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 89 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä melko korkealla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti CAT S75:n kestävän kohtuullisesti pakkasta. Pakkanen vaikutti erityisesti näyttöön, joka muuttui hyytelömäiseksi. Lisäksi akun lataus oli estetty, mutta se palautui nopeasti toimimaan normaalisti muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. Akun kuluminen toisella testauskerralla oli melko korkeaa, joten laitetta käytettäessä pakkasessa akku näyttää kuluvan normaalia nopeammin.

Kamerat

Kameroiden osalta kestävärakenteiset puhelimet eivät ole koskaan olleet kovin vahvoilla, eikä oikeastaan mitään ihmeitä kannata myöskään CAT S75 -puhelimelta odottaa. Puhelimessa on kolmoiskamera, joka on teknisesti samanlainen kuin monissa alle 250 euron hintaisissa puhelimissa. Tarjolla on siis 50 megapikselin pääkamera, 8 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin makrokamera.

Pääkamera perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL JN1 -sensoriin, joka on kooltaan 1/2.76 tuumaa ja siinä on 0,64 mikronin pikselikoko. Kameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,5 megapikselin kuvia, sillä käytössä on pikseleiden yhdistämistekniikka. Erillisessä 3:4+-tilassa on mahdollista taltioida myös täyden 50 megapikselin tasoisia kuvia.

Kuvanlaatu ei kamerassa juurikaan päätä huimaa, vaan yksinkertaisesti se ajaa asiansa. Kuvat ovat laadultaan keskivertoa heikompia. Yksityiskohtia saadaan taltioitua kohtuullisesti, mutta kuvien värimaailma on melko haalea. Dynaaminen alue kuvissa on vain kohtuullinen. Lisäksi tarkempaa katsottuna kuvissa on pehmeyttä aika paljon sekä mukana on erikoinen tekstuuri.

Erityisesti lähikuvaamisessa kamera on vahvoilla, mutta maisemakuvauksessa yksityiskohdat sekoittuvat hyvin helposti toisiinsa. Heikossa valaistuksessa pääkamera ei yllätä. Kuvien pehmeys lisääntyy merkittävästi, jos valoa ei ole tarpeeksi. Erillisessä yökuvaustilassa saadaan hieman enemmän valoa kuviin, mutta kuvien käsittely tuntui olevan melko hidasta.

Alapuolella on muutamia pääkameralla otettuja kuvia.

Ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä, jolla voidaan ottaa kuvia hieman laajemmalla kuvakentällä. Ultralaajakulmakamera todettiin tarkkuuteen suhteutettuna luokattoman huonoksi.

Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat kuin öljymaalauksia, sillä pehmeyttä on paljon ja jälkikäsittely on selvästi läsnä. Kamera myös sekoittaa yksityiskohtia hyvin paljon. Yksityiskohtia on siis vähän jo pehmeyden takia, jonka lisäksi värit taltioituvat melko haaleina. Dynaaminen alue oli vain kohtuullinen.

Kuvien pehmeys on selvästi vahvempaa kulmissa ja reunoissa, ja tarkin kohta löytyy keskeltä. Tämä johtuu automaattisesta vääristyksen korjauksesta. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamerasta ei ole juurikaan mihinkään. Pehmeys on suurempaa ja kuviin ei saada tarpeeksi valoa. Ultralaajakulmakamera ei tue myöskään yökuvaustilaa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Kolmas puhelimen kameroista on 2 megapikselin makrokamera, joka ei suurempia riemunhuutoja aiheuta ainakaan minussa. Mielestäni makrokamerat ovat puhelimessa kuin puhelimessa täysin turhia ja tämä osoitettiin myös CAT S75:n testijakson aikana. Kuvien laatu on todella heikko, eikä kameralla pysty saamaan tarkkaa kuvaa edes hyvässä valaistuksessa. Alapuolella on muutamia makrokuvia, joista kukin voi vetää omat johtopäätöksensä kameran tarpeellisuudesta.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Videokuvaus onnistuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasoisena, mutta laadulta ei kannata odottaa ihmeitä. Videoiden värit näyttävät haaleilta ja pehmeys on erittäin vahvasti läsnä aivan kuten peruskuvissakin. 8 megapikselin etukamera on heikko, sillä sen avulla otetut kuvat ovat pehmeitä. Selfiekuvaamiseen kameraa ei ole tarkoitettu, vaan se riittää videopuheluita ajatellen. Etukamera tukee myös 1080p 30 fps -videokuvausta.

Vedenkestävän rakenteen ansiosta CAT S75:n kameroita mainostetaan myös mahdollisuudella kuvata veden alla.

Kamerasovellus on yksi kamerakokemuksen suurimpia heikkouksia. Sovelluksessa on monet tarvittavat toiminnot, mutta toteutus on todella ikääntynyt, eikä sovi kovinkaan hyvin Androidin yleiseen käyttöliittymätyyliin. Lisäksi kokemus on melko kauhea.

Sovelluksen päänäkymässä on perustoiminnot esillä. Yläreunassa on pika-asetuksia, esimerkiksi salamalle, kuvasuhteelle, HDR-kuvaukselle sekä filttereille. Alareunassa on tilavalitsin, jotka ovat panoraama, videokuvaus, kuvaus, pehmennys sekä yökuvaus. Näiden alapuolella on vielä laukaisin painike, viimeksi otetut kuvat sekä etu- ja takakameroiden välillä vaihtaminen. Ultralaajakulmakameraan voi vaihtaa erillisistä painikkeestaan yökuvaustilan painikkeen yläpuolelta.

Sovelluksen käyttöä joutuu oikeasti opettelemaan, sillä itselle esimerkiksi ultralaajakulmakameran painike oli vaikeasti ymmärrettävissä. Lisäksi kuvaustilojen välillä vaihtaminen ei ollut kaikista sulavinta. Toki kamerat eivät ole kestävissä puhelimissa tärkeimpiä asioita, mutta mielestäni Bullitt olisi voinut panostaa kokemukseen hieman enemmän.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä CAT S75 -puhelimessa käytetään Android 12 -versiota, joka vastaa pitkälti puhdasta Android-kokemusta. Testijakson aikana puhelimelle saatiin muutama päivitys, joista tuorein toi mukanaan Googlen 5. elokuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Valitettavasti päivitysnopeus ei ole kovin erikoinen, sillä Android 12 vielä tähän aikaan vuodesta on paha virhe.

Android 13 on puhelimelle tulossa, mutta tarkkaa aikataulua ei ole annettu. CAT S75:n päivityslupaus on kaksi Android-versiota sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Odotettavissa on siis Android 13- ja Android 14 -päivitykset. Lisäksi tietoturvapäivityksiä on kerrottu tulevan kerran vuosineljänneksessä.

Päivityslupaus on kaukana hyvästä, ja se on mielestäni jopa yksi merkittävimmistä ongelmista. CAT S75 on suunnattu varmasti yrityksille sekä seikkailijoille, joten päivitykset pitäisi olla kunnossa pidemmäksi aikaa. Yrityskäytössä arvostetaan ajantasaista ohjelmistoa sekä pitkää päivityslupausta. Lisäksi 600 euron hintapisteessä voisi vaatia jo 4 + 5 vuoden päivityslupausta sekä useammin julkaistavia tietoturvakorjauksia.

CAT S75 -puhelimessa luotetaan puhtaaseen Android-kokemukseen, eikä mukana ole juurikaan valmistajan omia lisäyksiä. Toki laitteessa on esiasennettuna kourallinen CAT-sovelluksia, mutta mitään merkittävästi enempää ei. Käyttöliittymä vastaa puhdasta Androidia, joka varmasti ilahduttaa monia.

Android 12 -version yksi uudistuksista on selvästi uudistettu käyttöliittymä sekä Material You -muotokieli. Material You osaa optimoida käyttöliittymän värimaailman dynaamisesti taustakuvan värien mukaan, mutta erikoisesti CAT S75 -puhelimeen ei ole saatu tukea tälle. Material You on hieno toteutus, joka antaisi mahdollisuuden tehdä puhelimen käyttöliittymästä persoonallisemman.

Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suurempana. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi Google on tehnyt muita merkittäviä parannuksia tietoturvaan.

Käyttökokemus yleisen ohjelmiston osalta on hyvä, sillä vastaan ei tullut merkittäviä ongelmia tai hidasteluja. Itselle puhdas Android-kokemus on selvä valttikortti.

Yhteenveto

CAT S75 erottuu joukosta erityisesti tuella satelliittiyhteyksille. Puhelimena CAT S75 ei ole yllättävä, vaan jatkaa tuttua kestävärakenteisten tyyliä tarjota puolitehoista tekniikkaa korkealla hinnalla. Puhelin jätti kuitenkin ristiriitaiset ajatukset.

Puhelimen hyvänä puolena voidaan pitää järeää sekä kestävää rakennetta. Puhelin kestää vettä sekä iskuja, joten ongelmia kestävyyden kanssa ei pitäisi olla. Toinen selvä vahvuus on hyvä akunkesto, jonka lisäksi Bullitt on saanut mukaan tuen langattomalle lataukselle. Satelliittiyhteydet ovat puhelimen erottava tekijä, jota eivät muut Android-puhelimet vielä tarjoa Suomessa.

Heikkouksia löytyy myös. Laite on erittäin kookas sekä painava, joten sitä ei ole tarkoitettu aivan kaikille. Tekniikan osalta CAT S75 ei yllätä, sillä Dimensity 930 on suunniteltu alle 250 euron hintaluokkaan ja LCD-näyttö on vain välttävällä tasolla. Kamerat ovat hintaluokassaan heikot, mutta ajavat asiansa varmasti kohderyhmää ajatellen. CAT S75 ei tarjoa kunnollista päivityslupausta, joka on anteeksiantamatonta nykymarkkinassa.

Hinta on myös pieni ongelma. 600 eurolla saa nykymarkkinassa hyviä perinteisempiä älypuhelimia, jotka ovat mennen tulleen parempia kuin CAT S75. Kestävärakenteiset puhelimet ovat kuitenkin aina olleet hieman kalliimpia suhteutettuna tekniikkaan. Varmasti suurin haastaja CAT S75 -puhelimelle on Suomen markkinoilla 549 euron hintainen Nokia XR21 5G.

Suomessa CAT S75 on ollut saatavilla maaliskuusta 2023 lähtien 6 + 128 gigatavun muistiversiossa 599 euron suositushintaan. Tarjolla puhelimesta on yksi väri, joka on perinteikäs musta.

CAT S75

5.8

CAT S75 on tuttu kestävärakenteinen puhelin, eli alitehoinen ja kallis. Erottavana tekijänä on ainoastaan tuki satelliittiyhteyksille.

Hyvää
  • Järeä rakenne kestää vettä sekä iskuja
  • Hyvä akunkesto + langaton lataus
  • Tuki satelliittiyhteyksille
Huonoa
  • Iso ja painava
  • Teknisesti ei hintaluokan tasolla
  • Heikko päivityslupaus
  • Korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut